Ekonomi
  • 2.7.2015 10:27

Bir dilekçeyle Bağ-Kur borcunu sildirin

1.3 milyon Bağ-Kur'luya prim borcundan kurtulma imkanı veren düzenleme için süreç işliyor. 30 Nisan 2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla prim borcu olan Bağ-Kur'lular, 31 Temmuz'a kadar bu sürelere ilişkin ödeme yapmazlarsa otomatik olarak borçları silinecek, hizmetleri dondurulacak. Bu sayede prim borçluları ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanına da kavuşacak. Ayrıca prim borcu olduğu için emekli olamayanlar muradına erecek. Uygulamadan yararlanan Bağ- Kur'lular, ileride ihtiyacı olursa durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamını ödeme yaparak ihya edebilecek.

BİR DİLEKÇE YETECEK

Ancak borcunu hemen sildirmek isteyen Bağ-Kur'lular, bu tarihi beklemeden hemen dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurabiliyor..Ayrıca borçlu olunan dönemin hizmet süresini dondurmak istemeyenlerin ya da bir kısmına ihtiyacı olanların 31 Temmuz'a kadar en yakın SGK müdürlüğüne gidip ödeme yapması gerekiyor.

YAPILANDIRANIN HAKKI VAR

Borç sildirip hizmeti dondurma düzenlemesinden, daha önce yapılandırma yasaları kapsamında taksitlendirme yapanlar da yararlanabilecek. Bu vatandaşlar, taksitleri ödemeye başlamış olsalar da 31 Temmuz'a kadar SGK müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak uygulamadan faydalanabilecek. Böylece artık taksit ödemeyecekler ama sildirdikleri borca karşılık gelen hizmetleri de dondurulacak. İleri de isterlerse bu süreleri yeniden canlandırabilecekler.

EMEKLİLİK FORMÜLÜ

Uzmanlar, emekli olabilmek için dondurulacak Bağ-Kur sürelerinden bir kısmına ihtiyacı olanlara, 31 Temmuz'a kadar ihtiyacı olan kadarını ödemesini öneriyor ve şu örneği veriyor: "Mesela 15 yıllık Bağ-Kur borcu olan birisinin emekli olmak için 5 yıla ihtiyacı var ise 31 Temmuz'a kadar bu 5 yıla karşılık geleni ödesin. Zira sonrasında sildirilen süreleri canlandırma işlemi yapmak isterse, hepsini canlandırmak zorunda."

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:34

İLGİLİ HABERLER