Dünya
  • 15.10.2016 21:34

Lozan'daki Suriye toplantısı bitti

Rusya ve ABD öncülüğünde İsviçre'nin Lozan kentinde bugün başlayan Suriye konulu görüşme sona erdi.

Rusya ve ABD’nin liderliğinde, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu bölge dışişleri bakanlarının katılımıyla Lozan’da düzenlenen Suriye toplantısı 21.07 itibarıyla sona erdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

Hiç ayrım yapmadan insani yardımlar ulaştırılsın, uluslararası konvoy oluşturulsun, hep beraber insani yardımları ulaştıralım. Bayramda dahi insani yardım götüren TIR’lar vuruldu. Bunların da önüne geçmemiz lazım. Esasen uygulaması zor da olsa her şartta siyasi müzakerelere başlanmalı.

Rejimin de aynı fikirde olması lazım. Bu ateşkesin tüm Suriye’de yayılması gerekiyor. Diğer terör örgütleriyle de mücadelenin devam ediyor olması lazım. Tabii burada farklı görüşler var dedik. Bizler diyoruz ki insani yardımları ve diğer adımların atılması için çatışmaların durdurulması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde insani konvoyların ulaştırılması konusunda görüşmeler devam edecek. (Irak konusu) Irak Dışişleri Bakanı toplantı bitiminde Suriye’deki durumun Irak’a da etkisi olduğunu ve her iki ülkenin de DAEŞ’ten temizlenmesi gerektiğini ifade etti ayaküstü yalnız. Ateşkesin bir an evvel sağlanması gerekiyor. Şu kararlar alındı, ateşkeste uzlaşma sağlandı gibi bir şey beklenmiyordu zaten. Kesin sonuç çıkmadı ama insan, yardım konusunda görüş birliği var. Ateşkes mi önce olsun El Nusra mı önce terk etsin, bu konularda farklı görüşler oldu. Yarın Londra'da yeni bir toplantı yapılacak.

 

Güncellenme Tarihi : 16.10.2016 02:38

İLGİLİ HABERLER