Gündem
  • 24.11.2015 20:14

Amerika'dan Türkiye Bombası

Genelkurmay Başkanlığı, düşürülen uçağın defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal ettiğini söylemişti.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türk pilotların Rus uçağını 10 kez uyardığını doğruladı.

ABD'li pilotlar ise acil radyo frekasında Türkler tarafından Rus uçağına yapılan uyarıları duyduklarını söyledi. Olay anında bölgede uçan Hollandalı bir pilot da, Rus uçağına yapılan uyarıları duyduğunu dile getirdi.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türk pilotların Rus uçağını 10 kez  uyardığını doğruladı.

ABD öncülüğündeki koalisyonun DAEŞ'e karşı yürüttüğü  Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren, Türk hava sahasını ihlal  eden savaş uçağının düşürülmesi konusunda, savaş uçağının 10 kez uyarıldığını  kendilerinin de duyduğunu bildirdi. 

Warren, Bağdat'tan video konferans yoluyla gazetecilere yaptığı  açıklamada, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili  soruları da yanıtladı. 
 
"Türk hükümeti, kendilerinin iki F16 sınır kontrol uçağının, iki Rus  SU 24 tipi uçakla angaje olduğunu duyurdu, bir Rus uçağı düşürüldü" ifadesini  kullanan Warren, uçağın ABD'ye ait radarlarda görünüp görünmediğinin sorulması  üzerine de, "Tabii ki o bölgedeki tüm uçakları takip edebilecek radarlarımız ve  diğer imkanlarımız var. Henüz tüm bilgileri ve detayları toparlama aşamasındayız. Uzak ve dağlık bir bölge. Sınırların nereden geçtiğini tam olarak kestirmek güç"  diye konuştu. 
 
Radarlarında savaş uçağını gördüklerini yineleyen Warren, "Havadaki  durumun tamamen farkındaydık" dedi. 
 
HER ŞEYİ DUYABİLİYORDUK...
 
Warren, savaş uçaklarına Türk pilotların 5 dakika içinde 10 uyarı  yapmasıyla ilgili olarak da, "Olan biten her şeyi duyabiliyorduk. Bunlar açık  kanallar. Bunları diğerlerinin de duyduğuna eminim" dedi ve Türk pilotların 10  kez uyarı yaptığını doğruladı. 
 
Sözcü Warren, başka bir soru üzerine, "Tek söyleyebileceğim, olay  sınırda meydana geldi. Onun ötesinde şu anda yaptığımız, tüm verileri toparlamak  ve incelemek" ifadesini kullandı. Tüm dataları incelemek için biraz zamana ihtiyaç duyduklarını belirten  Warren, "Bu işler, filmlerde göründüğü gibi kolay değil. Tam olarak olayın nerede  meydana geldiğini öğrenmek için zamana ihtiyacımız var" şeklinde konuştu. 
 
TÜRKLER VE RUSLAR ARASINDA YAŞANDI
 
Warren, Türkiye'de bulunan ABD'ye ait F-15 uçaklarının bir kısmının  DAEŞ'e karşı operasyonlar düzenlediğini, diğerlerinin de Türkiye'nin hava  devriyesine yardımcı olduğunu dile getirerek, F-15 uçaklarının hiçbirinin olay  sırasında yakında bulunmadığını bildirdi. Bu tür olayların çok hızlı geliştiğini ifade eden Albay Warren,  bölgede ne bir Amerikan uçağı ne de Amerikalı personel bulunduğunu kaydetti.  Warren, "Bu olay tamamen Türkler ve Ruslar arasında meydana geldi" dedi. 
 
RUSLARIN SÖYLEDİKLERİYLE YAPTIKLARININ...
 
Rusya'nın Suriye'de DAEŞ'i hedef aldığını iddia ettiğini ama vurulan  yerlerin birçoğunun DAEŞ'e ait olmadığını vurgulayan Warren, bugünkü olayın  yaşandığı yerde de DAEŞ'e ait unsur bulunmadığını söyledi. 
 
 Warren, "Rusların söyledikleriyle yaptıklarının uyuşmaması hakkında  endişeliyiz. Ruslar, terörle mücadele ettiklerini söylüyorlar ama rutin olarak  yaptıkları, amaçları Esed rejimini güçlendirmek ve ömrünü uzatmak. Saldırılarının  çoğu rejimin çıkarlarını sağlamaya yönelik" ifadesini kullandı. 
 

Fox Haber'in Savunma Muhabiri Jennifer Griffin, Amerikan askeri kaynaklarının, ABD'li pilotların Türkler'in Rus pilotları birden çok kez uyardığını acil radyo frekansı konuşmalarında duyduğunu söyledi.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:30

İLGİLİ HABERLER