Dünya
  • 16.8.2020 18:33

En tuhaf 8 omurgasız canlı şaşkına çevirdi

Eski kafalarını savunma için kullanan tırtıl "Deli Hatterpillar" ile tanışın..
Dünyada birbirinden ilginç omurgasız canlılar bulunuyor..

Bobbitt solucanı veya kum vurucu (Eunice aphroditois), uzunluğu 4 inç ila 10 fit arasında değişen ve okyanus tabanında oluşturduğu yuvalarda yaşayan suda yaşayan yırtıcı bir kıl kurdudur.  Esas olarak Pasifik Okyanusu'nda yaşar, ancak Hint-Pasifik okyanus bölgesinde de bulunabilir.

"Deli Hatterpillar" Bobbitt kurdu veya solucanı : Okyanus tabanında oluşturduğu yuvalarda yaşayan10 cm'den (4 inç) kısa ila 3 m (10 ft) uzunluğa kadar değişenbir kıl kurdu .

Yerli Afrika'nın tropikal ormanları, dev veya Goliath böcekleri (Goliathus giganteus) en büyük böcekler arasındadır.  Yalnızca 2 ila 4,3 inç uzunluğundadırlar, ancak 3,5 ons ağırlığa kadar çıkabilirler - bu neredeyse bir beyzbol kadar ağırdır.

Goliath Böceği (Goliathus): 11 cm’ye kadar (4.3 inç)

Goliath böcekleri, Scarabaeidae ailesindeki Cetoniinae alt familyasına üyedir. Yetişkin bir Goliath böceği erkeklerde 60-110 milimetre (2.4-4.3 inç) ve dişilerde 50-80 milimetre (2.0-3.1 inç) arasında ve 80-100 grama (2.8-3.5 oz) kadar ağırlık verebilir. Larva döneminde, yetişkinler bu ağırlığın sadece yarısı kadardır.

İncil’deki dev Goliath’ın adını taşıyan Goliath böceği (Goliathus), dünyanın en büyük böcekleri olarak derecelendirilir, çünkü bunlar gerçekten hantaldır. Yukarıda açıklandığı gibi, erkekler 11 cm’ye (4.3 inç) kadar büyüyebilir.

Afrika’nın tropik ormanlarının çoğunda bulunurlar ve burada öncelikle ağaç özsuyu ve meyve verirler. Larva larval döngüsünün vahşi ortamda çok az olduğu biliniyor; ancak tutsaklık halinde, Goliathus böcekleri, ticari kedi ve köpek maması gibi protein açısından zengin gıdaları kullanarak başarılı bir şekilde yumurtadan yetişkine yetiştiriliyor.

Atlas güvesi (Attacus atlas), Asya ormanlarına özgü büyük bir güvedir.  Kanat açıklığı 9,4 inç'e kadar ölçer.  Güvenin ağzı olmadığı için kozadan çıktıktan sonra yemek yemiyor - sadece bir-iki haftalık ömrünün günlerini kazıtıyor.

Atlas kelebeği

Attacus atlas veya Atlas güvesi, Asya'daki ormanlara özgü büyük bir güve türüdür. Tür, ilk olarak 1758 yılında Carl Linnaeus'un Systema Naturae'nin 10. baskısı eserinde tanımlanmıştır. 24 santimetreye varan kanat açıklığıyla en büyük kelebek türlerinden biridir. Thysania agrippinadan sonraki en uzun kanat açıklığına sahiptir. Türün dişisi erkeğinden önemli ölçüde büyüktür. Türün erkeklerinin ise daha kalın antenleri vardır.Bu güve türünün ağzı yoktur ve enerji kazanamaz. Buna bağlı olarak sadece 1 veya 2 hafta yaşayabilir.Dişi, yumurtladıktan sonra ölür.

Bathynomus giganteus, suda yaşayan bir kabuklu türü ve dev izopodların bir üyesidir.  Bu izopod, Batı Atlantik'teki soğuk sularda bulunur ve büyük boyutu, derin deniz devliğine atfedilir - soğukta yaşayan omurgasızlar, derin sular büyüdükçe ve daha uzun ömürlü olduklarında.

Dev derin deniz çöpçüsü : Deniz tabanında yaşayan bu hayvan tarih öncesi yaratıklara benzer.Kabuklu ve Dep İzopatların bir türüdür. Batı Atlantıkdaki soğuk sularda bulunur.En derin yerlerde bulunur. Su derinleştikçe büyükleri de artar.. Bir Isopod yengeç ve ıstakoz ile ilgili kabuklu bir türüdür. Onun en yakın kara akrabaları hap böcek ya da ortak tesbih . Eşayaklılar 20 türü içinden, büyük dev Isopod olan Bathynomus giganteustur.

Filipinler'deki Batanes adalarının ikonik bir hayvanı olan hindistancevizi yengeci 9 kilo ağırlığa ve 3 fitten fazla büyüyebilir.  Hindistan cevizi yengeci yerde gözetimsiz kalan her şeyi yiyeceğinden, soyguncu yengeç veya hurma hırsızı olarak da bilinir.

Karada Yaşayan En Büyük Eklem Bacaklı: Hindistan Cevizi Yengeci

Karada Yaşayan En Büyük Eklem Bacaklı: Hindistan Cevizi Yengeci

Hindistan cevizi yengeci adını hindistan cevizine olan sevgisinden alıyor. 60 yıla kadar yaşayabilen hindistan cevizi yengeci karada yaşayan en büyük eklem bacaklı olarak da biliniyor.

Bilim adamlarının araştırmalarına göre hindistan cevizi yengeci dünyanın en güçlü hayvanlarından biri. Nedeni ise adından da anlaşılacağı gibi hindistan cevizini çok sevmesi ve hindistan cevizini rahatlıkla kuvvet uygulayıp sıkıştırarak kırabilmesi.Hindistan cevizi yengecinin beslenme aşaması ise şöyle: Bu yengeç türü ağaçlara tırmanarak yüksekteki hindistan cevizini kesiyor ve yere düşürüyor. Daha sonra yere inen hindistan cevizi yengeci, güçlü kıskaçları ile hindistan cevizini kırarak yiyor.

Kolaylıkla hindistan cevizini parçalayabilen bu canlıların boyları 1.5 metreyi, kiloları ise 5 kilogramı bulabiliyor. İyi bir tırmanıcı olan hindistan cevizi yengeci, çoğunlukla ağaçlara tırmanmayı tercih ediyor.

Yeni Zelanda'ya özgü olan dev wētā (Deinacrida tibiospina), dev uçamayan cırcır böceklerinin ailelerinin bir üyesidir.  Bu kanatsız yaratıkların tür adı, "tibia omurgası" anlamına gelir;  veya "shin spine";  - muhtemelen dikenli arka bacaklarına bir gönderme.

Deinacrida tibiospina

Deinacrida tibiospina , olarak da bilinen Mt Arthur dev WETA  ya da dev WETA alp Nelson,  bir türdür.Wētā sadece Yeni zellanda'nın  Kahurangi Milli Parkı'nın bazı dağlık bölgelerinde bulunur.Bilinen en küçük dev wētā türlerinden biri olan Deinacrida tibiospina , sadece 30-40 mm uzunluğa ve sadece 7 gram ağırlığa ulaşır.Şubat ve Mart aylarında 3 farklı yaş sınıfı ile yabani popülasyonlar gözlemlendiğinden, ömürleri 2-3 yıl olabilir.

Japon örümcek yengeci (Macrocheira kaempferi), herhangi bir eklembacaklı arasında en geniş bacak aralığına sahiptir - pençeden pençeye 12.1 fit'e kadar ulaşabilir.  Uğursuz görünümüne rağmen, bazı raporlar yengeci oldukça yumuşak olarak nitelendirdi.

Japon Örümcek yangeci
 Büyük Okyanus'ta yaklaşık olarak 600-700 metre derinlikte yaşayan yengeç türü. 10 bacağı olup, her bir bacağı 3-4 metreyi bulabilmektedir. Japon örümcek yengeci, yengeç türlerinin en büyük canlılarıdır.

6 Metrelik Dev Yengeç

Blackpool Deniz Hayatı Merkezi'ne getirilen dev Japon örümcek yengeci 2.7 metrelik ayaklarıyla görenleri hayrette bırakıyor.

Dikenli istiridye (Spondylus) gerçek istiridye değildir;  Panama'dan Peru'ya kadar kıyı Pasifik Okyanusu boyunca dağılmış bir tür çift kabuklu yumuşakçalar.  İstiridye kabuğunun kenarı boyunca rengi değişen uzun, omurgaya benzer çıkıntılara sahiptir.

Dikenli istiridyeler (Spondylus)

ADINA 'BIG DADDY' KOYDULAR

"Big Daddy" ismi verilen yengecin yerleştirildiği özel havuzda keyfinin yerinde olduğunu söyleyen bakıcı Scott Blacker, ziyaretçilerin, iki ayak arası uzunluğu 6 metreye yaklaşan Big Daddy'i daha yakından görmeleri için de özel bir tank hazırladıklarını belirtti. Merkez yetkilileri, Japonya açıklarındaki derin sularda yaşayan örümcek yengeçlerinin, tam erginliğe eriştiğinde ayak uzunluklarının 3.6 metreye ulaştığını ifade etti.

YAŞI HENÜZ HESAPLANAMADI

Deniz tabanında ölü balık kalıntıları ile beslenen örümcek yengeçlerinin ortalama yaşam sürelerinin 55 yıl olduğu belirtiliyor. Yetkililer, "Big Daddy"nin yaşının henüz tespit edilemediğini ancak yanına bir dişi yengeç getirmeyi planladıklarını söyledi.

Örümcek yengeçlerinin genelde bin metre derinlikteki serin suları sevdiğini söyleyen yetkililer, Big Daddy için uygun ortam koşulları sağladıklarını dile getirdi.

 

Güncellenme Tarihi : 16.8.2020 19:12

İLGİLİ HABERLER