Ekonomi
  • 15.11.2017 10:24

Dolar 3.90'ın üstünü gördü, Euro tarihi rekor kırdı!

Euro yeni güne Türk Lirası karşısında rekorunu tazeleyerek başlarken, Dolar ise 3.90 TL'nin üzerini gördü. İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Karadağ, kritik seviyelerde olduğumuzu belirtti.

Avrupa'da ekonomik büyümenin güçlü olacağına ilişkin artan beklentilerle euronun dünyada değerlenmesi sonucu, euro/TL rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor. Euro/TL yeni günde rekorunu 4.6015 seviyesine taşırken, dolar/TL'de yukarı yönlü hareketlendi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Dolar/TL dün gün boyu yatay bir seyir izlerken, akşam saatlerinde hareketlenerek en yüksek 3.9106 seviyesini gördü. Dolar kuru bugün de hareketli seyrini sürdürürken, uluslararası piyasalarda en yüksek 3.9009 seviyesine yükseldi. Dolar/TL saat 10.12 itibarıyla 3.8918 seviyesinden işlem görürken, euro/TL 4.5973 seviyesindeydi. Euro/dolar ise 1.1810 seviyesinde bulunuyordu.

DOLAR VE EURO'DA GÜÇLENME SÜRER Mİ?

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "Küresel piyasalarda, bu hafta Dolar güçlenmekte zorlanıyor. Hafta genelinde bugünkü ABD TÜFE verileri dışında açıklanacak önemli bir veri akışının bulunmaması Doların temkinli seyretmesine neden olmakta. Geçtiğimiz hafta, ABD vergi reformuna yönelik çıkan haber akışları Dolar açısından sınırlı da olsa negatif fiyatlanmıştı. Hatırlayacak olursak, vergi reformunun 2018 yılının başında hayata geçirilmesi bekleniyor ancak Temsilciler Meclisi ve ABD Senatosu arasındaki anlaşmazlık bu zamanın ötelenmesine neden olacak gibi durdu ve fiyatlamalar üzerinde hissedildi. Ancak, tam olarak bu algıyı piyasa benimsemedi derken bu sabah yeniden vergi reform belirsizliğinin gündeme gelmesi piyasalardaki risk iştahının azalmaya başlamasına neden oluyor. Bu durumda, güvenli limanlara doğru kaçışları tetiklemeye başlamış gibi gözüküyor" dedi.

Karadağ şöyle devam etti: "Dolar endeksi (DXY), dün Euro’nun güçlenmesiyle yönünü aşağıya çevirdi ve şu sıralarda DXY 93.85 seviyelerinde izleniyor. Dolar endeksindeki gevşemenin GOP’lar açısından bir fırsat olarak yorumlanmadığı görülmekte. Piyasalarda, risk iştahının azalmaya başlaması gelişmekte olan ülke piyasaları açısından da olumlu algılanmıyor ve GOP’larda da karışık seyirler var. Gelişmekte olan ülke para birimlerine baktığımda, bu hafta Rus Rublesi, Türk Lirası ve Brezilya Realinin Dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimleri olarak karşımıza çıkmakta. Risk algılarına baktığımda da, Türkiye, Rusya, Brezilya ve Güney Afrika’nın CDS rakamlarında da bir artış söz konusu. Kısacası, gelişmekte olan ülkelerinde kendilerine has hikayeleri GOP sepetini negatif etkilemeye devam ediyor. Dolayısıyla, bu tablo karşısında USD/TL kuru da yukarı yönde tepkisini veriyor."

Bugün ABD’den TÜFE rakamlarının takip edileceğini belirten Karadağ, "Dolar çok temkinli eğer verilerde beklentileri karşılamazsa bu durum Doların güçlenmesini bir süre daha zorlaştırabilir. Kısacası, şimdilik Doları vergi reformuyla ilgili haber akışları yakından ilgilendiriyor. Bu hafta, vergi ile ilgili anlaşmazlığın ortadan kalktığı ve sorunsuz bir şekilde çalışmaların sürdüğü piyasalara yansıtılırsa bu durum Doların güçlenmesini destekleyecektir. Dolayısıyla, bir süre daha verilerin ikinci planda kaldığı bir süreç olabilir" şeklinde belirtti.

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Karadağ değerlendirmelerine şunları ekledi: "USD/TL kuru, 3.90 seviyesini zorlamaya başladı ve bu seviyenin üzerine doğru ataklarına başlamış durumda. Kur açısından kritik seviyelerdeyiz. Oynaklık yüksek. Kur, 3.90 çevresinde ısrarcı olursa bu durumda yukarı yönde tepkisini vermeye devam edebilir. Ancak, şu koşullar altında 3.90 üzeri sert tepkiler görülme ihtimali olsa bile kur bir süre daha 3.85-3.90 aralığını ihlal edecek gibi duruyor.

EUR/TL kuruda, rekor tazelemeye devam ediyor. Global piyasalarda, Euro’nun güçlenmeye çalışması ve TL’nin negatif ayrışması EUR/TL’nin yukarı yönde daha sert bir şekilde tepki vermesine neden oluyor. Kur için 4.58-4.55 bölgeleri destek konumunda. Kur, 4.60 üzerine doğru iştahlanmak isteyebilir ancak bu seviyenin üzerinde çok fazla güçlü durmasını şimdilik beklemiyoruz. Euro’nun güçlenme algısı önümüzdeki günlerde dağılabilir ve bu durumda EUR/TL kurunda bu hafta görülen sert tepkinin ardından düzeltme hareketlerini izleyebiliriz."

HAZİNE'NİN BORÇLANMA MALİYETİ ARTTI

Hazine'nin dün yaptığı ihalelerde faizler yükselerek borçlanma maliyetini artırdı. Gösterge 2 yıllık tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 13.75, gösterge 10 yıllıkta yüzde 12.33 oldu. Hazine, toplamda 3.1 milyar lira borçlandı.

GÜNÜN ÖNEMLİ VERİLERİ

10.00 Türkiye, ağustos ayı işsizlik 
11.00 Türkiye, ekim ayı bütçe dengesi 
12.30 İngiltere, eylül ayı işsizlik 
13.00 Avro Bölgesi, eylül ayı dış ticaret dengesi 
16.30 ABD, ekim ayı TÜFE 
16.30 ABD, ekim ayı perakende satışlar 
18.00 ABD, eylül ayı işletme stokları

Güncellenme Tarihi : 15.11.2017 10:25

İLGİLİ HABERLER