Gündem
  • 14.2.2020 14:30

Erdoğan: Şimdiye kadar Türkiye'ye yatırım yapan kimse pişman olmamıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Pakistan İş Forumu'nda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Pakistan ile ikili ticaretimizi önce 1 milyar doların üzerine çıkarmalı sonrasında 5 milyar dolar hedefimize ulaşmalıyız. Türkiye'nin Pakistan'daki yatırımları 500 milyon doları buluyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son 17 yılda ülkemize 220 milyar dolarlık doğrudan uluslararası sermaye girişi oldu" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Pakistan İş Forumu'nda konuştu. ""Şimdiye kadar Türkiye'ye yatırım yapan kimse pişman olmamıştır" diyen Erdoğan, Türkiye'nin dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde yer aldığını belirterek, Pakistan ile ticari ilişkilerin geliştirileceğini söyledi.

Erdoğan, "Pakistan ile ikili ticaretimizi önce 1 milyar doların üzerine çıkarmalı sonrasında 5 milyar dolar hedefimize ulaşmalıyız. Türkiye'nin Pakistan'daki yatırımları 500 milyon doları buluyor" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Şimdiye kadar Türkiye'ye yatırım yapan kimse pişman olmamıştır."

"Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisi içindedir."

"Pakistan ile ikili ticaretimizi önce 1 milyar doların üzerine çıkarmalı sonrasında 5 milyar dolar hedefimize ulaşmalıyız. Türkiye'nin Pakistan'daki yatırımları 500 milyon doları buluyor."

"Çin-Pakistan ekonomik koridoru projelerinin Türk yatırımcılara daha iyi açıklanması gerekiyor. Pilot bir sektör yatırımını iki taraftan birkaç büyük firmamızı bir araya getirebiliriz. "

"Pakistan'ın tedavi için daha çok batılı ülkeleri tercih ettiklerini öğrendik ancak artık bu alışkanlığı değiştirmemiz gerekiyor. Türkiye en son teknolojiye sahip şehir hastaneleri projelerimizde sağlık hizmetleri standardını yeniden belirledik. Gerek hizmet gerek fiyatlardaki uygunluğunda Türkiye Batı'dan çok çok ileri."

"Son 17 yılda ülkemize 220 milyar dolarlık doğrudan uluslararası sermaye girişi oldu."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı İmran Han ile ortak basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı İmran Han ile ortak basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı İmran Han’la düzenlediği ortak basın toplantısında, “Askeri ve savunma sanayii alanlarındaki ilişkilerimiz, inanıyorum ki Pakistan ile mevcut ikili ilişkilerimizde en önemli başlığı teşkil ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Başbakanı İmran Han, baş başa görüşmeleri ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç yıl aradan sonra ikinci evi olarak gördüğü Pakistan'ı ziyaret etmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, şahsına ve heyetine gösterilen sıcak misafirperverlik için Pakistan Başbakanı İmran Han'a teşekkür etti.

“Türkiye, her zaman Pakistan'ın yanında yer alacaktır”

2009 yılında kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin, Türkiye-Pakistan dostluğunun en güzel nişanesi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilgili bakanların da katılımıyla ilişkileri tüm veçheleriyle ele aldıklarını, 13 anlaşmaya imza attıklarını kaydetti.

İmran Han'ın son Ankara ziyaretinde iki ülke arasındaki ticaret hacmini 2023 yılına kadar 5 milyar dolara çıkarma hedefini belirlediklerini anımsatan Erdoğan, “Az önce imzalamış olduğumuz ‘Stratejik Ekonomik Çerçeve' ve ekindeki ‘Eylem Planı' metinleri ekonomik ilişkilerimizin derinleştirilmesine matuf, âdeta birer yol haritası mesabesindedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak Pakistan'ın ekonomik ve sosyal kalkınmasına doğrudan etki edecek ulaşım, enerji, turizm, temizlik, kolluk hizmetleri, eğitim ve sağlık alanlarında her türlü desteği vermeye hazırız. Pakistan'da elverişli iş ortamının sürekli kılınması hususunda da Sayın Başbakan İmran Han'ın çabalarını esirgemeyeceğini biliyorum” diye konuştu.

“Türkiye dün olduğu gibi bugün de yarın da her zaman Pakistan'ın yanında yer alacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Elazığ-Malatya depreminin ardından, Cumhurbaşkanından sokaktaki vatandaşa kadar her seviyede sunulan taziye ve destek mesajları, Pakistanlı kardeşlerimizin ülkemizle gönül bağının en halisane örneğidir. Ekim ayında terör örgütlerine karşı Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirdiğimiz askeri operasyona Pakistan Devleti ve halkından güçlü destek aldık. Pakistan'da FETÖ'ye ait okulların Türkiye Maarif Vakfı'na devredilmesi de aramızdaki dayanışmanın bir timsalidir. Bu vesileyle, FETÖ'nün Pakistan'daki yapılanmasına karşı alınan tedbirler için İmran kardeşime bir kez daha teşekkür ediyorum.”

“Türkiye, Keşmir sorununun Pakistan ve Hindistan arasında diyalog yoluyla çözülmesinden yanadır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Askeri ve savunma sanayii alanlarındaki ilişkilerimiz, inanıyorum ki Pakistan ile mevcut ikili ilişkilerimizde en önemli başlığı teşkil ediyor. Ayrıca her ikisi de kardeşimiz olan Pakistan ve Afganistan'ın ilişkilerinin geliştirilmesi için gerekeni yapmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isterim. Afganistan-Pakistan-Türkiye arasındaki üçlü zirve mekanizmasının Afganistan'daki Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin tamamlanmasının ardından mümkün olan en kısa sürede yeniden başlamasını diliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Devletimiz ve milletimiz, dün olduğu gibi bugün de büyük acılar yaşayan, muhtelif baskılara maruz kalan Keşmir halkıyla dayanışma içindedir" diyerek, "Eyaletteki durumun son dönemde atılan tek taraflı adımlarla daha da müşkül bir hâl almasından üzüntü duyuyoruz. Türkiye, Keşmir sorununun Pakistan ve Hindistan arasında diyalog yoluyla, ilgili BM kararları temelinde ve Keşmirli kardeşlerimizin beklentileri gözetilerek çözülmesinden yanadır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan'ın terör ve bölgesel istikrara yönelik tehditlerle mücadeledeki büyük fedakarlıklarını takdir ettiğini vurgulayarak toplantı sonuçlarının ve imzalanan anlaşmaların hayırlara vesile olmasını diledi.

Pakistan Başbakanı Han: “Pakistan ne olursa olsun her zaman Türkiye'nin yanındadır”

Pakistan Başbakanı Han da konuşmasına Keşmir meselesine değinerek başladı. Han, “Şu anda yaklaşık 8 milyon Keşmirli açık hapishanede yaşıyor ve zulüm altında” dedi.

İmran Han, Türkiye ile Pakistan arasında imzalanan stratejik anlaşmaların, iki ülke arasında var olan ilişkileri daha da ileriye taşıyacağını kaydederek, “Şu anda Suriye'de size karşı saldırılar yapılmaktadır. Bu konuda, Pakistan halkı ve hükûmeti daima sizin yanınızdadır ve bu hep böyle olacaktır. Pakistan ne olursa olsun her zaman yanınızdadır” diye konuştu.

Pakistan Başbakanı Han, “Siz iktidara geldiğiniz günden beri Pakistan-Türkiye ilişkileri o zamandan beri daha da güçlenmiştir. Sizin dönemde Türkiye çok ileri bir seviyeye gitmiş oldu ama şu anda Pakistan'ın da durumu aynı şekilde Pakistan'da siz iktidara gelmeden önce Türkiye nasıl bir durumdaydı, şimdi Pakistan o durumda.

Sizden o tecrübelerden faydalanmak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin turizm alanındaki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini dile getiren Han, şöyle konuştu: “Türkiye 35 milyar dolar turizmde kazanmaktadır. Türkiye inşaat konusunda da usta bir ülke olmuştur ve biz de sizin tecrübelerden faydalanmak istiyoruz, çünkü bu konuda siz uzmansınız ve çok başarılar başarmışsınız. Siz iktidara geldiğinizde biliyoruz Türkiye ne kadar borç altında IMF biz kendi gözümüzle gördük borç altında olduğunu. Biz de şu anda aynı şekilde borç altındayız ama biz sizin tecrübelerden faydalanmak istiyoruz ve böyle devam etmek istiyoruz.”

Pakistan Başbakanı Han'ın ifadeleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Genç kuşaklar için de en önemli iş tabii ki önce yatırım, yatırım olacak ki istihdam olsun. İstihdamla beraber üretim ve üretimle beraber rekabet ve rekabetle birlikte de inanıyorum ki, Pakistan sıçramayı arttırarak devam ettirecek” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 14.2.2020 19:43

İLGİLİ HABERLER