Ekonomi
  • 2.9.2014 14:40

Gelire taksitlendirme geliyor

Başbakan Yardımcısı Babacan, borçlanmanın kontrollü ve ölçülü olması için gelirle aylık taksit arasında bir bağ kuracak bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Bir yıl kadar veri toplanacağını ifade eden Babacan, vatandaşların borçlanmada ölçülü olmalarını istediklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni kabinenin ekonomideki önceliğinin cari açık olacağını açıkladı. NTV/CNBC-e ortak yayınında konuşan Babacan, “Cari açığı inkâr edemeyiz, ilk hedef cari açık olmalı. Cari açık tasarruf oranı az olduğu için var” dedi.

Babacan, tasarrufları artırmak için borçlanmanın azalması gerektiğini vurgulurken, gelirle taksit arasında bağ kuracak yeni bir çalışma içinde olduklarını da açıkladı:

“Gelirle taksit arasında bağ kuracak çalışma başlattık. 1 yıl veri toplama devam edecek. Sadece toplam borç değil, aylık taksitle gelir arasında bağ kurma gibi bir fikrimiz var. Bankalar şu anda vatandaşların gelirleriyle ilgili bilgi topluyor. Sonra etki analizleri yapılacak. Vatandaşlar borçlanmada ölçülü olsun, miktarlar makul olsun diyoruz. Hane halkı borcu yükselince aile huzuru bozuluyor. Borcunu ödeyemeyenler banka bilançolarını tahrip ediyor. ABD konut sektörü krizi böyle başladı. Bugünkü önlemleri 2005-2006 yılında ABD alsaydı kriz olmazdı. Biz önden tedbir alıyoruz. Bu tedbirler kulağa hoş gelmiyor ama amacımız istikrarsa, güven ortamı korunması ise önden tedbirli gitmek son derece önemli”

“Enflasyonun iki haneli olmasına yüzde 1 şans veremeyiz”

Yıl sonu enflasyon beklentilerini de açıklayan Babacan, enflasyonun yüksek çıkmasının temelinde gıda fiyatları olduğunu belirtti. Babacan’ın yıl sonu beklentisi Merkez Bankası’nın yüzde 7.6’lık tahmininin üzerinde:

“İki haneli enflasyon çok çok zayıf bir ihtimal. Oralara varmasına yüzde 1 bile şans veremeyiz. En son Merkez Bankası yüzde 7.6 açıkladı, yıl sonunda enflasyon bunun daha üzerinde bir yere gidecek gibi. Bu yıl istatistiksel baktığımızda son 14 yılın en kurak yazını yaşadık. Bir yandan da don problem pek çok üründe üretimi düşürdü. Arz azalınca da fiyatlar artıyor. Enflasyonun beklenenden yüksek çıkması, para politikası ile ilgili bir konu değil. Kuraklık ve ürünün az olması ile ilgili. Merkez Bankası ile bağlantısı yok.”

“Merkez Bankası’nın önceliği enflasyonla mücadele”

Babacan, Merkez Bankası’nın temel önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunun altını çizerken, Merkez Bankası’nın temel önceliğinin enflasyonla mücadele, fiyat istikrarı olduğunun altını çizdi. Babacan, “Merkez Bankası fiyat istikrarı ile çelişmemek şartıyla hükümetin büyüme politikalarını ve istihdam destekleyebilir. Faiz konusunda farklı fikirleri değerlendiriyor, kendi kararını veriyor” dedi.

“Sadece inşaatla büyüyemeyiz”

Babacan’a göre Türkiye’nin sanayi yatırımlarını artırması gerek. Babacan, yatırımların dönüşünün daha kısa olması nedeniyle inşaatın tercih edildiğini belirtirken, inşaatta kolay paranın önüne geçilmesi için düzenleme gerektiğini vurguladı:

“Sanayi yatırımları daha cazip hale gelmeli. Bir başka alanda daha kolay para kazanma imkanı varsa sermaye oraya kayıyor. Bugün bir sanayi yatırımı dediğinizde 6-7 seneden önce mümkün değil. Bir lüks konut, avm, 2-3 senede bitiyor. Ilave rant da oluşuyorsa fazla hesap kitaba da gerek yok. İnşaatta rantın önüne geçilmesi için imar yasası ele alınmalı, yeni düzenleme gerekiyor. Çevre Bakanlığı’nın rol tanımı yeniden yapılmalı. Üretmeden lüks binalar yapan bir ekonomi oluyoruz. İnşaat sektörü ekonomi için önemli ama inşaat dediğiniz ancak daha çok üretmenin sonucu olmalı. Sadece inşaatla büyüyemeyiz."

Kaynak: NTV-CNBC-e

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:08

İLGİLİ HABERLER