Dünya
  • 29.9.2012 16:11

Eşcinseller daha yürümeden ülke karıştı

BELGRAD (AA) - Avrupa Parlamentosu Sırbistan raportörü Jelko Kacin, Sırbistan'da yapılması planlanan ve bazı sivil toplum kuruluşlarının tepki gösterdiği eşcinsel yürüyüşünün başkent Belgrad'da yapılmasına ilişkin AB-Sırbistan parlamenterarası toplantısında ortak karar alındığını belirtirken, Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, "Yürüyüşle ilgili karar güvenlik tedbirleri değerlendirildikten sonra verilecek" dedi.
     Başkent Belgrad'da, Avrupa Birliği-Sırbistan parlamenterarası toplantısı yapıldı. Avrupa Parlamentosu'nun Sırbistan raportörü Jelko Kacin, toplantının ardından yaptığı açıklamada, tartışmalara yol açan ve bazıları tarafından tepkiyle karşılanan eşcinsel yürüyüşünün 6 Ekim'de Belgrad'da yapılacağını söyledi.
     Yürüyüşün düzenlenmesinden yana olduklarını, bundan sonra da düzenli olarak yapılmasını desteklediklerini ifade eden Jelko Kacin, "Yürüyüşün gerçekleştirilmemesi için hiçbir neden görmüyorum. Hükümet de aynı şekilde bunu bir sorun olarak görmüyor. Bu da Avrupa Birliği'ne girmek istediklerinin açık göstergesidir" dedi.
     Yürüyüşün düzenlenmesinin AB ile müzakerelerin başlaması için bir ön koşul olmadığını belirten Kacin, "Sırp toplumu bu şekilde modern bir toplum olduğunu gösterecektir. Karadağ'da da seçimlerden önce böyle bir yürüyüşün düzenlenmesini bekliyorum" diye konuştu.
     Kacin, Sırbistan'ın AB ile müzakerelere başladığı zaman hukukun üstünlüğü ve azınlık haklarına ilişkin düzenlemelerle karşılaşacağını, dolayısıyla söz konusu yürüyüşü düzenlemek isteyenlerle dayanışma içinde olunması gerektiğini söyledi.
    
     -Başbakan Daçiç: "Şiddete izin vermeyeceğiz"-
    
     Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç ise yürüyüşün yapılmasıyla ilgili kararın güvenlik tedbirlerinin değerlendirilmesi sonucunda verileceğini belirtti.
     İvitsa Daçiç, parlamentoda yaptığı konuşmada, "Sırbistan vatandaşlarının büyük çoğunluğunun bu organizasyona karşı olduğunu bildiğini", ancak bunun şiddet kullanılarak tehdit edilmesine de izin vermeyeceklerini kaydetti. Daçiç, "Hiçbir derneğin 'Belgrad'da yürüyüş düzenlenecek ya da düzenlenmeyecek' deme hakkı yoktur" diye konuştu.
     Yürüyüşün organizatörlerden Goran Miletiç de Sırbistan yönetiminin etkinliğe izin vermemesi durumunda da yürüyüşü iptal etmeyeceklerini belirtti. Polisle iletişim halinde olduklarını ifade eden Miletiç, yurt dışından da çok sayıda katılımcı beklediklerini kaydetti.
     Sırbistan'daki bazı sivil toplum kuruluşları, eşcinsellerin başkent Belgrad'da yapmak istedikleri yürüyüşe tepki göstermişti. Yürüyüşün yapılmasına karşı çıkan bazı kuruluşlar, söz konusu yürüyüşün yapılacağı 6 Ekim'de farklı yerlerde eylem yapma kararı almıştı.
     Başkent Belgrad'da Ekim 2010'da da eşcinsel yürüyüşü düzenlenmiş, yürüyüşü engellemek isteyen radikal gruplar polisle çatışmıştı. Olaylarda çok sayıda polis ve eylemci yaralanmıştı.
     Sırbistan hükümeti tarafından geçen yıl yasaklanan yürüyüşün bu yıl 6 Ekim'de başkentte yapılması, 30 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında da çeşitli etkinlikler düzenlenmesi planlanıyor.
    
     Muhabir: Medin Haliloviç - Kemal Zorlak
     Yayıncı: Serkan Fidan

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 14:48

İLGİLİ HABERLER