Gündem
  • 25.9.2017 00:13

Barzani'den Kerküklülere evet oyu baskısı

Irak'taki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)  tarafından Kerküklülere, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) anayasaya aykırı  düzenleneceği referanduma katılmaları çağrısında bulunuldu.

Öte yandan IKBY'ye karşı ana muhalefet konumunda olan ve son dakikaya kadar referandum karşıtı adımlar atan Goran hareketi, tavır değiştirerek bağımsızlık referandumuna destek vermeye karar verdi. Referandumun ertelenmesini isteyen Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel) de politikasını referandumu destekleyecek yönde değiştirdi.

 KYB Genel Sekreteri Birinci Yardımcısı Kosret Resul, Kerkük'te  düzenlediği basın toplantısında, herkesin referanduma katılmasını istedi.

Kerkük'te herkesi sandık başına davet eden Resul, buradakilerin  referanduma katılarak "evet" oyu vermeleri gerektiğini savundu.

On yıllardır beklenen umudun gerçekleşeceğini ileri süren Resul, yarın  tüm vatandaşların üzerine düşen kutsal görevi yerine getirmesi gerektiğini dile  getirdi.

KYB'nin Kerkük teşkilatından bu Sabah yapılan yazılı açıklamada, yarın  düzenlenmesi planlanan referandumun ertelenmesi talep edilmişti.

Açıklamada, "Kürdistan bölgesinin geneli, Kerkük ve diğer tartışmalı  bölgelerde referandumun daha uygun bir zamana ertelenip, dış ve iç destek garanti  altına alındıktan sonra yapılmasından yanayız." ifadesine yer verilmişti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da  siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer  tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum  kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını  söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz  olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.

ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında  "seçilen yolun çok riskli olduğunu" kaydederek kararın ivedi bir şekilde iptal  edilmesini istemişti.

MUHALEFET TAVIR DEĞİŞTİRDİ

Değişim Hareketi (Goran) ile Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel), IKYB'de yarın yapılacak bağımsızlık referandumunda 'evet' deme kararı aldı. Daha önce hem Goran hem de Komel, referandumun ertelenmesini istemişti.

Goran Ulusal Meclisi, bugün bağımsızlık referandumuna yönelik nihai kararını vermek için toplandı. Rûdaw’da yer alan habere göre Goran Ulusal Meclisi, 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumunda ‘evet’ oyu kullanılması yönünde karar aldı.

Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel) de bağımsızlık referandumuna destek vererek ‘evet’ oyu kullanacakalarını açıkladı.

Güncellenme Tarihi : 25.9.2017 01:46

İLGİLİ HABERLER