Dünya
  • 17.10.2017 00:16

Trump'tan şaşırtan Irak kararı

ABD Başkanı Donald Trump, Erbil-Bağdat hattında yaşanan gerginlik için ülkesinin taraf tutmadığını söyledi. Trump, "Kürtler ile Bağdat'ın anlaşamamasından memnun değiliz" dedi. 
Kuzey Irak'taki savaş sırasında iki tarafı da tutmadığını belirten Trump, biz bu işte tarafsızız dedi.

Irak'ın Kerkük kentinde son günlerde artan çatışmalarla ilgili değerlendirme yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Onların (Kerkük'te) çatışıyor olmasından memnun değiliz. Bu savaşta bir taraf tutmuyoruz." dedi.

Trump, Beyaz Saray'da basın mensuplarına Kerkük'te yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başkan Trump, Kerkük'te Irak Merkezi Yönetimi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) unsurları arasında yaşanan çatışmalardan memnun olmadıklarını vurguladı.

"ÇATIŞMALARDAN MEMNUN DEĞİLİZ"

Trump ayrıca, ABD'nin Kerkük konusundaki pozisyonuyla ilgili, "Onların (Kerkük'te) çatışıyor olmasından memnun değiliz. Bu savaşta (ikisi arasında) bir taraf tutmuyoruz. Kürtlerle yıllardır süren çok iyi ilişkilerimiz var. Oraya ilk başta hiç girmememiz gerekirdi ancak aynı zamanda Irak'ın da yanındayız. Ancak bu savaşta bir taraf tutmuyoruz." açıklamasını yaptı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), dünkü yazılı açıklamasında, Kerkük'teki askeri gerilime ilişkin ilgili taraflara "gerginliği artıran adımlardan kaçınma" çağrısı yaparken, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olunduğu da kaydedilmişti.

Bugün de aynı konuyla ilgili olarak Arizona Senatörü Cumhuriyetçi John McCain, Irak ordusuna, Kerkük yakınlarındaki Peşmerge güçlerinin bulunduğu noktalara doğru ilerlemesini derhal durdurması çağrısında bulunmuştu.

Son olarak, Irak Merkezi Hükümeti'ne bağlı güçlerin Kerkük kentinin tamamında kontrolü sağladığı bildirilmişti.

BM'DEN KERKÜK AÇIKLAMASI 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kerkük'te askeri gerilime ilişkin, Irak merkezi hükümetine ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne çatışmaların ve gerginliğin artmaması için koordineli adımlar atmaları çağrısında bulundu. 

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Guterres'in Kerkük'teki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Dujarric, "Genel Sekreter Guterres, Irak merkezi hükümetine ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne, çatışmaların ve gerginliğin artmaması, kanun ve düzenin bozulmaması için koordineli adımlar atması çağrısı yapıyor." dedi.

Guterres'in, tarafların krizi birlikte yönetmesi ve mevcut tüm meselelerin diyalog yoluyla ve Irak Anayasası ile tutarlı bir şekilde çözülmesi gerektiğini belirtiğini aktaran Dujarric, Kuzey Irak'taki askeri operasyonlar nedeniyle dün akşamdan beri binlerce insanın yerinden edildiğini dile getirdi.

 

Güncellenme Tarihi : 16.10.2017 23:40

İLGİLİ HABERLER