Gündem
  • 2.5.2016 23:17

Başbakan Yardımcısı net konuştu

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye’de Ocak ayından bu yana 85 önemli olayın önceden istihbaratı alınarak önlendiğini, bunlardan 49 tanesinin canlı bomba ya da patlayıcılarla donatılmış araçlar olduğunu söyledi.

Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 6. defa toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken basın mensuplarına açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 64. Hükümet'in 20. toplantısında nelerin masaya yatırıldığını açıkladı. Ocak ayından bu yana çok sayıda önlenmiş olan olay olduğunun altını çizen Kurtulmuş, “85 önemli olay önceden istihbaratları yapılarak önlenmiştir. Bunların 49 tanesi canlı bombadır ya da bombalı patlayıcılarla donatılmış olan araç ve gereçlerdir. Bunların önlenmiş olması da Türkiye’de terörle mücadele bakımından önemli bir tedbir olarak ortaya konuluyor” dedi.

“TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ TERÖR SALDIRISI ALTINDA”
Toplantının ilk bölümünde güvenlikle ilgili birimlerin sunumlarını yaptıklarını belirten Kurtulmuş, PKK, DEAŞ ve diğer terör örgütlerine karşı alınan tedbirler ve bundan sonra alınacak tedbirlerle ilgili Bakanlar Kurulu'nun bilgilendirildiğinin altını çizdi. Türkiye’nin sistematik bir şekilde hem içeriden hem dışarıdan çok yönlü terör saldırısı altında olduğunu belirten Kurtulmuş, “Bütün bu çok taraflı terör saldırılarının milletimize zarar veremez noktaya gelmesi için bütün birimlerimiz koordinasyon içinde hareket etmekteler. Geçtiğimiz hafta içinde üç tane canlı bomba saldırısı gerçekleşti. Bu saldırılardan sonra bütün detaylar çalışılarak, saldırıların failleri belirlenerek arkasındakilerin ortaya çıkartılması için çalışmalar sürdürülüyor. Alınan tedbirlerin etkinliği sayesinde örneğin Diyarbakır ve Gaziantep’teki saldırıda alanın etrafının çok iyi şekilde bariyerlerle kapatılması sayesinde mümkün olacak en düşük zararı verecek şekilde saldırılar gerçekleşti. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu terör örgütlerinin bundan sonra zarar veremeyecekleri noktaya getirmek için yapılan çalışmaların sonuç vermesini temenni ediyorum. Dikkat ederseniz son ana kadar fail kimdir, kimliği nedir, hangi terör örgütüne bağlıdır. Bunlarla ilgili yüzde 99 olsa da açıklama yapmıyoruz. Kesinleştikten sonra açıklama yapma durumundayız. Biz resmi bir açıklama yaptığımız zaman devlet ciddiyeti yüzde yüz doğru olmasını gerektirir” diye konuştu.

“20 KORSAN GÖSTERİ YAPILDI, BU GÖSTERİLERDE 235 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI”
Bu seneki 1 Mayıs kutlamalarında önceki yaşanan olayların bu sene yaşanmadığının altını çizen Numan Kurtulmuş, Türkiye genelinde 140 etkinlik yapıldığını ve bu etkinliklere 180 bin insan katıldığını kaydetti. Kurtulmuş, “Bu bayramın legal bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan kitlesel örgütlere, barış içinde gösterilerini yapan STK’lara teşekkür ediyorum. Az da olsa bu sene de korsan gösteriler oldu, 1 Mayıs’ı sabote etme girişiminde olanlar oldu. 20 korsan gösteri yapıldı, bu gösterilerde 235 kişi gözaltına alındı. Çok sayıda yasa dışı bir takım malzemeler ele geçirildi. Genel olarak 1 Mayıs’ı sükunet içinde geçmiş olmasını önemli buluyoruz” şeklinde konuştu.

“CİZRE’DEN AYRILAN VATANDAŞLARIMIZIN YÜZDE 90’I, SİLOPİ’DEN AYRILAN VATANDAŞLARIMIZIN YÜZDE 80’İ, İDİL’DEN AYRILAN VATANDAŞLARIMIZIN TAMAMI OPERASYONLAR BİTTİKTEN SONRA KENDİ İLÇELERİNE GERİ DÖNMÜŞLERDİR”
Toplantıda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da devam eden terör ve teröristle mücadelede gelinen noktanın gözden geçirildiğini kaydeden Kurtulmuş, “Sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da değil, Türkiye’nin tamamında kontrollerin sıklaştırılması sonucu ciddi bir şekilde önleme imkanının ortaya çıktığını görüyoruz. Emniyet birimlerimizin insan kaynakları açısından zenginleştirilmesi, bu amaçla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da görevlendirilmek üzere mahalle ve çarşı bekçilerinin alımının başlatılması, geçici köy korucularının artırılması, polis teşkilatımızda, jandarmada ilave alımların yapılması konusunda sunumlar yapıldı. Mühimmat konusunda gerekli eksiklerin tamamlanması, daha ileri düzeyde mühimmatın alınması konusunda bir takım çalışmalar yapıldı. Operasyonların sürdüğü illerden göç etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın operasyonlar bittikten sonra geriye dönmüş olmalarını görmek memnuniyet vericidir. Cizre’den ayrılan vatandaşlarımızın yüzde 90’ı, Silopi’den ayrılan vatandaşlarımızın yüzde 80’i, İdil’den ayrılan vatandaşlarımızın tamamı operasyonlar bittikten sonra kendi ilçelerine geri dönmüşlerdir. Ocak ayından bu yana çok sayıda önlenmiş olan olay var. 85 önemli olay önceden istihbaratları yapılarak önlendi. Bunların 49’u canlı bombadır ya da bombalı araç ve gereçlerdir. Bunların önlenmiş olması Türkiye’de terörle mücadele bakımından son derece önemli tedbir olarak ortaya koyuluyor” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE KİMSEDEN YARDIM ALMASA DA KENDİ SINIR İLLERİNDEN BİRİSİNİ KORUYACAK İMKANA SAHİPTİR”
Sahiplerinin Türkiye üzerine saldırttığı DAEŞ terör örgütü nedeniyle Kilis’teki vatandaşların ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Kurtulmuş, “Son üç ay içinde 55 roket atışı Kilis’e düştü, DAEŞ tarafından yapılan bu roket atışları 68 kişinin yaralanmasına, 19 kişinin ölmesine vesile olmuştur. Bu 68 kişinin 16 tanesi Suriyeli, ölen 19 kişinin de 7 tanesi Suriyelidir. DEAŞ sınırlarımızın ötesinde hareketli kamyonetlerin üzerine yerleştirilmiş olan roketatar bataryaları ile hareketli olarak atışlarını yapıyorlar, Kilis’i hedef alıyorlar, Türkiye’ye zarar vereceklerini düşünüyorlar. Türkiye’nin bu terör örgütüne karşı Suriye ve Türkiye’de yaptığı etkin operasyonlara kendilerince cevap vermeye çalışıyorlar. Bu anlamda uluslararası koalisyon ve ABD’nin gözleme ve gözetleme imkanlarından daha fazla istifade edilerek DAEŞ’in Türkiye’ye karşı verdiği zararın önüne geçilmesi için gerekli çalışmalar yapılıyor. Türkiye kimseden yardım almasa da kendi sınır illerinden birisini koruyacak imkana sahiptir, Türkiye DAEŞ mevzilerinin ciddi bir şekilde takibini ve kontrolünü yapıp, tehdit gördüğü bölgelere karşı kendi milli imkanları ile savunmasını ortaya koymaktadır” açıklamasında bulundu.

“6 ADIMLI REHABİLİTASYON ÇALIŞMASI”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından terörle mücadele çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde yapılan rehabilitasyon çalışmalarına ilişkin yapılan düzenleme ve planlamaların da masaya yatırıldığını kaydeden Kurtulmuş, “6 adımlı bir plan olarak görebiliriz. Birinci adım da zarar ziyanın tespiti, ikinci adımında enkaz kaldırma çalışmaları, üçüncü adımda riskli alanların ilanı, dördüncü adımda rezerv alanlarının ilanı, beşincisi eğer yoksa imar planlarının yapılması, altıncı adım da vatandaşlarımızla koordineli bir şekilde, burada yapılan çalışmalara vatandaşlarımızın gönüllü çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve bilgilendirilmelerinin sağlanması için irtibat bürolarının kurularak çalışmalar yurttaşlarımızın katılmasının sağlanmasıdır” dedi.
Terörün ortaya çıkarttığı ortamın okulları ve öğrencileri etkilediğinin altını çizen Kurtulmuş, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaların iki ana başlık altında toplanacağını, bunlardan birisinin telafi eğitimleri, diğerinin ise zarar gören okulların yeniden inşası olduğunu kaydetti. Kurtulmuş, “Şöyle bir anlayışın ortaya çıkmamasını istirham ederim; bölgedeki bütün öğrencilerimiz bu terörden etkileniyor değiller, terör örgütlerinin 11 ilçe ve 1 il merkezinde zarar gören öğrenci sayısı yaklaşık 353 bindir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki öğrencilerimizin toplamı 2 milyon 330 bin civarındadır. Zarar gören 714 okuldan 77 tanesi ağır hasarlı, bunların yeniden inşası yapılacak” diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın terörden zarar gören ilçelerde ailelerin güçlendirilmesi, çocuklara ve gençlere psiko-sosyal desteklerin verilmesi, insanların bu süreçlerde uyumunun yeniden temin edilmesi bakamından yoğun bir kampanyayı sürdürdüğünün altını çizdi. 

“KİM NE YAPARSA YAPSIN DOKUNULMAZLIKLAR MECLİSE GELECEK”

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, dokunulmazlıklarla ilgili görüşmelerin yapıldığı TBMM Anayasa Komisyonu'nda yaşanan kavgaya değinerek, dokunulmazlık dosyalarının milletin istediği istikamette Meclis'e geleceğini söyledi.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kim ne yaparsa yapsın dokunulmazlıklarla ilgili dosyaların Meclis'e geleceğini söyledi. TBMM’de dokunulmazlık görüşmelerinin yapıldığı Anayasa Komisyonu'nda yaşanan kavgaya ilişkin soruya cevap veren Kurtulmuş, “Bu görüntüler TBMM’ye yakışan görüntüler değil. Hiç kimse de ‘bu görüntüler ortaya çıkar hükümete geri adım attırırız’ diye düşünmesin. Kimsenin Meclis'i bu kötü görüntülere mahkum etmeye hakkı yoktur. Bugün mahşeri vicdan dokunulmazlar üzerinde işlem yapılmasını TBMM’ye telkin etmektedir. Kim ne yaparsa yapsın dokunulmazlık dosyaları milletin istediği istikamette Meclis'e gelecektir” dedi.

“AVRUPA’DAKİ SAMİMİ SİYASETÇİLER TARAFINDAN GÖRÜLECEĞİNE İNANIYORUM”
64. hükümetin reform hükümeti olduğunu ve reform hükümetinin 3 ayda vaatlerinin yüzde 100’ünü, reform planlarının ise yüzde 80’ini gerçekleştirdiğini belirten Kurtulmuş, AB ile müzakere sürecinde atılması gereken adımların büyük bir kısmının atıldığının altını çizdi. Numan Kurtulmuş, “Hükümetin parlamentoyu hızlı çalıştırarak, bu adımların atılması için samimi bir gayret sarf ettiğimiz ortadadır. Avrupa’daki samimi siyasetçiler tarafından görüleceğine inanıyorum. Ancak Türkiye ne yaparsa yapsın Türkiye’ye karşı soğuk ilişkiler içinde olan bazı siyasetçiler olabilir. Kusura bakmasınlar onların mazeret bulma gayretlerine biz cevap yetiştirecek durumda değiliz. Biz AB ile yapılan görüşmeler çerçevesinde mutabık kaldığımız konuları gerçekleştirdik, kalanları da gerçekleştiririz. Bugün 2 Mayıs, 4 Mayıs’a kadar bitirilecekti, 4 Mayıs’a kadar bitirilmese bile, çok az bir kısmı kalmış olsa bile bunun samimiyetle bitirilecek olduğu aşikardır. Hiç kimse bunları bahane ederek Türkiye’ye karşı mazeret üretmez diye temenni ediyorum” diye konuştu.

“ÖZELLİKLE İLAVE GÖZETLEME VE ORALARDAN GELECEK OLAN HAREKETLİLİKLERİN TAKİP EDİLMESİ İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILIYOR”
Kilis’teki konunun hassasiyetle takip edildiğinin altını çizen ve sınır ötesinden Türkiye’ye gelecek olan tehditlerin bertaraf edilmesi için milli imkanlarla ve uluslararası dayanışma içinde atılacak adımların gözden geçirildiğini söyleyen Kurtulmuş, “Özellikle ilave gözetleme ve oralardan gelecek olan hareketliliklerin takip edilmesi için gerekli adımlar atılıyor. Çok detay bir çalışma olarak söyleyeyim, Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünden 5 kişilik bir heyet Kilis’te bulunuyor. Kilis’te olanların medya aracılığı ile bir kamu diplomasisi olarak neler yapılabileceği, halkımızın içinde olan bir takım endişelerin nasıl giderileceği, bununla ilgili ne tür adımlar atılabileceği ile ilgili hususlar üzerinde çalışıldı” şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 19:12

İLGİLİ HABERLER