Dünya
  • 27.5.2016 12:42

Obama'dan Hiroşima'ya tarihi ziyaret

Obama'dan Hiroşima'ya tarihi ziyaret

Görev süresi Ocak ayında dolacak olan ABD Başkanı Barack Obama, Hiroşima ziyaretinde atom bombası için özür dilemeyeceğini ancak hayatını kaybedenleri 'onurlandıracağını' söyledi.Obama atom bombasıyla hayatını kaybedenler adına yapılan anıt mezara çelenk bırakacak ve saldırıdan kurtulmayı başarmış kişilerle görüşecek.Japon basınına konuşan Obama, "Bu ziyaret eski düşmanların bile güçlü müttefiklere dönüşebileceğinin bir göstergesi" dedi.Daha önce de eski ABD başkanlarından Jimmy Carter da Hiroşima'ya gitmişti, ancak Carter bu ziyareti görevden ayrıldıktan sonra yaptı.

DÜNYANIN KARARDIĞI TARİH

6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombası 140 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. İki gün sonra Nagasaki'ye atılan ikinci atom bombasıyla da 74 bin kişi hayatını kaybetmişti.Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan bombalar, Japonya'nın teslim olmasında ve İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinde rol oynamıştı.Obama'nın basın müşaviri tarafından Mayıs ayı başında yapılan açıklamada, ABD Başkanı'nın "tarihi bir ziyaret için Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile birlikte Hiroşima'ya gideceği" belirtilmişti.Obama'nın basın müşaviri Ben Rhodes, bu ziyaretin geçmişe dönmek yerine "iki ülkenin ortak geleceğine odaklanan ileriye dönük bir vizyon sunacağını" söyledi.Hiroşima ziyareti Obama'nın Vietnam'ı da kapsayan Asya turunun parçası. Obama Hiroşima öncesi Japonya'nın Ise-Shima yarımadasında düzenlenen G7 zirvesine katıldı.

"HİROŞİMA İÇİN ÖZÜR DİLEMEYECEĞİM"

Obama Cuma günü Hiroşima’ya tarihi bir ziyaret gerçekleştirecek. Hiroşima’ya giden ilk ABD Başkanı olacak olan Obama buraya atom bombası atılması nedeniyle özür dilemeyeceğini, konunun tarihçiler tarafından incelenmesi gerektiğini açıkladı.

Obama kendisine yöneltilen özür dileyecek misiniz sorusuna “Hayır, savaş sırasında siyasi liderler her türlü kararlar alabilir. Tüm liderler zor kararlar almak zorundadır özellikle de savaş sırasında”şeklinde yanıt verdi.

120 BİN JAPON HAYATINI KAYBETTİ

ABD, 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya tarihin ilk atom bombasını fırlatmış, kentin neredeyse tamamı yerle bir olurken, ilk anda 80 bin kişi yaşamını yitirmişti. Üç gün sonra da Nagazaki’ye atom bombası atılmış, 40 bin kişi ölmüştü. Japonya, bombalı saldırıların ardından bir kaç gün sonra İkinci Dünya Savaşı’nda yenilgiyi kabul etmişti.

Kaynak: BBC Türkçe

Güncellenme Tarihi : 27.5.2016 12:54

İLGİLİ HABERLER