Eğitim
  • 18.6.2017 14:45

ÖSYM LYS soru ve cevaplarını yayınladı.

LYS 2017 sınav soru ve cevapları ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden yayınlandı. Son LYS oturumunun ardından ÖSYM sınav soru ve cevaplarını adayların erişimine açtı. LYS sınav soru ve cevaplarına ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. İşte LYS 2017 soru ve cevapları, puan hesaplama sihirbazı, LYS 3 için uzman yorumları...

LYS soru ve cevapları bugün gerçekleşen son oturumun ardından yayınlandı. Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) son oturumu edebiyat-coğrafya sınavı LYS-3 yapıldı. LYS maratonu, bugün yapılan LYS-3 ile sona erdi. Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan sınava 832 bin 994 aday başvuru yapmıştı. Sınav tek oturumda uygulandı ve 120 dakika sürdü. 10-11 Haziran’daki LYS-4 (Sosyal Bilimler), LYS-1’in (Matematik) ardından adaylar, 17 Haziran’da LYS-2 (Fen Bilimleri) ile LYS-5’e (Yabancı Dil) girdi. Bugün de ikinci geniş katılımlı sınav olan LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) yapıldı. Saat 10.00’da başlayan sınav 120 dakika sürdü.  

LYS-3'te adaylar Türk dili ve edebiyatı ile coğrafya-1 testinin sorularını yanıtladı. Son LYS oturumunun ardından ÖSYM sınav soru ve cevaplarını adayların erişimine açtı.

SORU VE CEVAPLAR İÇİN TIKLAYIN

LYS 3'TE SORULAR NASILDI? 'ŞİİR YORUMLAMA ÖNE ÇIKTI'

LYS maratonunun son oturumu LYS-3'ü (Edebiyat-Coğrafya) uzmanlar yorumladı. Eğitimcilere göre, sorular müfredata uygun ve öğrencilerin YGS’de alıştığı tarzdaydı. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı ve şiir yorumlama soruları öne çıkan konulardandı. İşte uzmanların yorumları:

FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI:

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI ÖN PLANDA

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Sorular genel olarak müfredata uygun. Öğrenciyi zorlayan sorulara pek yer verilmedi. Türkçe soruları öğrencilerin YGS’de alıştığı tarzda soruldu. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı ve şiir yorumlama soruları Edebiyat bölümünün öne çıkan konularını oluşturdu.

COĞRAFYA-1: Geçmiş yılların sınavlarına paralel. Konu dağılımı müfredata uygun. Müfredat dışı herhangi bir soru yok. Çalışan öğrencinin rahatlıkla yapabileceği bir sınav.

SEVİNÇ OKULLARI UZMANLARININ YORUMLARI:

AÇIK UÇLU SORU ORTA DÜZEYDEYDİ

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Öğrencilerden aldığımız bilgilere göre Türk dili ve edebiyatı testinde 23 dil ve anlatım, 33 Türk edebiyatı sorusu soruldu. Dil ve anlatım soruları müfredat dahilinde ve 2017 YGS düzeyinde. Noktalama ve anlatım bozukluğu konularından soru gelmedi. Paragraf sorularının bazıları eleyici düzeyde zordu. Müfredat dışı soru gelmedi. Geçen yıla göre biraz daha ayrıntılı olan sorular, sınavı bir nebze zorlaştırdı. İki tane açık uçlu soru soruldu, genel olarak öğrenciler bu soruların yanıtlarını bulmakta zorlanmadı. Bu soruların yanıtları ‘şarkı’ ve ‘devriye’ olacak.

 COĞRAFYA: Soruların zorluk derecesi genel olarak kolaydı. Birkaç soru orta düzey denilebilecek özellikte. Sorular müfredata uygun. Soruların zorluk derecesi ve müfredata uygunluğu geçen yıllardaki sınav sorularıyla paralellik gösterdi. Açık uçlu soru orta düzeydeydi, 2017 YGS’de sorulan izohips yöntemi konusundan “Sırt-Vadi” ayrımını gerektiren bir soruydu. Coğrafya testi sorularının genel olarak coğrafya bilgilerini doğrudan kullanmayı gerektiren sorulardan ağırlıklı olmakla birlikte, bilgileri yorumlamayı, güncele uygulamayı gerektiren, yalın ifadeli, net ve iyi nitelikte sorulardan oluştuğu görüldü.

LYS 3 İÇİN ÖĞRENCİ YORUMLARI

Edebiyat- coğrafya sorularını değerlendiren öğrenciler LYS yorumlarını sosyal medya hesaplarından ve çeşitli forumlardan yapıyor. Yorumlarda en çok 'gözlerin doğuyor gecelerime' sorusu ön planda yer alırken öğrenciler genellikle soruların kolay olduğunu ifade ediyor. İşte o yorumlardan bazıları:

- #lys3 Coğrafya'nın bu kadar kolay olması, Edebiyat'ta bu kadar süre kalması ne kadar doğruydu acaba

- #lys3 edebiyatta öyle bir zaman arttı ki bıraksalar coğrafya konularını bitirip geri gelecektim.

 -O kadar yavaş çözmeme rağmen son 25 dk uyudum #lys3

-Böyle kolay bir sınav görmedim ben abi. Tm puanım mf'den fazla gelecek orası kesin #lys3

-Coğrafya kolay mıydı zor muydu anlamadım burada kaldım resmen #lys3

-Her akşam güneşin battığı yerden gözlerin doğuyor gecelerime dizelerini görüp duraksayanlar derneği #lys3

-Sınav o kadar kolaydı ki bir sayısal olarak sizlerin önüne geçmek istemedim ve 40 dk boyunca yattım #lys3

-Lisedeki edebiyat sınavı daha zordu, bu nasıl bir kolay bir sınav #lys3

-44 edebiyat 21 coğrafya sayısalcı olmama rağmen aşırı basitdi #lys3

-Nerde postmodern yazarlar? Nerede bireyci eserler? Nerede toplumcu gercekçiler? Hani 80 sonrası? Göremedim bağımsızları?

-#lys3 ya sen edebiyatsın bu kadar kolay olmayı hak etmiyorsun...

Güncellenme Tarihi : 18.6.2017 15:06

İLGİLİ HABERLER