Dünya
  • 21.11.2017 00:01

Merkel: Azınlık hükümeti kurmaktansa erken seçimi tercih ederim

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Azınlık hükümeti kurulacağına yeniden seçime gitmeyi tercih ederim" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, devlet kanalı ARD'de katıldığı programda koalisyon görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu vurgulayan Merkel, "Azınlık hükümeti kurulacağına yeniden seçime gitmeyi tercih ederim" dedi.

Almanya'daki koalisyon krizinde peş peşe gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier partilere sorımluluk almaları çağrısında bulunurken (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz erken seçimden çekinmediklerini belirtti. Son açıklama ise Başbakan Angela Merkel'den geldi. Merkel de erken seçim çağrısında bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, devlet kanalı ARD'de katıldığı programda koalisyon görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu vurgulayan Merkel, "Azınlık hükümeti kurulacağına yeniden seçime gitmeyi tercih ederim" dedi.

STEİNMEİER: SORUMLULUKTAN KAÇMAYIN

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ülkesindeki siyasi partilere çağrıda bulunarak yeni koalisyon hükümetinin kurulması konusunda sorumluluklarından kaçmamalarını istedi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, cumhurbaşkanlığı konutu Bellevue Sarayı'nda yaptığı açıklamada, Almanya'da yaklaşık 70 yıldan bu yana ilk kez bir koalisyon hükümetinin kurulmasının başarısız kaldığını belirterek siyasi partilerin insanların refahından sorumlu olduklarını ve bunun için sorumlu şekilde hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Hükümetin kurulmasının politikacıların seçmene karşı en büyük sorumluluğu olduğuna işaret eden Steinmeier, “Kim seçimlere siyasi sorumluluk
için giriyorsa ve o sorumluluğu elinde bulunduruyorsa bundan kaçmamalı”
ifadesini kullandı.

Gelecek günlerde koalisyon görüşmelerine katılan partilerin liderleri ile benzer görüşleri paylaşan diğer partilerin genel başkanları, Federal Meclis (Bundestag) Başkanı, Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) Başkanı ve Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı ile de görüşeceğini ifade eden Steinmeier, Almanya gibi ekonomik açıdan güçlü bir ülkede sorumlulukların yerine getirilmemesinin komşu ülkeleri de endişeye sevk edeceğini kaydetti.

SCHULZ: ÇEKİNMİYORUZ

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz, erken seçimden çekinmediklerini söyledi.

Schulz, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasındaki koalisyon kurma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından parti yönetimiyle bu yeni durumu değerlendirdi.

Ardından SPD Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Schulz, söz konusu 4 partinin koalisyon görüşmelerinde başarısız olduklarına işaret ederek, bu partilerin genel seçimlerden 2 ay sonra Almanya'yı zor duruma düşürdüklerini söyledi.

"Büyük koalisyon" olarak adlandırılan CDU/CSU-SPD hükümetine yeniden girmeyeceklerini ve erken seçimden yana olduklarını yineleyen Schulz, "Vatandaşlarımızın durumu yeniden değerlendirmelerini önemli buluyoruz. Erken seçimden çekinmiyoruz." ifadesini kullandı. 
Schulz, genel seçimlerde halkın büyük koalisyona kırmızı kart gösterdiğini de söyledi. 
Şimdi anayasaya göre Federal Meclis ve cumhurbaşkanının harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Schulz, erken seçimin yapılmasını doğru bulduklarını kaydetti.

MERKEL TEMASA GEÇMEDİ

Gelişmelerin ardından kısa bir görüşme gerçekleştirdiği Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile çarşamba günü bir araya geleceğini
ifade eden Schulz, "Bayan Merkel ise bugüne kadar benimle temasa geçmedi." dedi.

Schulz, aralık ayının başında yapılacak SPD genel kurultayında yeniden genel başkanlık için aday olacağını belirtti ancak olası bir erken seçimlerde başbakan adayı olup olmayacağına ilişkin yorum yapmadı.

Almanya için Alternatif (AfD) Partisi Federal Meclis Grubu Eşbaşkanı Alexander Gauland da Berlin’de yaptığı açıklamada, hükümetin kurulmamasını iyi bulduklarını ifade etti.

“Merkel başarısız oldu.” diyen Gauland, Merkel’in bir dahaki başbakan olmaması gerektiğini savundu. 
Almanya'da "Jamaika koalisyonu"nu kurma hedefiyle yaklaşık 4,5 haftadan beri toplantılar yapan CDU/CSU, FDP ve Yeşiller arasındaki ön görüşmeler FDP’nin masadan kalkmasıyla başarısızlıkla sonuçlandı ve ülkede siyasi krize yol açtı.

Güncellenme Tarihi : 20.11.2017 20:44

İLGİLİ HABERLER