Gündem
  • 17.10.2016 00:08

Aslanlar Suriye'de büyük bir hızla ilerliyor

Dabık IŞİD'den alındı

TSK tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu, Suriye'de IŞİD için sembolik öneme sahip Dabık kasabası ve Savran beldesini IŞİD'den aldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye'de stratejik Dabık kasabası ve ülkenin kuzeyindeki Halep ilinin Savran beldesini IŞİD'den aldı.

Askeri kaynaklar, "Dabık civarında kontrol sağlandı, içeriye giriş başladı ve temizlik faaliyetlerine de başlanıldı. DEAŞ unsurları büyük ölçüde bölgeyi terk etmiş gözüküyor. Kontrol sağlanmış durumda. Tam kontrol için TSK desteğindeki ÖSO’nun içerde tuzaklanmış olan oldukça çok sayıdaki mayın ve EYP’leri temizlemesi ve Dabık’ın kuzeybatısında cep içinde kalan ve DEAŞ’ın elinde olan 4 yerleşim yerini de kontrol etmesi gerekiyor. Evet büyük engel şu an için kontrol altında diyebiliriz ama hâlâ temkinli olmamızda fayda var" bilgisini paylaştı.

AA'ya konuşan güvenlik kaynakları ise, 54. gününe giren Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında en zorlu safhanın tamamlandığını, harekâtın devam edeceğini söyledi.

Öte yandan harekât kapsamında Cumartesi günkü çatışmalarda Özgür Suriye Ordusu'ndan 9 kişi hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı. IŞİD'e ait 84 hedef vuruldu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın bombardımanında Arşak ve Dabık’taki 6 hedefe 6 bomba atıldı, örgüte ait 2 savunma mevzisi, 3 komuta kontrol mevzisi ve bir verici anten imhâ edildi.

Koalisyon güçleri ise Arşak ve Dabık'ta tespit edilen örgüte ait hedeflere 8 hava harekâtı düzenledi. Harekâtlarda 7 IŞİD'li etkisiz hâle getirildi, 2 savunma mevzisi imhâ edildi.

Genelkurmay açıklamasına göre, harekâtın başlangıcından bu yana yaklaşık bin 130 kilometrekare alanda kontrol sağlandı.

Muhalifler ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türkiye destekli muhalif grupların Cumartesi günü Dabık operasyonuna başladığını duyurmuştu.

Dabık'ın IŞİD için önemi

Halep'in kuzey kırsalındaki Dabık kasabası IŞİD'in propagandasının önemli ayaklarıdan biri. Dabık adını taşıyan İngilizce dilinde bir dergi de basan örgüt, bu bölgede büyük bir savaş olacağını ve bu savaşın Müslümanlar için belirleyici olacağını öne sürüyor. Örgüt, Dabık'ta "Müslüman olmadığına inandığı güçler"le yapacağı savaşla "kıyamet"in başlayacağına inanıyor. IŞİD internette yayınladığı bir dergisinde önceki gün, liderleri Ebubekir Bağdadi'nin, "Beklediğimiz Büyük Dabık Savaşı bu değil" şeklindeki ifadelerine yer vermişti.

 

Kaynak: AA, Reuters, Al Jazeera

 

Güncellenme Tarihi : 17.10.2016 00:15

İLGİLİ HABERLER