Dünya
  • 9.2.2016 22:03

Rusya'dan Türkiye'ye alçak iftira

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Almanya'nın Suriye krizinin tamamında Ankara'ya verdiği desteğin kendilerini şaşırttığını ve Ankara'nın sığınmacı meselesinde açıkça şantaj yaptığını söyledi.

Moskovskiy Komsomolets gazetesine demeç veren Lavrov, "Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında Ankara'ya verdiği koşulsuz destek bizleri şaşırttı. Üstelik Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'nin operasyonları nedeniyle sığınmacı sayısının arttığı belirtilerek, yaşananların baş sorumlusu olarak Rusya gösterildi" dedi.

'SURİYE'DE TERÖR TEHDİDİ, TÜRKİYE SINIRINDAKİ KAÇAKÇILIK NEDENİYLE ARTIYOR'

Herkesin bildiği gerçeklerin dile getirilmediğini vurgulayan Lavrov, sözlerine şöyle devam etti: "Suriye'deki terör tehdidi, Türkiye sınırı üzerinden sınırın her iki yönüne doğru yapılan kaçakçılık nedeniyle artıyor. Suriye'ye teröristlerin faaliyetlerine devam etmesi için gerekli olan militanlar, silahlar, para ve diğer malzemeler buradan sevk ediliyor. Suriye'den ise petrol ve yasadışı örgütlerle ticareti yasaklanan ürünler getiriliyor."

Diğer taraftan Lavrov, tüm bu gelişmelerin Ankara'nın sığınmacı sorunu nedeniyle yaptığı açık şantajın gölgesinde yaşandığını kaydetti.

Lavrov, "Hatırlatmak isterim ki, bu sorun bugün ya da dün değil birkaç yıl önce ortaya çıktı. Sorunun, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'nin Suriye'de operasyona başlamasının ardından baş göstermediği kesin. Yaşananlar, NATO'nun Libya'da düzenlediği yasadışı operasyon ve bölgedeki ülkeleri bölünmeye doğru iten faaliyetlerinin sonucu" diye konuştu.

'KÜRTLERİN CENEVRE'DEN DIŞLANMASI, TÜRKİYE'NİN KİBRİNİ GÖSTERDİ'

Diğer taraftan Lavrov, PYD'nin Suriyeli taraflar arasındaki Cenevre müzakerelerine katılımının engellenmesinin Ankara'nın kibrini ortaya koyduğunu belirtti.

Türkiye'nin Rusya'yı Ortadoğu'daki temel sorun olarak gördüğünü ve Ankara'nın planlarını bozdukları için bunun anlaşılır olduğunu kaydeden Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi ise ABD'yi kirli masaya çekmeye çalışıyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington'dan direkt olarak Kürtler ve Ankara arasında seçim yapmasını istedi. ABD ise, Türkiye'nin terörle bağdaştırdığı PYD'nin IŞİD'le mücadele alanında Washington'un müttefiki olduğu yanıtını verdi. Biz de PYD ile işbirliği yapıyoruz. Kürtlerin Suriye müzakerelerinin dışında tutulması, Türkiye'nin başka hiç kimsede bulunmayan kibrini ortaya çıkardı."

'SURİYE KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN ABD'YE PLAN SUNDUK'

Lavrov, röportajda Suriye krizinin çözümü için yaptıkları çalışmaları da anlattı. ABD'ye Suriye'de çözüme yönelik bir plan önerdiklerini söyleyen Bakan Lavrov, Washington yönetiminin planı incelediğini kaydetti.

ABD ve müttefiklerinin Suriye'de ateşkes için sadece çağrıda bulunduğunu, eyleme geçmek içinse Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevi bırakmasının netleşmesini beklediğini vurgulayan Lavrov, "Biz ise Washington ile temaslarımızı sürdürüyoruz. Çözüm için kendilerine net bir plan sunduk, üzerinde çalışıyorlar. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda bundan bahsetti. Umarım, Washington'un bu basit önerileri incelemesi çok uzun zaman almaz" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:18

İLGİLİ HABERLER