Tek tek deşifre edildi: Önce zam sonra indirim yaptılar
Binlerce ürün yüzde 80’e varan indirimlerle çeşitli platformlarda vitrindeki yerini aldı, alışveriş meraklılarının uzun zamandan beri heyecanla bekledigi indirim günleri başladı. Ancak indirim furyası başlar başlamaz çok sayıda üründeki indirim oyununu deşifre eden görüntüler de sosyal medyaya düştü. Tüketici birlikleri ise; indirim oyununa karşı vatandaşa 14 gün içinde aldığınız ürünleri iade edip paranızı geri alabilirsiniz çağrısında bulundu.
Şahane, Muhteşem, Hayırlı, Efsane, Süper ve En zarif Cuma gibi çok sayıda adlandırma ile kampanyalar düzenleyen firmaların binlerce ürününü şaşırtıcı fiyatlarla bugünden itibaren satışa sunması bekleniyor.
Öte yandan pazar gününe kadar devam edecek indirimli alışveriş çılgınlığı kapsamında çok sayıda markanın Cuma gününü beklemeden hafta başından itibaren indirim yapmaya başladığı da görüldü.
İndirim oyunu bir bir deşifre edildi
Konut ve otomobilin de dâhil olduğu neredeyse tüm sektörlerden markaların indirim kampanyası yaptığı alışveriş çılgınlığı tam anlamıyla başlamadan tüketiciyi yanıltıcı ilanlar da sosyal medyada bir bir deşifre edilmeye başladı.
Sepette bile fiyatlar arttı
İndirim kampanyası düzenleyen e-ticaret platformlarına girip uzun zamandır takip ettiği ürünün fiyatının ne olduğunu merak eden tüketiciler rakamların önce yükseltilip kampanya kapsamında indirildiğini görünce tepki gösterdi. Kimi tüketiciler ise indirim öncesi sepete alınan ürünler üzerinden dahi fiyat oyunu yapıldığını öne sürdü.
İndirimde daha pahalı
Bazı ürünlerin online ticaret siteleri ile markalarının kendi sitelerinde yer alan fiyatlar arasında dahi ciddi bir fark olduğu görüldü. İndirim etiketiyle çıkılan kimi ürünlerde eski fiyatın üstü çizilerek yine aynı fiyatın yazılması ise tüketiciyi aldatan ilanlarda gelinen son nokta oldu.
SMS yağmuru
23 Kasım öncesi markaların sitelerinin yanı sıra özellikle sosyal medya olmak üzere televizyon, gazete ve radyo gibi tüm iletişim kanalları üzerinde çeşitli oranlardaki indirim oranlarını tüketiciye ulaştırmaya çalışan firmalar vatandaşı SMS ve mail yağmuruna da tuttu. Ardı arkası kesilmeyen mesajlar ve mailler ile tüketiciler alışveriş yapmaya davet edildi.
İhtiyaç fazlasını almayın uyarısı
Konuyla ilgili yenisafak.com’a yaptığı açıklamada Black Friday' ya da ‘Şahane’ ve ‘Muhteşem Cuma’ adlarıyla yapılan indirimlerin tüketiciyi tüketime yönlendirmede bir araç olarak kullanılmaması gerektiğine değinen Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, tüketicilerin tüketim alışkanlıklarını yeniden gözden geçirip bu tür indirim algılarına kanmayarak, ihtiyaç fazlası hiçbir alışverişi yapmamaları yönünde uyarıda bulundu.
Almadan araştırma yapın
Tüketici ihtiyacı olan bir ürünü alacak ise; öncelikle alacağı ürün ile ilgili indirim öncesi fiyatı hakkında bilgi edinmesi gerektiğine de vurgu yapan Koçal, ‘’ Aynı ürün üzerinden indirime giden ve o ürünün imalatçısı ya da satıcısı konumunda olan firmalar ile ilgili gerekli araştırma yapılmalı. Kurumsal firmaların web sayfaları üzerinden alışveriş yapılmalı, internet üzerinden ödeme yapılırken de çok dikkatli olunmalı. Kurumsal firmaların web sayfaları gerçekten o firmaya mı ait teyit edilmeli, firma ile ilgili şikayet olup olmadığı internet üzerinden araştırılmalı” dedi.
Dolandırıcılara karşı uyanık olun
İndirimler üzerinden dolandırıcıların ağına düşmemek için tüketicilere bilinçli olmaları yönünde çağrıda da bulunan Koçal sözlerini şöyle sürdürdü;
‘’Özellikle sosyal medya hesaplarından yapılan indirim çağrılarına ve ilanlarına itibar edilmemesi gerekiyor. Bunların çoğu dolandırıcı, hiçbir zaman taahhüt ettiği ürün ile gönderdikleri ürün birbirini tutmuyor. Buradaki ilanlarda yer alan fiyatlar piyasa fiyatları ile mutlaka kontrol edilmeli ve piyasanın çok altındaki fiyatlı ürünlerden uzak durulmalı. Sosyal medya üzerinden indirimli satışlarda bulunan ya da bulunduğunu iddia eden firmalar, tüketicileri mağdur ediyor.’’
14 gün içinde cayabilirsiniz!
Tüketicilerin internet üzerinden mesafeli satış yöntemi ile yaptığı alışverişlerden hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir ceza ödemeden 14 gün içerisinde cayabileceğini de ifade eden Koçal, ‘’Ürünü almaktan vazgeçtiklerini firmaya bildirdiklerinde ürünü iade ederek, paralarını isteyebilirler.’’ diye konuştu.
Kontrollü kargo isteyin
Son olarak sosyal medya üzerinden sipariş verilecek ise, kontrollü kargo ve kapıda ödeme sistemi ile sipariş verilmesi gerektiğini de kaydeden Koçal, ‘’Kontrollü kargo olması nedeniyle tüketici kargoyu açabiliyor ve istediği ürün olması halinde iade edebiliyor. Tüketiciler indirim aldatmacalarına kanmamalı, tüketimi körükleyen bu algıdan uzak durarak, gerçek ihtiyaçlarını mağazalardan görerek kontrol ederek almalıdır.’’ dedi.