Gündem
  • 29.11.2016 12:25

Binali Yıldırım: FETÖ'cüler dedikodu yayıyor

Başbakan Binali Yıldırım, "Kriz tellallarının ortalıkta gezdiği bir esnada Türkiye Cumhuriyeti bütçesinin beşte biri tutarındaki parayı devlete vermek için vatandaşımız sıraya giriyor. Bazıları ise sazı eline almış dolar şöyle dolar böyle diye felaket türkülerini söylemeye devam ediyor. Bu türküleri söyleyenleri siz iyi bilirsiniz. Bu FETÖ'cüler dedikodu yayıyorlar. Himmet paraları avuç avuç lobi şirketlerine Türkiye'yi kötülemek için aktarılıyor" dedi. Bakanlar Kurulu'nda turizmle ilgili alınan kararları da açıklayan Başbakan Yıldırım, A grubu seyahat acentelerine uçak başına 6 bin - 7 bin 800 dolar arasında destek verileceğini söyledi.

Başbakan Binali yıldırım, AK parti grup toplantısında konuştu.

 İşte Yıldırım’ın konuşmasından satır başları:

Piyasadaki oynaklık konusunda tedbirliyiz dikkatliyiz. Şunu unutmayalım son günlerde yaşananlar Türkiye’ye has bir durum değil.

Özellikle ABD başkanlık seçimi sonrasında ortaya çıkan durum piyasalar için bir tedirginlik nedeni oldu. Bakın kriz diyoruz dalgalanma diyoruz. Daha bugün açıklandı. 8,5 milyon vatandaşımız 78 milyar lira müracaat etti devlete olan borcunu ödemek için. Yetmedi, 1 milyon 316 bin vatandaşımız da Çalışma Bakanlığına müracaat ederek 34 milyarlık borcunu yeniden yapılandırmak istedi.

KRİZ TELLALLIĞI GEZİYOR

İkisini topladığımız zaman 112 milyar, vatandaşımız diyor ki “kriz mi var al sana para.” Bu parayı devlet ödemek için kuyruğa girdi kuyruğa.

Kriz tellallarının ortalıkta gezdiği bir esnada Türkiye Cumhuriyeti bütçesinin beşte biri tutarındaki parayı devlete vermek için vatandaşımız sıraya giriyor. Bazıları ise sazı eline almış dolar şöyle dolar böyle diye felaket türkülerini söylemeye devam ediyor. Bu türküleri söyleyenleri siz iyi bilirsiniz. Bunların adı felaket tellalları korosu.

MB fiyat istikrarı için elindeki araçları kullanıyor. “kriz var” diyoruz değil mi. MB’nin bu söylentilere rağmen net döviz rezervlerinde herhangi bir azalma söz konusu değil. Biz ekonomik tedbirlerde işimizi kış tutuyoruz yaz çıkarsa bahtımıza. MB bazı tedbirler aldı bunlardan birisi şu: ihracatçılarımız döviz alıyorlar MB’den. Satıştan sonra dönüp borçlarını ödüyorlar. MB diyor ki “döviz olarak aldığın borcu TL olarak bana ödeyebilirsin." Bununla da kalmadık hükümet olarak da önemli bir kara aldık, devletin alacaklı olduğu kurum ve kişiler var. Bunlarla yapılan sözleşmeler döviz üzerinden bu da kısa vadede 5 milyar dolar. Dedik mi vatandaş neden bize piyasadan gidip döviz alıp ödesin. Dedik ki 1buyurun siz de YTL ile ödeyin.” Böylece piyasaya 5 milyar dolardan fazla sıcak para bırakmış oluyoruz.

Ayrıca bundan sonra devlette yapılacak sözleşmelerde de mecbur kalmadıkça yabancı parayla sözleşme yapmayacağız. TL üzerinden sözleşme yapacağız.
Bir noktaya dikkat etmemiz lazım, devletin yapacağı döviz ödemelerinde böyle bir değişiklik söz konusu değil. Döviz borcu varsa içeriye dışarıya döviz olarak ödeyecek.

Bu FETÖ'cüler dedikodu yayıyorlar. Himmet paraları avuç avuç lobi şirketlerine Türkiye'yi kötülemek için aktarılıyor. Bir daha bu milletten himmet değil zırnık bile alamayacaksınız. İstiyorlar ki Türkiye bir ekonomik belirsizliğe girsin. Siz bu milleti 15 Temmuz gecesi tanklarla toplarla yıldıramadınız. Üç beş kuruş para hesabıyla mı yıldıracaksınız.

VERGİ BARIŞI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

Cebinde 1 dolarla gezen ihanet aktörleri hiç boşuna beklemesin. Bu hareketlilik Türkiye’ye özgü bir şey değil. Bütün dünyada ABD seçimleri sonrasında faiz artırımı beklentisi başladı. Bütün ülkeler. İstisnası yok. Bir tek İngiltere... Orada da daha önce değer kaybetti. Ana muhalefetin ekonomi kurmayları döviz üzerinden siyasi rant düşünmeyi bir kenara bıraksınlar.

Vergi barışıyla ilgili gerekli çalışmalar tamamlandı. Borcunu yeniden yapılandıran vatandaşlarımız bundan sonra devletle kavgalı olmadan işlerine güçlerine bakacaklar.

Bütçede komisyon çalışmaları sona erdi. Şimdi inşallah 5 Aralık günü de bütçe genel kurula gelecek. Genel kurul çalışmaları 15-16’ında tamamlanmış olacak. Genel kurul oldukça renkli geçecek. Vatandaşlarımız bunu izlesinler. Kimin ne söylediğini görme fırsatları olacak.

Bütçe bu sene de en önemli payı eğitime ve ikinci olarak sağlığa ayırdık. Kamu yatırımlarını da 2017’de yüzde 30 artırdık. 2017 bütçesinin şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

UÇAK BAŞINA 6000 - 7800 DOLAR DESTEK

Dünkü Bakanlar Kurulu'nda turizmle ilgili bir karar aldık. 2017’de turizmdeki kayıplarımızı telafi etmek amacıyla Türkiye'ye turist getirenler için seyahat acentelerine yakıt desteği meselesini görüştük. Buna göre belirli merkezlerimize tarifeli ya da tarifesiz seferlerle 1 Ocak 31 Aralık 2017 tarihleri arasında yani 2017 yılı boyunca dışarıdan turiste getiren A grubu seyahat acentelerine uçak başı 6 bin dolar destek vereceğiz.Eğer uçak 200 yolcu üzerinde bir kapasiteye sahipse ve en az 150 yolcuyla geliyorsa bu destek yüzde 30 daha artacak ve 7 bin 800 dolara çıkacak.

Güncellenme Tarihi : 29.11.2016 12:31

İLGİLİ HABERLER