Dünya
  • 25.6.2016 00:41

İngilizlerden AB vatandaşlığı telaşı

İngiltere’nin perşembe günü gerçekleştirilen referandumda Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı çıkmasının ardından, İngilizleri ‘AB vatandaşlığı’ telaşı sardı.

İngiltere’nin birlikten ayrılmasıyla birlikte İngilizler, AB üyesi ülkelerde yaşama ve çalışma, kıtanın herhangi bir yerinde iş kurma ve hastaneler gibi diğer üye ülkelerin tüm kamu hizmetlerine tam erişim haklarını yitirecek. Ancak İngiliz vatandaşları için bunları elde tutmanın bazı yolları da var.

İRLANDALI KÖKLERİNİZİ ARAŞTIRIN

BBC Türkçe’nin haberine göre, İngiltere'de yaşayanların yüzde 10'unun en az bir İrlandalı büyükannesi ya da büyükbabası var.  Eğer bu yüzde 10 arasındaysanız ve AB vatandaşlığınızı korumak istiyorsanız şanslısınız. İrlanda yasaları İrlanda kökenlilere vatandaşlık verme konusunda çok cömert. Hatta anne ve babanız İrlandalı olmasa bile. Kurallar biraz karışık ama ilk adım İrlanda'nın ülke dışında doğanlar listesine kaydolmak.

ESTONYA’DAN FARKLI UYGULAMALAR

Dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın internet üzerinden kayıt yaptırıp, Estonya kimliği ve özel bir tür oturma hakkı kazanabiliyorsunuz. Bu şekilde Estonya vatandaşı olamıyorsunuz veya ülkede yaşama hakkı alamıyorsunuz. Ancak bazı avantajları var.

AB vatandaşlığınızı kaybetmekten iş nedeniyle kaygılıysanız e-oturumunuzla bir Estonya şirketi kurabilir, böylece bir AB şirketi üzerinden tüm AB ülkeleriyle ticaret yapabilirsiniz. E-oturum için Estonya'ya gitmeniz gerekmiyor ve Estonyalı şirketinizini dünyanın her yerinden yönetebilirsiniz.

KIBRIS’A 2 MİLYON STERLİN

AB vatandaşlığınızı korumaya çok meraklıysanız ve harcayacak tonla paranız varsa Kıbrıs da bir seçenek olabilir. Bir milyon nüfuslu ada ülkesi bedelini öderseniz size Kıbrıs ve dolayısıyla AB vatandaşlığı vermeye hazır.

Kıbrıs hükümeti bütçelerine yardımcı olursanız size vatandaşlık veriyor.2,5 milyon euroluk borç tahvili ya da eşit değerde bir mali varlık almanız yeterli.

AB’YE ‘GELİN’ GİDİN

Hollanda ve Fransa gibi bazı ülkeler vatandaşlarından biriyle birkaç yıldır evliyseniz ve her şey düzgün kaydedilmişse, bu ülkeler vatandaşlık vermek için ille de orada yaşamanızı istemiyor. Süreyi doldurduğunuzda orayı ziyaret etmeseniz bile vatandaşlığa başvurma hakkınız oluyor.

İtalya ve Almanya gibi ülkeler de vatandaşlarından biriyle evliyseniz iki yıl bu ülkelerde yaşamanız kaydıyla vatandaşlık veriyor.

YURTDIŞINDA EĞİTİM

İngiltere yabancı öğrencileri, okulları bittikten hemen sonra kovalamaya çalışabilir ama diğer ülkeler yıllarca eğittikleri öğrencileri ülkede tutmak ve katkı sağlamaları için ellerinden geleni yapıyor.

5 YIL YURTDIŞINDA YAŞAYIN

Tüm diğer seçenekler işe yaramazsa, AB vatandaşlığı için en basit yol bir AB ülkesinde beş yıl yaşamak ve sonra vatandaşlığa başvurmak. Çoğu Avrupa ülkesinde, kesintisiz beş yıl yaşamak ve ülkenin dilini ve kültürünü biraz öğrenmek, pasaport almanızı sağlıyor.

İngiltere hala AB üyesi ve çıkışının yıllarca süreceği tahmin ediliyor. Yani hala seyahat özgürlüğünüz ver ve gidip oralarda yaşayabilirsiniz. İngiltere AB'den resmen çıkınca geri yollanma riskiniz var ancak yeni ülkenizin sizi sınır dışı etmektense kalmanıza izin vermesi daha yüksek ihtimal.

Güncellenme Tarihi : 25.6.2016 00:43

İLGİLİ HABERLER