Gündem
  • 30.7.2024 12:00

Dürziler taziyeye gelen Netanyahu'yu kovdu.. "Katil... Git buradan.

"Katil... Git buradan." "Mecdal Şems"in halkı Netanyahu'nun kasabaya gelişini protesto ediyor ve onu kabul etmiyor. 


İşgal altındaki Suriye Golan'ının Mecdal Şems kasabasından göstericiler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kasabadaki futbol sahasına füzenin düştüğü yere varması üzerine kasabayı ziyareti sırasında aleyhinde sloganlar attı.

Sosyal medyada dolaşan video kliplerde yüzlerce Dürzi göstericinin "Katil... git buradan" ve "Bu adam buraya girmeyecek" diye bağırdığı görülüyor.

Netanyahu, Cumartesi günü bir futbol sahasına füzenin düşmesi sonucu Dürzi toplumundan 12 kişinin öldürülmesi üzerine taziyelerini sunmak üzere 29 Temmuz 2024 Pazartesi günü Mecdal Şems'e geldi.

Golan Dürzilerinin çoğu Suriye kimliklerine bağlı kalıyor ve İsrail vatandaşlığını reddediyor; buna karşın 1948'den bu yana kuzey İsrail'de ikamet eden ve İsrail ordusunda görev yapan ve kendilerini İsrailli olarak gören mezhep üyelerinin büyük bir yüzdesi var.

Pazar günü Majdal Shams'taki göstericiler, aralarında Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in de bulunduğu İsrailli bakanların ve temsilcilerin ölenlerin cenazesine katılmasını engelledi.

İsrail, olayın arkasında Hizbullah'ı suçluyor ve olaya "güçlü bir darbe" vurmakla tehdit ederken, parti, 8 Ekim 2023'ten bu yana aralarındaki karşılıklı bombalamaya rağmen olayla ilgili herhangi bir sorumluluğu reddediyor.

Golan Tepeleri Suriye'nin güneybatısında yer alıyor ve büyük stratejik öneme sahip. 1967 savaşından bu yana İsrail tarafından işgal ediliyor ve 1981'de Birleşmiş Milletler tarafından tanınmayan bir hareketle ilhak ediliyor.

Netanyahu ve Gallant'ın görevi

Pazar akşamı İsrail Siyasi ve Güvenlik İşleri Kabinesi (Kabine), Netanyahu ve İşgal Ordusu Bakanı Yoav Galant'a "Hizbullah'a verilecek yanıtın türü ve zamanlamasına ilişkin kararı verme" yetkisi verdi.

İsrailli askeri analistlere göre Tel Aviv, "kapsamlı ve bölgesel bir savaşa" sürüklenmeden Lübnan'daki partiye "güçlü bir darbe" indirmek istiyor.

İsrail onlarca yıldır Lübnan ve Filistin topraklarını işgal ediyor.

Güncellenme Tarihi : 30.7.2024 12:13

İLGİLİ HABERLER