Dünya
  • 18.9.2014 15:33

Tanımadığı adamın kafasını kesecekti

Avustralya polisi, ülke tarihinin en büyük terör operasyonu kapsamında Sydney ve Brisbane kentlerinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile bağlantı içinde olduklarından şüphelenilen kişilere yönelik 25 eve baskın düzenledi.

Avustralya federal polisi, Sydney polisi ve Avustralya Güvenlik İstihbarat Örgütünden 800 polisin ortaklaşa düzenlediği operasyonlarda Sydney'de 16 kişi gözaltına alındı, bir kişi hakkında tutuklama kararı çıktı. Brisbane'deki operasyonlarda ise gözaltına alınan kimse olmadı.

Polis yetkilileri, her iki kentte de operasyon düzenlenen evlerde araştırma ve incelemelerin sürdüğünü açıkladı. Avustralya hükümeti terör saldırıları olabileceği gerekçesi ile 12 Eylül'de terör tehdidi seviyesini orta seviyeden yüksek seviyeye çıkarmıştı.

Avustralya polisi, tutuklanan kişinin 22 yaşındaki Afgan kökenli Omarjan Azari olduğunu açıkladı. Polis, Azari'nin Avustralya'da terör saldırısı hazırlığında olduğunu belirtti. Avukatları tarafından yapılan kefalet başvurusu reddedilen Azari ve gözaltına alınan diğer kişiler "Avustralya'da toplumdan rastgele bir kişiyi kaçırıp IŞİD bayrağı önünde kafasını kesmeyi planlamakla" suçlanıyor.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, operasyonlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu, insanların dini ile alakalı değil, insanların ne giydiği ile de alakalı değil. Bu, Avustralya'da olabilecek terör saldırılarından korunmamızla alakalı" dedi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Bill Shorten ise "Hiç bir şüphe yok ki Avustralyalıları şoke edecek olan şey, terör tehdidinin bize ne kadar yakın olduğu" diye konuştu.

Bu arada, Sydney'de yapılan operasyonlarda gözaltına alınanlardan Maywand Osman, operasyon sırasında polislerin kendisini yumrukladığını söyledi. Osman, "Beni yere fırlattılar ve kafama vurmaya başladılar. 4 polis memuru üzerime atladı. Bir tanesi yüzüme yumruk attı" ifadesini kullandı.

NEW YORK DA ALARMDA
Sadece Avustralya'da değil, dünyanın diğer ucunda ABD'nin New York kentinde de güvenlik önlemleri artırılmış durumda. Gerekçe ise IŞİD'in internet üzerinden New York'a yönelik terör saldırısı çağrısında bulunması.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:43

İLGİLİ HABERLER