Sağlık
  • 26.1.2022 15:46

Gizli Omicron' çıktı

Tüm dünyada olumsuz etkiler yaratan koronavirüsün Omicron varyantının geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan alt mutasyonu ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü'nden açıklama geldi. Yapılan açıklamada BA.2 isimli alt mutasyon onaylandı. Mutasyona bilim dünyası tarafından 'Gizli Omicron' denmesinin sebebi de belli oldu.2 yıldan uzun bir süredir koronavirüsle verilen mücadele, Omicron varyantıyla devam ediyor. Belirtileri oldukça kısıtlı ve normal bir grip gibi atlatılan Omicron ile ilgili pek çok araştırma yapılıyor.

Bulaşıcılığının daha yüksek olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış olan Omicron'un bir alt varyantı geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı. Alt varyant olduğu için Yunan alfabesinden herhangi bir harf almayan BA.2 ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü'nden açıklama geldi.Yapılan açıklamada Omicron'un 4 suşu olduğunu ifade ettiler. Suşların orijinal varyanta çok benzediğini ifade eden yetkililer, şiddet ve bağışıklık üstünde çok bir etki yapmadığını söyledi.Bilim dünyası şu an bu BA.2 alt türüne 'gizli Omicron' ismini verdi. Bunun nedeni ise virüsün saptanmasını mümkün kılan bir genden yoksun olması.Klasik Omicron yani BA.1'de 'S' adı verilen genetik bir gen vardır. Bunun sayesinde doktorlar hızlı yapılan PCR testleri ile Omicron'u tanıyabilrler.

Ancak alt mutasyonda bu genetik durum olmadığı için, testlerde bulunması oldukça zor ve neredeyse imkansız bir hale geliyor.Araştırmacılar, alt mutasyonun orijinal Omicron'a göre 28 farklı mutasyona sahip olduğunu kaydetti. Bu nedenle de bazı kesimler bu varyantın da yeni bir varyant olarak sınıflandırılmasını istiyor.

Gizli Omicron'un nerede ortaya çıktığı henüz bilinmiyor. Ancak şu ana kadar 40 ülkede BA.2'ye rastlandı.Danimarka ve ABD'den yapılan peş peşe açıklamalarda bu alt varyantların 'kötü' olduğu yönünde açıklamalar yapılmıştı. Ancak bilim insanları, bir dönem gündemdem düşmeyen Delta varyantının da 200'den fazla alt varyantı olduğunun altını çizerek yaşanan bu durumun son derece normal olduğunu ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 26.1.2022 15:51

İLGİLİ HABERLER