Foto Galeri
  • 26.5.2017 00:23

Manchester'de yas

İngiliz polisi, Manchester'daki konser alanına Pazartesi gecesi düzenlenen saldırıyla ilgili olduğu düşünülen yapılanmayı araştırdığını açıkladı.

Saldırının zanlısı 22 yaşındaki Salman Abedi'nin yalnız mı yoksa bir örgütle birlikte mi saldırıyı düzenlediği henüz netlik kazanmadı.

Ancak İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, Manchester'da bulunan konser salonu Arena'ya düzenlenen saldırının failinin 'büyük ihtimalle' yalnız hareket etmediğini açıkladı.

Rudd, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada "Bugüne kadar gördüğümüz saldırıların bazılarından çok daha ileri düzeyde bir saldırı ve bu nedenle failin yalnız hareket etme olasılığının düşük olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Saldırıyı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlenirken zanlısının 22 yaşındaki Libya kökenli İngiltere vatandaşı Salman Abedi olduğunu bildirilmişti.

Müslüman topluluğu için çalışan bir sosyal hizmetler görevlisi BBC'ye konuşarak, Abedi'yi tanıyan iki kişinin kendisini polisin anti-terörizm hattına şikayet ettiğini fakat bundan bir sonuç alınamadığını söyledi.

Açılan soruşturma kapsamında, Salı günü 23 yaşında bir adamın gözaltına alınması ardından Çarşamba da Manchester'da beş kişi daha gözaltına alındı.

Salı günü gözaltına alınan kişinin de saldırgan Salman Abedi'nin ağabeyi İsmail Abedi olduğu anlaşıldı.

Manchester polisi kentteki ana tren istasyonunun yakınındaki bazı evlere de bugün baskın düzenledi.

Başbakanlık, Parlamento ve Buckingham Sarayı'nı asker koruyacak

İçişleri Bakanı Amber Rudd ayrıca artırılan güvenlik önlemleri kapsamında kritik yerlerin korunması için 3 bin 800 civarında askerin konuşlandırılacağını da sözlerine ekledi. Önlemler kapsamında ayrıca devriye gezen silahlı polis sayısı da artırıldı.

Askerlerin konuşlandırılacağı yerler arasında Westminster'daki parlamento binası, Buckingham Sarayı ve Downing Street'teki Başbakanlık konutu da yer alıyor.

Westminister Sarayı'nın bir sonraki emre kadar ziyaretçilere kapatıldığı öğrenildi.

İngiltere'nin kuzeyindeki Manchester kentinde bulunan konser salonu Arena'ya Pazartesi gece yarısında bombalı saldırı düzenlenmişti. Saldırıda 22 kişi yaşamını yitirirken, 64 kişi de yaralanmıştı.

İngiliz polis yetkilileri bugün ölenlerden birinin görev başındaki bir polis memuru olduğunu açıkladı.

İngiltere alınan güvenlik önlemleri kapsamında terör tehdidini en üst düzey olan 'kritik' seviyesine yükseltirken, bunun yeni saldırıların olmasının muhtemel olduğu anlamına geldiği açıklandı.

'Çok ciddi ve sıra dışı bir karar'

BBC'nin Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, terör tehdidinin 2007 yılından bu yana ilk kez en yüksek düzeye çıkarılmasını "çok ciddi ve sıra dışı bir karar" olarak nitelendirdi.

Gardner, Radio 5 Live kanalına yaptığı değerlendirmede, bu kararın İngiltere sokaklarında bir süre daha fazla sayıda polis ve askerin görülmesi anlamına geldiğini söyledi.

Gardner, "Önemli noktaları korumak için 400 ile 800 askerin konuşlandırılması bekleniyor. Böylece polis de daha fazla devriye gezebilecek" dedi.

Gardner ayrıca terör tehdidinin en üst düzeye çıkarılmasının polislerin yıllık izinlerinin iptali ve yüksek maliyeti nedeniyle yalnızca sınırlı bir süre devam ettirilebilecek bir uygulama olduğuna da dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 25.5.2017 23:55

İLGİLİ HABERLER