Gündem
  • 30.5.2016 00:51

Başbakan Yıldırım, Menderes ve Özal'ın kabirlerini ziyaret etti

Başbakan Yıldırım, "Güven oyundan sonra ilk iş buraya geldik. Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk demokrasisinin yılmaz bekçilerini ve İstanbul'un Fatih'ini kabirleri başında anmak, onların bu topraklar için yaptıklarından feyz alarak aynı kararlılıkla ülkemize hizmet etmek için burada irademizi ortaya koyuyoruz" dedi. Başbakan olduktan sonra ilk kez İstanbul'a gelen Binali Yıldırım, ilk ziyaretini merhum başbakanlardan Adnan Menderes'in kabrine gerçekleştirdi. Topkapı'daki Anıt Mezar'a eşi Semiha Yıldırım ile el ele gelen Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Başbakan Adnan Menderes'in kabirleri başında dua etti. Yıldırım'a Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti İl Başkanı Selim Temurci ve partililer eşlik etti. Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından Yıldırım ve beraberindekiler, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın anıt mezarına geçerek burada da dua etti.
Çıkışta ziyaretlerine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Merhum Adnan Menderes çok partili siyasi hayatımızın ilk başbakanı, demokrasi şehidimiz. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Özellikle 1959 yılında başlayan çok partili siyasi hayatımızla birlikte merhum Menderes kalkınma alanında, demokrasinin güçlendirilmesi alanında, ülkemizin dünyadaki itibarının arttırılması anlamında çok güzel hizmetler yaptı. 'Hiçbir hizmet cezasız kalmaz' derler. Darbeci anlayış bu hizmetlerden maalesef rahatsız oldu ve şehadet şerbetini arkadaşları ile birlikte içti. Türk demokrasi tarihine bu bir kara leke olarak geçmiştir" diye konuştu.

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ve eski Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın da Türkiye'ye büyük hizmetlerde bulunduğunu vurgulayan Yıldırım, "Onları başlattığı demokrasi meşalesini 80'li yıllarda Türkiye'nin tekrar karşılaştığı darbeci zihniyetten devralan merhum Turgut Özal, Türkiye'yi adeta dünyaya açtı. Türkiye'nin bir dünya milletleri arasında yerini alan saygın bir ülke olması yönünde büyük hizmetleri var. Onun da Allah mekanını cennet etsin. Biraz sonra hayatı boyunca millet için, ümmet için çalışmış çabalamış, manevi kalkınmanın, maddi kalkınmanın ancak yerli ve mili değerlere sarılmakla olacağını hep söylemiş, bunu da siyasi hayatında uygulamış merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocamızın kabrini de ziyaret edeceğim. Ondan sonra fetih şenliklerinin banisi Fatih Sultan Mehmet Hazretlerinin ruhuna fatiha göndereceğiz, şefaatlerini niyaz edeceğiz" ifadelerini kullandı.

65. Hükümet'in bugün güvenoyu aldığını hatırlatan Başbakan Yıldırım, "Güvenoyundan sonra ilk iş buraya geldik. Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk demokrasisinin yılmaz bekçilerini ve İstanbul'un Fatih'ini kabirleri başında anmak, onların bu topraklar için yaptıklarından feyz alarak, aynı kararlılıkla ülkemize hizmet etmek için burada irademizi ortaya koyuyoruz. Ardından o muhteşem fetih şöleninde, bütün İstanbul'un heyecanla bir araya geldiği fetih şöleninde Sayın Cumhurbaşkanımızı birlikte karşılayacağız. Birlikte dünyanın incisi İstanbul'umuzun fetih şenliklerini büyük coşkuyla kutlayacağız. Bu ülke için vatan için emeği geçen bugün aramızda olmayan bütün devlet büyüklerimize, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 29.5.2016 21:26

İLGİLİ HABERLER