Dünya
  • 1.8.2017 00:24

Pentagon'dan Türkiye'den endişeliyiz açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jeff Davis, NATO hava savunma sistemleri ile Türkiye’nin Rusya’dan almak istediği S-400’ler arasındaki uyumsuzluktan endişeli olduklarını açıkladı.

Davis, "Genel olarak, çalıştığımız tüm partner ve müttefiklerimizin, ki biz elbette Türkiye'yle çalışıyoruz, ne aldığı bizim umurunda. İttifakımıza katkı sağlayan şeyleri almalarını isterdik. Eğer bu yapılmazsa, bu alımların uyumumuza katkı sağlamaması endişe yaratıyor" dedi.

Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 görüşmelerinin ilerleme kaydettiği ancak henüz imza aşamasına gelinmediği kaydedilmişti. Uzmanlar, Türkiye'nin S-400 füze savunma sistemlerini almasını, 'Batı'dan uzaklaşma' olarak yorumluyorlar.

10 Soruda S-400

Türkiye ile Rusya arasındaki S400 anlaşması gündemdeki en önemli başlıklardan biri. ABD, NATO üyesi olan Türkiye'nin Rus S400 savunma sistemlerine sahip olması konusunda endişeli. Peki bu süreç nasıl başladı, nereye doğru gidiyor merak edilen soruları Taha Dağlı, sabah.com.tr için yanıtladı.

S-400 SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLADI?
Uçak krizinin ardından Türkiye ile Rusya son bir yıldır ilişkilerini hızla düzeltiyor. Enerji transferi, nükleer santral, turizm, ticaret, Suriye krizinin çözümü gibi konularda güçlü işbirliği var. S400 füzeleriyle ilgili görüşmelerde bu süreçteki halkalardan biri.

TÜRKİYE NEDEN S-400 ALIYOR?

Türkiye NATO üyesi ancak savunma sistemleri konusunda Rusya'nın S-400'leri şu an için Batılı muadillerinin önünde. Türkiye her zaman dayatmalara karşı duruyor, ticareti ne zaman kiminle yapılacağı konusunda önüne konulan dayatmalara boyun eğmiyor. Türkiye bu politikasında kimseye bağımlı olmamakla birlikte ticarette daha az maliyetli ve daha etkili olan bir sistemi satın alıyor.

BU DURUM TÜRKİYE'Yİ RUSYA'YA BAĞIMLI HALE GETİRİR Mİ?

S-400 gündeme geldiğinden bu yana Türkiye Rusya'dan füze satın alıyor, Rusya'ya bağımlı oluyor şeklinde bir argüman geliştirildi. Türkiye Rusya'dan doğal gaz da alıyor ama Rusya ile tüm ilişkilerimizin dondurulduğu süreçte gördük ki enerji konusunda Ruslara bağımlı falan değiliz.

RUSLAR BU DURUMA NE DİYOR?

Türkiye'nin Rusya'ya bağımlı hale gelme gibi bir durum söz konusu değil. Ruslar bile bunu böyle görmüyor hatta aksine bazı Ruslar, Türkiye'yle S-400 anlaşması yaparak, risk alan tarafın Moskova olduğunu düşünüyor.

RUSYA DAHA ÖNCE SATTIĞI SİLAHLARLA VURULMUŞ MUYDU?

S400 anlaşmasında Rusya'nın Türkiye'ye karşı riske girdiğini savunanlar, daha önce Rusya'nın Finlandiya'ya sattığı ve sonraki süreçte kendisine doğrultulan silahları gösteriyor.

S-400'LER SURİYE KRİZİNDE NASIL BİR FAKTÖR OLUŞTURUR?

Finlandiya örneğini verenler Rusya'yı Suriye konusunda uyarıyor. Rus medyasındaki bazı kaynarlar, "Türkler, sınır ihlali yapan Rus uçağını düşürdü, bugün Türkiye'ye sattığımız S-400'ler yarın Suriye'deki Rus askerlerine veya Rus üslerine doğrultulabilir" şeklinde risklerin olduğunun altı çiziliyor.

ABD NEDEN KARŞI ÇIKIYOR?

Türkiye'nin NATO üyesi olarak, NATO'nun önemli bir düşmanı kabul edilen Rusya'dan savunma sistemi satın almasına ABD karşı çıkıyor. Bunu yaparken de gerekçe olarak Rus füzelerinin NATO'ya entegre olmadığını iddia ediyorlar.

GÖRÜNENİN DIŞINDA BAŞKA BİR HESAPLARI VAR MI?

ABD dünyanın bir numaralı silah satıcısı, Rusya ise arkadan geliyor. Türkiye'nin Ruslarla savunma sistemi konusunda anlaşması, diğer Batılı ülkelerin de ABD yerine Rus pazarını tercih etmesinin önünü açabilir. Böyle bir risk var, küresel silah pazarındaki rekabetin de ABD'yi endişelendirdiği söyleniyor.

ABD'NİN TÜRKİYE'YE SÖZ SÖYLEME HAKKI VAR MI?

Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen sınırımızda PKK-PYD teröristlerine ağır silahlar veren ve hatta insansız hava araçları bile gönderen ABD'nin şimdi çıkıp da Türkiye'nin Rusya ile S-400 anlaşması yapmasına karşı çıkmaya hakkı yok. Kaldı ki ABD'nin PKK ve FETÖ terör örgütlerine yönelik desteği, Türkiye'ye olan düşmanca tavrı da bu işin bu noktaya gelmesindeki diğer etkenler.

NATO NE DİYEBİLİR?

NATO'nun tavrı ABD'ye bağlı. Ama daha önce NATO, Türkiye'deki savunma sistemlerini kaldırmış ve Suriye'ye karşı Türkiye'yi yalnız bırakmıştı. NATO'nun Türkiye üzerinde yıllardır süren kirli planları, 15 Temmuz darbe girişimindeki etkisi ise "NATO Türkiye için ne anlam ifade ediyor" sorusunun diğer yanıtları olabilir.

ÇİN'DEN FÜZE ALIMI DÖNEMİNDE NELER YAŞANMIŞTI?

Türkiye, 2013'te savunma sistemleri konusunda Çin'le görüşüyordu. ABD o zaman da karşı çıkmıştı, gezi olaylarını desteklemişlerdi, Türkiye'de darbe yapmaya kalkmışlardı, sonrasında Türkiye yine geri adım atmayınca, Çin'den daha az maliyetli füzeleri almayalım diye, ABD'li silah firması Ankara'ya peş peşe cazip öneriler sunmuştu.

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 1.8.2017 00:50

İLGİLİ HABERLER