Gündem
  • 28.6.2022 11:57

Erdoğan : Amerika F-16'lar konusunda bizi oyalıyor

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Madrid'e gitmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurusuna ilişkin "İlgili ülkelerin liderleriyle yüz yüze görüşerek duruşumuzu ve kararlılığımızı ileteceğiz" dedi. Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden'ın görüşme isteğine ilişkin talebi olduğunu duyuran Erdoğan bu görüşmede PKK'ya yaptıkları silah yardımı ve Yunanistan'a yığınak yapmalarının gündeme geleceğini aktarırken F-16 konusundaki oyalamanın da konuşulacağını belirtti.

Zirve Ukrayna'daki savaşın devam ettiği kritik dönemde yapılıyor. Zirve önemli bir kilometre taşı olacak. NATO'ya önümüzdeki dönemde yön verecek konsept kabul edilecek.

İkili görüşmelerimde PKK gündemimizde olacak. İsveç ve Finlandiya tavrımızı bir kez daha anlatacağız. PKK'nın bu ülkelerde hareket etmesine mani olunmalı. İsveç ve Finlandiya'nın olduğu 4'lü zirve gerçekleştireceğiz. NATO'ya üye olacaklarsa Türkiye'nin güvenlik endişesini gidermek zorundalar.

Türkiye göç hareketlerinin önlenmesinde kritik öneme sahip ülke. İkili görüşmelerde hem NATO bünyesindeki iş birliğini hem de küresel gündemi özellikle değerlendireceğiz.

Bugün Cüneyt Arkın'ı kaybettik. Ailesine ve sevenlerine şahsım ve milletim adına başsağlığı diliyorum.

"BU SABAH BIDEN İLE GÖRÜŞTÜK"

Biz NATO'nun 70 yıllık üyesiyiz. Türkiye rastgele NATO'ya katılmış bir ülke değil. Bu sabah Biden ile görüşme yaptık. Tekrar bir araya gelme arzusunu ifade etti. Gerekirse NATO Zirvesi'nde de bir araya geleceğiz.

Biz 4'lü görüşmeyi tekrar yapacağız. Finlandiya ve İsveç'le. Biz kuru laf istemiyoruz, netice istiyoruz. Orta sahada top çevirmekten bıktık.

Bunları da Sayın Biden'la görüşmemizde dile getireceğiz. Bunları hep yaşadık. Her türlü terörist saldırıya uğradık ve bunları anlatacağız.

ABD'yle olan en önemli görüşmemiz F-16'ydı. Orada da oyalama meselesi devam ediyor.

İşte Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularına yaklaşımımız herkesin malumudur. Türkiye'nin hayati çıkarlarını tehdit eden PKK, PYD uzantılarının bu ülkelerde rahatça hareket etmesinden duyduğumuz rahatsızlık ve haklı tutumumuzu bir kez daha muhatapları ile paylaşacağım.

İlgili ükelerin liderlerinin katılacağı bir dörtlü zirve de gerçekleştireceğiz. Bu talepleri dikkate almak zorundalar. Bunun aksi düşünülemez.

Ukrayna'daki savaşın bir an evvel sona erdirilmesi için adım atmak zorundayız. En anlamlı ilerleme Türkiye'de gerçekleşen zirvede olmuştur.Bu sabah beyaz perdemizin güçlü isimlerinden Cüneyt Arkın'ı kaybettik. Allah amelince rahmet eylesin. Bütün ailesine, yakınlarına ve ülkemizin tüm sanat severlerine şahsım milletim adına başsağlığı diliyorum.

ADIM ATACAĞIZ DİYORLAR, PKK'YA YÜRÜYÜŞ YAPTIRIYORLAR

Sayın Biden ile bir görüşme yaptık. Tekrar bir araya gelme arzusunu iletti ve biz de "olabilir" dedik. F-16 konusunda oyalama taktiği var. Bunlar görüşülecek. Kararlı duruşumuzdan taviz vermeyecek, aynı şekilde yürüyüşümüzü sürdüreceğiz.

Gerekli görüşmeleri yapacağız. Stoltenberg'in de riyasetinde tekrar Finlandiya Cumhurbaşkanı İsveç Başbakanı da olacak. Bunlar kabul ediyorlar, adım atacağız diyorlar. Akşam bir bakıyorsunuz İsveç televizyonunda destekliyorlar. İsveç, Almanya, Hollanda, Yunanistan'da bunlara yürüyüşler yaptırılıyor.

MİÇOTAKİS'E TEPKİ

Miçotokis'le ikili görüşme yapmam mümkün değil. Yunanistan'la yüksek düzeyli stratejik toplantımız vardı, bunu kaldırdım. Artık yapılması mümkün değil, bitti o iş. O kapıyı kapattık. Bundan sonra kendilerine çekidüzen verecekler.

Yunanistan Başbakanı davetlimdi. Geldi. Aradakileri çıkaralım. Sorunlarımızı diyalogla çözelim dedik. Sonra yine aynı. Ve terör örgütleri de Edirne'den olsun birçok noktadan yine onlara kaçıyorlar ve onlar buna kucak açıyorlar. Türkiye'ye karşı şahsiyetli bir duruş bekliyoruz.

NATO için biz alelade bir ülke değiliz. İlk 5'ten biriyiz. Akşam veya yarın görüşmemizde kendisine yine söyleyeceğim. Biz nasıl NATO ortağıyız ki bütün bu silahlar gönderiliyor terör örgütlerine. Bunlar kime karşı kullanılıyor? Onlar Türkiye'ye karşı kullanılıyor. NATO'da paydaşımız Fransa da aynı şekilde.

 
 

 

Güncellenme Tarihi : 28.6.2022 12:07

İLGİLİ HABERLER