Gündem
  • 26.8.2015 20:48

Bakanlık teklifi edilen CHP'lilerden MHP'ye suçlama

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ile Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Seçim Hükümeti’ni kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bakanlık teklifine ilişkin yaptıkları yazılı açıklamada, “Geçici hükümette CHP’yi temsilen yer alarak, hak etmediği itibarı vermemek amacıyla Anayasa'nın 104 ve 116. maddeleri uyarınca 26 Ağustos 2015 tarihli teklifinizi reddettiğimizi bilgilerinize sunarız” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ile Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Seçim Hükümeti’ni kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bakanlık teklifine ilişkin yazılı açıklamayla cevap verdi. Bingöl ve Toprak, yaptıkları yazılı açıklamalarda, “18 Ağustos 2015 tarihinde hükümeti kurma görevini yerine getiremeyerek, bu görevi Cumhurbaşkanı’na iade ettiniz. Bu tarihten sonra Anayasaya, teamüllere ve yerleşik uygulamalara göre hükümeti kurma görevinin Cumhurbaşkanınca CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na verilmesi gerekmektedir. Milli irade yok sayılarak, gayri meşru bir şekilde bu görev CHP’ye verilmedi. Bu kapsamda Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı olarak tarihi sorumluluğumuzu yerine getiremediğinize tüm halkımız şahittir. Suskunluğunuz ve bu gasp girişimine seyirci kalmanız nedeniyle demokrasimiz ne yazık ki büyük bir yara aldı” ifadelerini kullandı.
“Sonuç olarak,7 Haziran tarihinde ‘tekrar seçim’ diyerek Türkiye’nin sorunlarına kalıcı çözüm getirecek bir koalisyonun önünde engel olmak isteyenler amacına ulaşmıştır” diyen Bingöl ve Toprak, açıklamalarının devamında şunları kaydetti:

“Demokrasi tarihimizde ilk kez bir seçimden sonra hükümet kurulamadığı için hiçbir iktidar gücüne sahip olmayan geçici bir hükümet kurulacaktır. 60 günde sadece birilerinin siyasi ihtiraslarına hizmet aracı olacak bir hükümetin parçası olmayız. Biz birilerine 'Önce Türkiye' diyerek milletimize hizmet ederiz. Bu sebeple hiçbir sorumluluğu olmayan ve hiçbir görevi yerine getirmeyecek geçici hükümette CHP’yi temsilen yer alarak, hak etmediği itibarı vermemek amacıyla Anayasa'nın 104 ve 116. maddeleri uyarınca 26 Ağustos 2015 tarihli teklifinizi reddettiğimizi bilgilerinize sunarız.” 

CHP'Lİ BİNGÖL'DEN BAKANLIK TEKLİFİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bakanlık teklifinde bulunduğu mektubun eline ulaşmadığını belirterek, “Bunu hiçbir CHP’li milletvekilinin kabul etmeyeceğini ifade etmiştik. Başbakanlığa anında bu teklifi reddettiğimiz düşüncesini içeren bir mektup ulaştırdık” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, CHP Genel Merkezi’nde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bingöl, “Mektup elime ulaşmadı. Daha önce de biz tavrımızı çok net bir şekilde koymuştuk. Parti olarak tavrımız çok netti. Bizim tarafımızdan uygun görülecek bir teklif değildi. Burada bize yapılan bu teklif bir anayasa ihlalidir. Böyle bir teklif yapılacaksa kurumsal düzey göz önüne alınarak yapılır. Parti grubuna yapılır bu teklif. Bireysel olarak böyle bir teklif yapmak anayasaya aykırıdır. Nihayet bugün son derece etik olmayan bir davetle bize böyle bir çirkin teklifle gelinmiştir. Bunu hiçbir CHP’li milletvekilinin kabul etmeyeceğini ifade etmiştik. Başbakanlığa anında bu teklifi reddettiğimiz düşüncesini içeren bir mektup ulaştırdık” ifadelerini kullandı.

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etmesinin ve MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş’in Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan gelen Bakanlık teklifini kabul etmesine ilişkin sorulan soruya Bingöl, şu değerlendirmelerde bulundu:

“7 Haziran akşamından beri çok ilginç olaylara şahit oluyoruz. Zaten bu süreci bu hale getiren sorumlulardan bir tanesi de MHP. Sayın Bahçeli o akşam o açıklamaları yapmasaydı bugün Türkiye çok farklı bir noktada olacaktı. Süreci tıkayan ve bu hale gelmesine yol açan Sayın Bahçeli ve MHP yöneticileridir. Sonuçta MHP’de bu tür gelişmeleri beklemek sürpriz değil.” 

PELİN ÜZEK- ARZU TÜRKUÇAR

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:41

İLGİLİ HABERLER