Gündem
  • 19.1.2020 17:02

Erdoğan ve Putin'den çok önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Berlin zirvesi öncesi bir araya geldi. İki lider Libya'da bir an önce ateşkesin sağlanması konusunda hem fikir olduklarını dile getirdiler.

Almanya'daki Berlin Konferansı öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir araya geldi. Konferans öncesi açıklama yapan Erdoğan, "Ateşkes konusunda üstlendiğimiz sorumluluğun farkındayız. Hafter'in saldırgan tutumu sona ermeli" dedi.

Erdoğan, "Ateşkes konusunda üstlendiğimiz sorumluluğun farkındayız. Ortak çabamız Libya'da nisbi sükunet sağladı" dedi. Öte yandan Erdoğan, "Libya'nın barış ve huzura kavuşabilmesi için Berlin Zirvesi'nde ateşkesin ve siyasi sürece dönüşün kabulü temin edilmelidir. Siyasi sürecin ve çözümün diğer evrelerinin uygulanabilmesi için Hafter'in saldırgan tutumunun sona ermesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Erdoğan şöyle konuştu:

Samimi diyaloğumuza ve karşılıklı anlayışa dayalı çok boyutlu işbirliğimiz, ortak coğrafyamızdaki sorunların çözümü bakımından önemli katkılar sağlamaktadır. 2019 yılının ikili ikişkilerimiz bakımından gayet iyi değerlendirdik.

S-400 gibi uluslararası alanda ses getiren projeleri, karşı karşıya kaldığımız baskılara rağmen milli çıkarlarımızdan taviz vermeden kararlılıkla tamamladık.

TürkAkım gibi enerji alanındaki diğer büyük ortak girişimimiz olan Akkuyu Nükleer Güç Santral inşaası da stratejik bir niteliğe haizdir. Libya'nın barış ve huzura kavuşabilmesi için Berlin Zirvesi'nde ateşkesin ve siyasi sürece dönüşün kabulü temin edilmelidir. Libya'da çözüm için Hafter'in saldırgan tutumundan vazgeçmesi gerekir.

Putin ise şunları söyledi:

Sayın Cumhurbaşkanı, değerli dostum, sizinle yeniden görüştüğüm için çok mutluyum. Hepimiz İstanbul'a yaptığımız geziden çok memnunuz. Size minettarız. Enerji alanında her iki ülke arasında çok önemli bir olay. Birçok alanda samimiyiz ve çok güzel.

Her iki taraf içinde ortak noktaları bulmayı öğrendik. Birçok kilit konuda verimli çalışmaktayız. Suriye, İran ve Libya konusunda olduğu gibi. Ciddi adımlar attık. İstanbul'da Libya'daki tarafları ateşkese çağırdık. Taraflar bize kulak verdiler. Çatışmalar durdu.

Bugün onun neticesinde Berlin'de bulunabiliyoruz. Libya tarafı ve Avrupa Libya meselesi yüzünden endişeli. Avrupa'yı endişenlendiren bir durum. Mülteciler Afrika'dan Avrupa'ya akın etti. Libya taraflarını Moskova'ya çağırdık. Dışişleri Bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum. İlginize çok teşekkür ediyorum.

Güncellenme Tarihi : 19.1.2020 16:23

İLGİLİ HABERLER