Gündem
  • 13.1.2020 17:14

FETÖ'cü hainlerin şifreli anlamlar yüklediği kelimeler!..

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yönelik soruşturmada bir sanık hakkında hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün, mensuplarının kimliğinin ortaya çıkmaması için bazı tedbirler aldığı ve bazı "jargon" kelimeler kullandığına yer verildi.

Örgütün şifreli anlamlar yüklediği kelimelerden bazıları

FETÖ mensuplarınca dışarıdan birinin anlamayacağı şekilde kullanılan kelimelerden bazıları sözlükte şöyle sıralandı:

"Alp: Mahrem yapılanma olarak adlandırılan kritik devlet kurumlarındaki örgüt yapılanmasında görevli üst düzey örgüt mensubudur. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet Teşkilatı mahrem yapılanmalarında kullanılan 'temsilci' tabirinin deşifre olması üzerine 2018 yılından itibaren 'Alp' tabiri kullanılmaya başlanmıştır.

Alper: TSK ve Emniyet Teşkilatı mahrem yapılanmalarında kullanılan 'öğretmen' tabirinin deşifre olması üzerine 2018 yılından itibaren 'Alper' tabiri kullanılmaya başlanmıştır.

Alperen: Örgütün TSK, Emniyet, MİT ve adliye bünyesindeki mahrem yapılanmalarında örgüt mensuplarına verilen kod adıdır. 'Öğrenci' tabirinin deşifre olmasıyla 2018 yılından itibaren 'Alperen' tabiri kullanılmaya başlamıştır.

Azık: Örgüt elebaşı Fetullah Gülen tarafından günlük, haftalık, aylık veya değişik zaman aralıklarını kapsayacak şekilde hazırlanan ideolojik eğitim modüllerine denilmektedir.

Cemile: FETÖ içerisinde motivasyon veya destek amaçlı verilen hediye, ikram, para için kullanılmaktadır.

Dinozor evi: Örgütün hakim/savcı sınavlarına hazırlık evleri yapılanmasında kullanılan bir tabirdir. Örgütle bağı az olan kişiler bu evlere yönlendirilmektedir.

Emine hanımlar: Örgütün Emniyet Teşkilatı mahrem yapılanmasında bayan polis memurlarını ifade etmek için kullanılmaktadır.

İlk atlılar: Örgütün başta Orta Asya olmak üzere yurt dışındaki bir örgüt müessesesinde çalışmak üzere gidenlere verdiği önemli bir övgü sıfatıdır. Örgütte bu sıfata sahip olmak son derece önemli ve saygıdeğer kabul edilmektedir.

Kavrulmuş şeker: Bilgi anlamına gelmektedir.

Pelin: Örgütün, Emniyet Teşkilatı mahrem yapılanmasında polislik sınavına girecek üniversite mezunu öğrenciyi ifade etmek için kullanılmaktadır.

Silkeleme: Örgüte finansal destek sağlamak amacıyla örgütün belirlediği ve inanç istismarı yapılarak yaklaşılan kişilere, değişik aldatıcı yol ve yöntemler kullanmak suretiyle çek-senet imzalatılması ve bu kişilerden yüksek meblağlarda para koparılması yöntemine denilmektedir.

Sincaniler: Ankara'nın Sincan ilçesindeki Sincan Ceza İnfaz Kurumlarında tutuklu veya hükümlü olarak bulunan örgüt mensuplarına verilen isimdir.

Şurti: Emniyet Teşkilatı mahrem yapılanmasında örgüt mensubu polisler için kullanılan bir kod.

Tırnak: Örgütün, izdivaç yapılanmasında sorumlu örgüt mensuplarının kullandığı SD karta verilen isimdir.

Yasaklı meyve grubu: Örgüt içinde istişareye kapalı olan ve hiçbir şekilde izin verilemeyecek hususlara denilmektedir.

Yiv kırma: Örgütün TSK mahrem yapılanması içerisinde görevlendirilecek sivil örgüt yöneticilerinin, yani mahrem imam adaylarının sabır ve bağlılıklarının ölçülmesine denilmektedir."

İSTENMEYEN KİŞİLER 'KEÇELİ' VE 'SERSERİ'

İtirafçı P.Ö, bir şahsın nahoş ya da beğenilmeyen bir davranışı olanlar için "keçeli" kelimesinin kullanıldığını, cümle içerisinde "hadi be oradan keçeli" denilmesi durumunda karşıdaki kişinin "Olur mu abi ne haylazlığımı gördün" tarzında cevap vermesi ya da kelimeyi anladığını belirtmesi gerektiğini ifade etti.

Şüpheli, "5. katın haberi var mı?" diye sorulduğunda akla örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in geldiği, örgüt referanslı olsa dahi test edilen şahıslara "2. peygamber" ve "5. halife" sorularının sorulduğunu, kişinin ilk soruya "Hz. Ömer", ikincisine ise "Ömer bin Abdülaziz" cevabını vermesi halinde testi geçtiği, aksi halde örgüt içerisinde yer almadığı kanaatinin oluştuğunu anlattı.

P.Ö. ayrıca test edilen şahsa Bediüzzaman Said Nursi'nin ismi yerine "Piri Mugan" kelimesinin kullanıldığını, şahsın bunu anlamasının beklendiğini ifade etti.

İddianamede ayrıca, "serseri" kelimesinin "keçeli"nin bir üstü olduğu, çok kötü bir iş yapan kişi hakkında söylendiği, "kırmızı çizgi"nin Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerine hakkını helal etmeme durumu olduğu, "kırmızı çizgi yedi" denen kişinin örgüt içerisindeki inanışa göre ahiretini kaybettiğine ilişkin bilgiler yer aldı.

Güncellenme Tarihi : 13.1.2020 17:25

İLGİLİ HABERLER