Dünya
  • 22.11.2017 15:45

Kayıp denizaltı için zamana karşı yarış! Oksijenleri tükeniyor

Güney Atlantik açıklarında kaybolan ve günlerdir aranan kayıp Arjantin denizaltısı ARA San Juan’ın bulunması için verilen süre bugün doluyor. Eğer denizaltıda bir arıza olmuşsa ve bu nedenle su yüzüne çıkamıyorsa, içindeki 44 kişilik mürettebatı zor saatler bekliyor. Çünkü denizaltının yedi günlük ihtiyacı karşılayabilecek oksijeni bulunuyor ve bu süre saatler içinde doluyor...

Geçen pazartesi günü Arjantin’in güneyindeki Ushuaia Limanı’nda rutin faaliyetini tamamladıktan sonra, başkent Buenos Aires’in 250 kilometre güneyindeki Mar del Plata Üssü’ne dönerken kaybolan ARA San Juan denizaltısından çarşamba gününden beri haber alınamıyor. Ortadan kayboluş nedeni açıklanamayan ancak bataryası arızalandığı düşünülen denizaltının 44 mürettabatı bulunuyor. Kayıp denizaltının bulunabilmesi için verilen süre ise bugün doluyor. Zira denizaltıda, 44 kişilik mürettebata 1 hafta yetebilecek kadar oksijen bulunuyor.

Kayıp denizaltı için zamana karşı yarış Oksijenleri tükeniyor

ABD Donanması bölgeye P8-A Poseidon isimli hava taşıtı göndererek denizaltı için başlatılan arama çalışmalarına destek veriyor. NASA (ABD Uzay ve Havacılık Dairesi) da Arjantin’de görevde bulunan P-3 Orion hava taşıtının arama çalışmaları için çalışmaya katıldığını bildirmişti.

Kayıp denizaltı için zamana karşı yarış Oksijenleri tükeniyor
Arjantin’in ilk kadın denizaltı subayı 35 yaşındaki Eliana Krawczyk de 44 kişilik mürettebat arasında yer alıyor.

Denizaltıda silah görevlisi olarak bulunan Eliana Krawczyk’in, Ushuaia Limanı’ndan ayrılmadan önce, ailesine denizaltıda bir mesele olduğunu söylediği iddia ediliyor.

Kayıp denizaltı için zamana karşı yarış Oksijenleri tükeniyor

Kayıp denizaltıda bulunan 44 mürettebatın aileleri ise Mar del Plata Üssü’nde endişeli bekleyişini sürdürüyor.

Kayıp denizaltı için zamana karşı yarış Oksijenleri tükeniyor
Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, kayıp denizaltıyla ilgili donanma komutanlarından bizzat bilgi aldı.

Öte yandan, arama çalışmalarına devam eden ABD askeri uçaklarının, kayıp denizaltının yerini tespit etmiş olabileceği belirtiliyor. ABD Donanması’na ait uçağın, kıyıdan yaklaşık 300 kilometre uzaklıkta ve 70 metre derinlikte sıcaklık sinyali tespit edildiğini bildirdi. Bir başka kurtarma gemisi ise, ilkinden bağımsız olarak aynı bölgede ses sinyali aldıklarını açıkladı.

Kayıp denizaltı için zamana karşı yarış Oksijenleri tükeniyor

Arjantinli bir donanma yetkilisi, mürettebatın 24 saatten az bir zaman daha yetecek kadar oksijeni bulunduğunu açıklarken kurtarma ekipleri adeta zamana karşı yarışıyor. Arama çalışmalarının ise sinyallerin geldiği noktalarda yoğunlaştığı aktarılıyor.

 

Güncellenme Tarihi : 22.11.2017 15:48

İLGİLİ HABERLER