Eğitim
  • 12.3.2017 11:59

Geç kalınca YGS’ye alınmayan öğrenci gözyaşlarına boğuldu

Üniversiteye geçişte ilk adım olan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) geç gelen öğrenciler dersliklere alınmadı. Sınava 1 dakika geç kaldığı için dersliğe alınmayan bir öğrenci gözyaşlarına boğuldu.

Üniversiteye geçişte ilk adım olan ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı ( YGS), saat 10.00’da başladı. Yaklaşık 2 buçuk milyon öğrencinin katıldığı sınav için öğrenciler önceden belirlenen okullarda dersliklere alındı. Sabah saat 09.00’dan itibaren dersliklere alınmaya başlayan öğrenciler, güvenlik görevlilerince kimlik kontrolü ve üst aramasından geçirildi. Sınava girmek için okul bahçesinde bekleyen öğrencilerin heyecanlı olduğu görüldü. Çocuklarını sınava getiren aileler ise dualar ederek çocuklarını beklemeye başladı. Tek oturum olarak 120 dakika sürecek olan sınav büyük bir heyecanla başladı.

'Bir senem çöp'

Öte yandan, ÖSYM tarafından bu yıl yapılan değişiklik sebebiyle sınava 15 dakika kala gelen öğrenciler dersliklere alınmadı. Yeni uygulamadan haberi olmayan öğrenciler, 09.45’ten sonra sınava girmek istedi. Sınav salonlarına girişin kapatıldığını öğrenen öğrenciler gözyaşları içinde geri döndü. Sınava 1 dakika geç kaldığı için alınmayan bir öğrenci gözyaşlarına boğuldu. Annesine sarılarak ağlayan genç kız, tam 09.45’de gittiğini ama yine de alınmadığını söyleyerek isyan etti. Gözyaşlarına hakim olamayan genç kız, “Almadılar anne, 45 geçiyordu almadılar. Bir senem çöp” dedi.

'Aslında biraz da benim suçum'

Sınava geç kaldığı için alınmayan bir matematik öğretmeni ise, "Aslında biraz geç çıktım, biraz da benim suçum var ama daha uzaktan gelip yine sınava giremeyen arkadaşlar var. Kuralı biliyorduk ama saat 10.00’da bizi almalarını bekliyorduk. Çünkü geçen yıl almışlardı. Ben 09.00’u 50 geçe geldim. Güvenlik görevlileri kuralın böyle olduğunu söyledi. Ben zaten matematik öğretmeniyim. Bir kez daha girecektim. Benim için bir sıkıntı olmadı ama diğer arkadaşlar için oldu tabi" şeklinde konuştu.

SINAVA GEÇ KALANLAR GÖZYAŞLARI DÖKTÜ

Bayburt'ta, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) 1 dakika geç kaldığı için giremeyen bazı adaylar gözyaşlarını tutamadı. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinin belirlediği kurallar gereğince, sınavların yapıldığı salonların kapıları saat 09.45'te kapatıldı ve bu saatten sonra gelen adaylar sınava alınmadı. Bayburt'ta, sınava gireceği Bayburt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine 09.46'da gelen bazı öğrenciler, geç kaldıkları için salonlara alınmamaları üzerine gözyaşlarına hakim olamadı.

YGS soru ve cevapları ne zaman açıklanacak Sonuçlar için net tarih
Sınavı kaçıran genç kız gözyaşları döktü. (Adana)

EVDEN GELSEM YETİŞİRDİM, İŞTEN GELİYORUM

Adana'da da  üniversitelere öğrenci yerleştirmek amacıyla düzenlenen sınavın birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) geç kalınca binaya alınmayan bir öğrenci gözyaşlarını tutamadı. Kentte YGS saat 10.00'da başlarken, sınav binalarının kapıları saat 09.45'te kapatılarak, bu saatten sonra gelenler içeri alınmadı. 
Adana'da Cebesoy Ortaoklu'unda sınava girmek için gelen Mehmet Kara, kapı kapatıldıktan çok kısa bir süre sonra gelince sınava giremedi. Kaya, görüştüğü görevlilerin sınava alınmayacağını belirtmesi üzerine uzun süre gözyaşı döktü.

YGS soru ve cevapları ne zaman açıklanacak Sonuçlar için net tarih

Okul kapısının önüne oturarak uzun süre ağlayan Kara'yı çevredeki veliler sakinleştirmeye çalıştı.

Gece bir iş yerinde çalıştığı için sınava geç kaldığını aktaran Kara, "Abi kurbanın olayım, evden gelsem yetişirdim, işten geliyorum geç kaldım. Bir senem gitti kolay bir şey değil. Ben ne yapacağım şimdi. Abi Allah rızası için alın sınava işten mi atacaklar." dedi. 
Kara, bir süre sonra okuldan ayrıldı.

YGS soru ve cevapları ne zaman açıklanacak Sonuçlar için net tarih
Ankara'da sınava giremeyen öğrenciler büyük üzüntü yaşadı.

 KAYSERİ... GÖZYAŞLARI DÖKTÜLER

Erciyes Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi'nde de sınavdan dolayı yoğunluk yaşandı. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinin belirlediği kurallar gereğince, sınavların yapıldığı salonların kapıları saat 09.45'te kapatıldı, bu saatten sonra gelen adaylar sınava alınmadı. Çeşitli nedenlerden dolayı geç kalan ve sınava giremeyen öğrenciler gözyaşlarını tutamadı.Bir kız öğrenci, sınav salonuna alınmayınca sinir krizi geçirdi. Bayılan genç kıza ilk müdahaleyi babası ve diğer veliler yaptı. Daha sonra olay yerine çağrılan 112 Acil Servis ekipleri, genç kızı ambulansla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürdü.Başka bir öğrenci de gözyaşları içinde sınava alınmamasına tepki gösterdi. Geç kalan öğrencilerin sınava girebilmesi için aileleri ve diğer veliler uzun süre polislerle görüştü ancak bir sonuç alınamadı. Öte yandan veliler, Erciyes Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesiyle ilgili sınav kağıtlarında yeterli bilgilendirme yapılmadığını öne sürerek, tepki gösterdi.

SİVAS

Sivas'ta, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) geç kaldığı için giremeyen bazı adaylar duruma tepki gösterdi. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinin belirlediği kurallar gereğince, sınavların yapıldığı salonların kapıları saat 09.45'te kapatıldı ve bu saatten sonra gelen adaylar sınava alınmadı. Sivas'ta, sınava gireceği Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi binasına 09.45'ten sonra gelen bazı öğrenciler, geç kaldıkları için salonlar alınmamaları üzerine duruma tepki gösterdi. Görevliler ile bir süre görüşen öğrenciler sonuç alamadı.Bir öğrenci tepki amacıyla sınava giriş belgesini yırtarak çöpe attı ve yerleşkeden uzaklaştı.

YOZGAT... 'ALLAH RIZASI İÇİN İÇERİ ALIN'

Yozgat’ta 6 bin 500 adayın başvurduğu sınav, 19 merkezde yapıldı. Adaylardan bazıları, birkaç dakika geciktikleri sınava giremedi. 
Erdoğan Akdağ Fen Lisesinde, 09.45'de kapıların kapanmasıyla bir dakika geç kalan 6 aday, sınav salonuna alınmadı. Adaylar, kapıda görevli polis memurları ve bina sorumlusu ile tartıştı. Bazı vatandaşlar da görevlilere, "Allah rızası için içeri alın" diyerek adaylara destek oldu. Tartışmalar sonuç vermeyince adayların bazıları binadan ayrılırken bazıları bekledi. Öte yandan adaylar sınavda ter dökerken, yakınları da bina önünde Kur'an okuyup, dua ederek çocuklarına destek olmaya çalıştı.

YGS SORU VE CEVAPLARI SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Adaylar, önümüzdeki günlerde sonuçların açıklanmasından önce sınavlarının nasıl geçtiğini kontrol edebilmek için YGS soru ve cevaplarının yayımlanmasını bekleyecekler. YGS 2017’de çıkacak soruların cevaplarının kısa sürede erişime açılması bekleniyor.

Hüseyin Coşkun

Güncellenme Tarihi : 12.3.2017 13:36

İLGİLİ HABERLER