Gündem
  • 25.11.2015 09:40

64'üncü Hükümet'te şifresi belli oldu

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 64'üncü Hükümet, "tecrübe ve gençliği" birleştiren sinerji oluşturdu. Hükümette 4 olan başbakan yardımcılığı kadrosu ise 5'e çıkarılırken, iki kadın bakan yer aldı. Yaş ortalaması 52 olan kabinenin en genç bakanı Berat Albayrak (37) oldu. 

GÖRÜŞLERİ ALINDI 
Başbakan Davutoğlu'nun listeyi hazırlarken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüş ve önerilerinin dikkate alındığını da ortaya koydu. Kabinede Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde birlikte çalıştığı, 1 Kasım'a kadar danışmanlığını yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz gibi bakanların yanı sıra son seçimde Meclis'e gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal gibi isimlere yer verildi. Davutoğlu'nun daha önce birlikte çalıştığı isimlerden Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek, Yalçın Akdoğan, Lütfi Elvan gibi isimler de kabinede yer buldu.

ABİLER GERİ DÖNDÜ 
7 Haziran seçimlerinde üç dönem kuralına takılıp Meclis dışında kalan partinin ağabeyleri de geri döndü. Bekir Bozdağ, Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Elitaş, Faruk Çelik, Binali Yıldırım'a kabinede görev verildi. 

YENİ VE GENÇ AŞISI 
Tecrübeli isimlerin yanında kabineye özel sektör ya da devlette üst düzeylerde bulunmuş isimler de girerek yeni bir sinerji yaratıldı. Berat Albayrak, Nabi Ağbal, Mahir Ünal bu isimler arasında yer aldı. Tuğrul Türkeş de yeni isimler arasında. 

DENGELER 
Kabine oluşturulurken bölge dengeleri ile büyükşehirler, AK Parti'nin yüksek oranda oy aldığı illere de dikkat edildi. Doğu ve güneydoğudan Faruk Çelik, Mehmet Şimşek, Cevdet Yılmaz, Bülent Tüfekçi bakan olarak kabinede yer aldı. 

18 DENEYİMLİ 8 YENİ BAKAN
Geçici seçim hükümetinde yer alan 10, eski hükümetlerde görev yapan 8 bakan kabinede yer buldu. 8 isim ise ilk kez kabineye girdi. 

GEÇİCİ HÜKÜMETTE OLANLAR: 
Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Yalçın Akdoğan, Tuğrul Türkeş, Fikri Işık, Akif Çağatay Kılıç, Cevdet Yılmaz, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu, Mehmet Müezzinoğlu. 

ESKİ KABİNELERDE OLANLAR: 
Lütfi Elvan, Bekir Bozdağ, Volkan Bozkır, Mevlüt Çavuşoğlu, Faruk Çelik, Efkan Ala, İsmet Yılmaz, Binali Yıldırım. 

İLK KEZ KABİNEYE GİRENLER: 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Maliye Bakanı Naci Ağbal. 

KABİNEDE İKİ KADIN
Uzun bir aradan sonra kabineye ilk kez iki kadın bakan girdi. Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevine atandı. Daha önceki hükümetler döneminde Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürüten Aliye Kavaf, Ramazanoğlu'nun kız kardeşiydi.
 

MİLLİ EĞİTİM BAKANI

Nabi Avcı

1953 doğumlu ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi mezunu. İletişim profesörü olarak dersler verdi. 2011'de AK Parti'den milletvekili seçildi, 2013'te Milli Eğitim Bakanı oldu. 3 yıldır yürüttüğü Bakanlık görevinde yeni bir döneme girdi. 

SAĞLIK BAKANI

Mehmet Müezzinoğlu

İkinci kez Sağlık Bakanlığı görevine geldi. 1955 doğumlu ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu. Yunanistan vatandaşlığından çıkarıldığı için 1983-1986 arasında Türkiye'de haymatlos (vatansız) olarak ikâmet etti. 1986'da vatandaş oldu. Vatandaşlığa müracaatı sırasında Müezzinoğlu soyadını aldı. AK Parti İl Teşkilatlarında siyasete girdi. 

MİLLİ SAVUNMA BAKANI

İsmet Yılmaz

1961 Sivas doğumlu. Denizcilik ve Hukuk fakültelerinden mezun. İsveç Malmö Dünya Denizcilik Üniversitesi'nde master derecesini "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında yaptı. Denizcilik ve Kültür-Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı. 2011'de Milli Savunma Bakanlığı yaptı. 1 Temmuz'da Meclis Başkanı seçildi. Yılmaz tekrar Milli Savunma Bakanlığı'na getirildi. 

İÇİŞLERİ BAKANI

Efkan Ala

1965 doğumlu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okurken, yurtta kaldı. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde kaymakamlık, valilik yaptı. Diyarbakır Valiliği döneminde gündeme geldi. Başbakanlık Müsteşarlığı görevi yaptı. 17/25 Aralık operasyonlarının ardından kabinede yapılan değişiklikle İçişleri Bakanlığı'na atandı. 

GENÇLİK VE SPOR BAKANI

Akif Çağatay Kılıç

1976 Almanya doğumlu. Siyaset bilimi ve Avrupa ekonomisi alanlarında eğitim gördü. 2003'ten itibaren AK Parti Genel Merkezi'nde danışmanlık yaptı. Başbakan müşavirliği ve özel kalem müdürlüğü yaptı. 2011 genel seçimlerinde milletvekili seçildi. 61, 62 ve 63. Hükümet'te Gençlik ve Spor Bakanlığı görevini yaptı.

SABAH

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:29

İLGİLİ HABERLER