Gündem
  • 30.7.2015 21:34

Avni Özgürel'den bomba Deniz Baykal iddiası

T24'ün haberine göre; Siyasi gündeme ilişkin kritik kulisleri ve sıkı istihbaratlarıyla 'ajan' olduğu iddia edilen, Akil İnsanlar Heyeti üyesi  ve gazeteci Avni Özgürel, 'ajanlık' söylentilerinin yeniden gündeme gelmesi üzerine verdiği son röportajında, çok konuşulacak bir iddia ortaya attı.

Özgürel, CHP Genel Başkanı iken 'kaset' iddialarıyla istifa etme kararı alan Antalya milletvekili Deniz Baykal'ın başka kasetleri olduğunu ileri sürdü.

ÖZGÜREL'DEN BOMBA DENİZ BAYKAL İDDİASI

T24'ten Hazal Özvarış'a konuşan gazeteci Avni Özgürel, kendisiyle ilgili kamuyounda oluşan 'ajan gazeteci' algısına ilişkin kritik açıklamalar yaptı. Özvarış'ın, kendisine röportaj esnasında sıklıkla yönelttiği 'biliyorum ama söylemem-yazmadım' ifadelerinden yola çıkarak sorduğu "Oslo tutanakları hakkında da “İçeriği biliyorum ama söylemem” demiştiniz. Neden?" sorusuna Deniz Baykal'la ilgili kaset iddialarına atıfta bulunarak çok konuşulacak bir iddiada bulundu.

"3'ÜNCÜ KASET DE VAR 4'ÜNCÜ DE ...."

Özgürel, "Biliyor ve söylemiyor değilim. O bantlardan ibaret değildi tutanaklar. O metinlerin yayımlanmasının tek sebebi var; “Biz bunu da, daha ötesini de biliyoruz” gözdağını vermek. Nitekim Deniz Baykal olayı. Kasetlerin isimlerinde “bir” ve “iki” vardı." açıklamasının ardından, üçüncü bir kaset olup olmadığına ilişkin 'Bu üç de var, dört de var, demektir. Deniz Bey, herhalde farkındadır bunun ve bildiği için de “Pensilvanya'dan böyle bir şey yok” demek ihtiyacını hissetti. Bazı şeyler yayınlanır istenilen sonuç sağlanır, bazı şeyler yayınlanmaz ve sağlanır.' diye konuştu.

MİT TIR'LARI DVD'Sİ HÜRRİYET'E DE GİTTİ

MİT TIR'ları haberinin yayından önce kendisine de geldiğini söyleyen Özgürel, "Cumhuriyet'in son TIR yayını; bu yayının içeriği tek bir DVD'dir. Bu DVD hepimize geldi. Bana da geldi, Hürriyet'e, Milliyet'e, Taraf'a, başka gazetelere, gazetecilere de gitti. Bir tek Cumhuriyet yayımladı." dedi.

Özgürel ayrıca DVD'nin emniyet istihbaratında yapılanmış bir çekirdekten sızdırıldığını ifade etti.

ÖZGÜREL AJAN MI?
AJAN GAZETECİLER NASIL GÖREV ALIYOR?


Kamuoyunda 'ajan gazeteci' olarak tanınmasından yola çıkarak, bu algının yanlış olduğunu, 'ajan' olmadığını, 'ajan olması durumundan zaten gazetecilik yapamayacağını ve itiraf edeceğini' ifade ettiği açıklamalarında, Özgürel, istihbarat birimlerinin gazetecilerle nasıl ilişki kurduğunu ve bu gazetecilerin nasıl görev aldığına ilişkin kritik açıklamalar yaptı. Özgürel, ajanlık açıklamalarının yanısıra Türkiye medyası içindeki çarpıcı dinamikleri ve özellikle MİT-gazeteci ilişkisini anlattı.

AJANLIK TARTIŞMASI YENİDEN ALEVLENDİ

Yeni Şafak yazarı Ali Bulaç'ın 6 Temmuz 2015'te yayımlanan yazısında '1970'li yıllarda kendisine ajanlık teklif edildiğini' , İslamcı hareketten başka kişilere de bu teklifin gittiğini ileri sürmesiyle gündeme gelen ajanlık tartışmaları, gözleri gazetecilere çevirmişti.

Bulaç'ın bu iddiasının üzerine, HDP'nin İslamcı kimliğiyle tanınan vekili Altan Tan'ın Kürt siyasetinin içinde de ajanlar olduğunu ortaya atmıştı. Ardından Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni ve Radikal'in Ankara Temsilcisi Murat Yetkin "Derin devletin soldaki ajanlarını merak eden yok mu?" dediği yazısında, "Derin devletin sol unsurları da, sağ unsurları da var, yani o sağcı, ben solcuyum, o Kürtçü diye bir ayrım yok" sözlerinden alıntı yaparak gazeteci Avni Özgürel'i işaret etmesiyle, gündemdeki ajan tartışmaları bir kez daha ateşlenmişti.

AVNİ ÖZGÜREL KİMDİR?

Milliyetçi/ülkücü hareketten gelen Özgürel, Abdullah Öcalan'ı, 1960'larda, kendisinin de gittiğini ve Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait olduğunu söylediği Fikir Ajansı'nda gördüğünü açıklamıştı. Mesleğe Ulus gazetesinde çalışmaya başladı. Milliyet, Akşam, Yeni İstanbul, Ayrıntılı Haber ve Sabah'ın yanı sıra Alparslan Türkeş'in isteğiyle çıkardığı Yeni Sözcü ve Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ın sahip olduğu Turkuaz dergisinin de aralarında bulunduğu pek çok yayında çalışan Özgürel'in gazetecilik mazisinde en çok yer edinen gazetelerin başında Radikal yer aldı.

Yayımlanmış kitapları arasında Osmanlı'dan Cumhuriyet'e İktidar Oyunu (Etkileşim, 2009), Ayrılıkçı Hareketler (Altın, 2006), Cumhuriyet ve Din (Ufuk, 2003) ve İşaret Taşları da (Timaş, 2001) bulunan Özgürel, ayrıca, pek çok belgesel filmin yanı sıra Zincirbozan (2007) ve Büyük Oyun (2010) adlı sinema filmlerinin senaryo yazarlığını yaptı. 7 Şubat 2012, MİT krizini konu alan “Darbe” filmi yakında vizyona girecek olan Avni Özgürel, 'birlesikbasın' adlı haber sitesinin de sahibi.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:06

İLGİLİ HABERLER