Ekonomi
  • 25.11.2015 10:25

Rusya Türkiye`nin gazını kesebilir mi

ürkiye doğalgazının yarısını Rusya'dan satın alıyor. Geçen yıl ülke Rus kamu şirketi Gazprom'a 10 milyar dolarlık ödeme yaptı. Bu durum iki ülke arasındaki enerji ilişkilerini misilleme için cazip olmayan bir hedef haline getiriyor.

Bloomberg news'de yer alan habere göre, iki tarafın da avantaj yaşaması için Rusya Suriye sınırında düşürülen uçak krizine yanıt vermek için enerji alanına odaklanmaması gerekiyor. Rusya Enerji Bakanı Anatoly Yanovsky de Türkiye'ye yapılan gaz tedarikinin sözleşmeler çerçevesinde devam edeceğini söylemişti.

Uzun vadede, Türkiye'nin Rusya'ya olan gaz bağımlılığını, İran ve ABD'den yapılan tedariklerle kısması beklenebilir. Methinks Ltd. enerji güvenliği uzmanı John Roberts, Türkiye'nin muhtemelen Rusya ile devam eden enerji sözleşmelerini kesmeyeceğini ama alternatif enerji kaynakları için yenilenmiş bir arayışa başlayacağını ifade etti. Roberts, Türkiye için alternatiflerin İran ve ABD'den alınabilecek LNG olduğunu belirtti. 

Alfa Bank analisti Alexander Kornilov'a göre Türkiye ile Rusya arasındaki gaz alımı, Suriye'de Rus uçağının düşürülmesi öncesinde zaten zayıflıyordu ve yeni gaz hattı ile ilgili görüşmeler durdurulmuştu. 

Daha geçen yıl Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin Güney Avrupa için alternatif bir enerji hattı olacağını ve Karadeniz'in altından Türk Akımı inşa edileceğinin tasarlandığını söylemişti. İki devletin Suriye meselesinde karşı karşıya gelmesi dolayısıyla dünyanın en büyük gaz üreticisi Gazprom geçen ay Türkiye'ye planlanan kapasitenin yüzde 50 azaltılacağını açıklamıştı. Söz konusu rota, Avrupa gazının yüzde 10'unu taşıyan Ukrayna üzerindeki rotaya olan bağımlılığını azaltacaktı.

Gazprom verilerine göre Türkiye'nin şirketten satın aldığı gaz toplam ihracatının yüzde 17'sine karşılık geliyor.

Halihazırda İran Türkiye'ye gaz tedariki sağlıyor. Komşu ülke yaptırımların kalkması ile Türkiye'ye sattığı gazı artırmak istiyor. Cheniere Energy şirketi de Ocak ayında Türkiye'ye ilk LNG tedarikinde bulunmayı planlıyor.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:29

İLGİLİ HABERLER