Dünya
  • 29.7.2015 13:07

Taliban lideri Molla Ömer öldü

Afganistan yetkilileri, Taliban lideri Molla Muhammed Ömer’in 2-3 yıl önce öldüğüne dair yeni bilgilerin ortaya çıktığını açıkladı.

Afganistan hükümeti ve istihbarat ajansı, uzun süredir haber alınamayan Taliban lideri Molla Muhammed Ömer’in 2-3 yıl önce öldüğünü açıkladı. Yapılan resmi açıklamada ayrıntılı bilgi verilmezken, Taliban tarafından henüz herhangi bir doğrulama yapılmadı. Daha önce de pek çok kez öldüğüne yönelik haberlerin çıktığı liderle ilgili ilk defa resmi açıklama yapılmış oldu. Taliban sözcüsü örgütün konuyla ilgili açıklama yapacağını bildirdi. Taliban liderinin öldüğüne dair açıklama, Taliban ve Afganistan hükümeti temsilcileri arasında gerçekleştirilen barış müzakereleri sürecinde yapıldı.

Molla Ömer Taliban’ın Sovyetler Birliği’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından çıkan iç savaşta Afganistan güçlerine karşı zafer kazanmasını sağlamıştı. New York ve Washington’a yapılan saldırıların ardından Molla Ömer’in El Kaide lideri Usame Bin Ladin’i sakladığı bilgisi ABD’nin 2001 yılında Afganistan’a girmesine yol açmıştı.

Molla Ömer, ABD’nin başına 10 milyon dolar ödül koymasının ardından bir süredir kayıplara karışmıştı.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:08

İLGİLİ HABERLER