Gündem
  • 5.3.2021 15:48

Düşen helikopterde neler yaşandı? Dakika dakika facia anı

 İşte Bitlis helikopter kazasında dakika dakika yaşananlar! Korgeneral Osman Erbaş 13.55'te...

Bingöl'den 13.55'te kalktıktan sonra 14.25 sıralarında radardan kaybolan Cougar tipi askeri helikopter Bitlis'in Çekmece Köyü bölgesinde düştü. Helikopterde 8.Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş ve 10 kahraman vatan evladı şehit düştü. 2 askerin ise Elazığ Fethi Sekin Hastanesi'nde tedavisi sürüyor. A Haber Muhabiri Murat Sekban harita üzerinde yaşananları dakika dakika anlattı. Sekban, her şeyin 30'uncu dakikada başladığını belirtti.

Türkiye şehitlerinin yasını tutuyor. Dün 14.25 sıralarında Bitlis'in Çekmece Köyü bölgesinde düşen Cougar tipi askeri helikopterde 11 vatan evladı şehit oldu. Şehitler arasında 8.Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş da vardı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hava muhalefeti nedeniyle helikopterin düştüğünü söylerken, kaza kırım ekibinin rapor çalışmaları 2 bin 200 metre yükseklikte sürüyor. Türkiye dünden beri Bitlis'ten gelecek son dakika haberleri ve kazanın detaylarını bekliyor.

9'U OLAY ANINDA 2'Sİ HASTANEDE ŞEHİT OLDU

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki Cougar tipi helikopter ile Bingöl'den Bitlis'e giden Korgeneral Osman Erbaş ve heyeti 14.25 sıralarında Çekmece Köyü civarında düştü. Olay anında Osman Erbaş'ın da aralarında bulunduğu 9 asker şehit oldu. 4 asker ise köylüler tarafından enkazdan kurtarıldı. Hastaneye kaldırılan askerlerden 2'si tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehadete yürüdü. 2 askerin ise tedavisi sürüyor.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI AKAR HELİKOPTERİN DÜŞME NEDENİNİ AÇIKLADI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar kazaya ilişkin yaptığı açıklamada, helikopterin düşme nedenini açıkladı. Bakan Akar şöyle konuştu:

İlk bilgilere ve görgü tanıklarının ifadelerine göre kazanın ani değişim gösteren olumsuz hava şartları nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmektedir. Kaza kırım ekibine ivedilikle gerekli talimat verilmiştir. İncelemelere bugün başlanacak. Bu elim olayın kesin nedeni, ayrıntılı inceleme sonucunda belirlenecektir. İlk andan itibaren gerek arama kurtarma çalışmaları gerekse şehit ve yaralılarımızın tahliyesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından kısa sürede tüm imkanlar seferber edilerek her türlü destek sağlanmıştır. Acımız çok büyük, milletçe derin üzüntü içindeyiz. Bizleri derin acıya ve üzüntüye sevk eden bu elim kazada şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, değerli ailelerine, yakınlarına, TSK'ya ve asil milletimize başsağlığı, sabır; yaralı personelimize acil şifalar diliyorum.

OUGAR HELİKOPTERİNDE DAKİKA DAKİKA NELER OLDU?

Türkiye'yi yasa boğan helikopter kazasının detaylarını A Haber canlı yayınında harita üzerinde anlatan Murat Sekban, merak edilen soruların yanıtlarını verdi.

Sekban'ın aktardığına göre, düşen Cougar helikopterinde dakika dakika şunlar yaşandı:

Helikopter, Bingöl'den Bitlis'in Tatvan ilçesine gitmek üzere içindeki 13 personelle birlikte 13.55'te havalandı.

HER ŞEY 30'UNCU DAKİKADA BAŞLADI

Askeri helikopterde her şey yolunda gidiyordu. 30 dakika sorunsuz uçuldu. Ne olduysa tam 30'uncu dakikada oldu. 14.25 itibarıyla helikopterin sinyali kesildi. Radardan helikoptere ulaşılamadı.

İHA'LAR VE CN-235'LER HEMEN HAVALANDI

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine verilen yerli ve milli İHA'lar gelişme sonrası helikopterin radardan çıktığı noktaya hareketlendi. Çekmece Köyü civarına İHA'ların yanı sıra CN-235 keif uçakları da gönderildi.

ENKAZ HAVADAN TESPİT EDİLDİ

İHA'lar ve CN-235'ler ile taranan bölgede enkaz kısa süre içinde tespit edildi. Sağlık ekipleri ve askerler hemen bölgeye sevk edildi. Bölgenin kaza sırasında kar yağışlı ve sisli olduğu belirtiliyor.

Yaralılara ilk müdahale Çekmece Köyü civarında ikamet eden vatandaşlar tarafından yapıldı. Yaralı ve şehit askerler enkazdan köylüler tarafından çıkarılırken, sağlık ekipleri de kısa sürede bölgeye ulaştı. Yaralılar Elazığ Fethi Sekin Hastanesi'ne götürüldü. 4 yaralıdan ikisi burada şehit olurken, 9 vatan evladı ise olay yerinde şehit oldu.

Bakan Akar'ın aktardığına göre hastanedeki 2 yaralı personelin durumu iyi.

2 BİN 200 METREDE KAZA KIRIM RAPORU

Kazanın aydınlatılması için kaza kırım ekibi 2 bin 200 metredeki çalışmalarını sürdürüyor. Titizlikle incelenen enkaz sonrası rapor hazırlanacak ve kazanın asıl nedeni belli olacak. Kazanın nedeni sis mi, kar yağışı mı yoksa teknik bir sorun mu, rapor ile tüm detaylara ulaşılacak.

Güncellenme Tarihi : 5.3.2021 15:57

İLGİLİ HABERLER