Gündem
  • 14.10.2016 00:11

Başika savaşçıları saldırı emri bekliyor

Türk ordusu tarafından terör örgütü DEAŞ'a karşı eğitilen 'Haşdi Vatani' gücünün adı 'Ninova Bekçisi' olarak değiştirildi.

Rudaw'ın haberine göre Eski Musul Valisi ve Heşdi Vatani gücü lideri Asil Nuceyfi, Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Musul’u DEAŞ'tan kurtarmak için güç toplama vakti tamamlanmıştır” dedi. Nuceyfi devamında, “Artık Haşdi Vatani için işini yapma vaktidir. Bugün itibariyle Haşdi Vatani’nin adını Ninova Bekçisi olarak değiştirdik” ifadesini kullandı. Heşdi Vatani ya da yeni adıyla Ninova Bekçisi gücü, Musul’un Başika bölgesinde Türk askerleri tarafından eğitiliyor.

Irak Başbakanı Haydar Abadi, 29 Eylül’de yaptığı açıklamada, “Musul operasyonunun başlatılması için son aşamadayız” demişti.

EMİR BEKLİYORLAR

AA'nın haberine göre Irak'ın Musul kentini DEAŞ'tan kurtaracak büyük operasyon için Türkiye'nin yetiştirdiği binlerce savaşçı da emir bekliyor.

ABD ordusunun koordinasyonunda Irak'ın Ninova vilayetindeki DEAŞ kontrolünde bulunan toprakların kurtarılması için operasyon hazırlıkları tamamlanırken, Başika kampındaki Musullu savaşçılar gündemdeki yerini koruyor. Özellikle il merkezi Musul'da güçlü bir varlığı bulunan terör örgütüne karşı planlanan operasyonun, ay sonuna kadar başlaması bekleniyor.

ABD askerleri, Irak ordusu ve Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçleri, kent merkezinin 55 kilometre güneyindeki Kayyare ilçesinde konuşlanmış durumda.

Operasyon planına göre, Kayyare'den harekete geçecek üç unsura, Musul'un doğusundan ve kuzeyinden Irak KürtBölgesel Yönetimi'ne bağlı güçler destek verecek. 

TÜRK ASKERİ EĞİTİM VERİYOR

Eğitim ve çevre güvenliğinden sorumlu 600 kadar Türk askeri ile zırhlı araçların bulunduğu Başika Kampı'nda ise şu ana kadar binlerce Musullu gönüllü eğitim aldı. 4 binin üzerinde Musullu'nun eğitildiği Başika kampında halihazırda yaklaşık 3 bin savaşçı bulunuyor. Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın, Türk Silahlı Kuvvetlerinin diğer unsurlarının desteğiyle eğitim verilen grup Irak hükümeti ve Şii milislerin karşı çıkmasına rağmen Musul harekatına katılmayı bekliyor.

Ninova Bekçisi Sözcüsü Zuheyr Cuburi dün yaptığı açıklamada, "Haşdi Vatani liderimiz Esil en-Nuceyfi'nin tugay komutanlarıyla yaptığı toplantıda tüm bu tugayların Musul'un kurtarma operasyonuna eğitim ve silah açısından fiili olarak hazır olduğu görüldü. Nuceyfi, bundan dolayı Haşdi Vatani ismini 'Ninova Bekçisi' olarak değiştirmeye karar verdi" demişti.

Güncellenme Tarihi : 14.10.2016 01:37

İLGİLİ HABERLER