Dünya
  • 30.1.2015 02:52

Seçimlerde 889 milyon dolar bağış yapacak

ABD'de 2016 Başkanlık seçimi öncesinde Demokratları panikleten bir bağış açıklandı. Milyarder Koch kardeşler, seçim propagandalarında harcanması için Cumhuriyetçilere 889 milyon dolar bağışladı

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'ye yakın iş adamları Koch kardeşler, 2016 başkanlık seçimlerindeki propaganda savaşları için 889 milyon dolarlık rekor bir harcama yapacaklarını açıkladı. Ülkedeki aşırı muhafazakâr Çay Partisi'nden Kongre'de çoğunluğu ellerinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti'ye kadar pek çok siyasi grubu Demokratlara karşı destekleyen iş adamları Koch kardeşlerin yaptıkları açıklama sürpriz etkisi yarattı. Koch kardeşlere ait Özgürlük Ortakları Ticaret Odası (FPCC) adlı kampanya kuruluşu 2012'de Cumhuriyetçilere destek olmak için başta televizyon reklamları, afişler, billboardlar, vatandaş ziyaretleri, el ilanları, dijital reklamlar ve sosyal medya kampanyaları için yaklaşık 400 milyon dolar harcamıştı. Koch kardeşlerin 2016 yılı için açıkladığı kampanya bütçesinin Cumhuriyetçi Parti'nin kendi harcamalarının bile en az 3 katı civarında olduğunu söyleyen Demokratlar "Biz bu rakama kesinlikle ulaşamayız" dedi. NPR'a konuşan siyaset bilimci Darrell West, "Aslına bakılırsa ABD'de yeni bir parti oluşmuş gibi görünüyor. Bu da muhafazakar, zengin aktivistlerden oluşuyor. Genelde her partinin büyük bağışçıları var ama söz konusu Koch kardeşler olunca çok küçük bir gruptan bahsediyorsunuz" dedi.

ADAYLAR TOPLANTIDA
Demokratlara yakın bağımsız siyasi kampanya kuruluşunun başındaki Ben Ray ise, Koch kardeşlerin Cumhuriyetçilerden kimin başkanlık için yarışacağına karar verilebileceğini söylüyor. Koch kardeşlerin bağış etkinliğine Beyaz Saray için adaylığını koyabilecek en az dört muhtemel kişi ve 6 Senatör de katıldı.

KOCH BİRADERLER KİMDİR?
Charles ve David Koch kardeşler ABD'nin en büyük ikinci özel şirketi olarak gösterilen 115 milyar dolar değerindeki Koch Industries adlı holdingin sahipleri. Şirket bugünkü büyüklüğüne petrol alanında geliştirdikleri özel rafine sistemiyle gelirken, günümüzde holdinge ait olan şirketler finanstan, sığır bakıcılığına kadar büyük bir alanda faaliyet gösteriyor.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:32

İLGİLİ HABERLER