Gündem
  • 6.5.2016 20:57

Can Dündar'ı yıkan hapis cezası

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yargılandığı "MİT TIR'ları haberi" davasında mahkeme "darbeye teşebbüs" ten beraat kararı verdi. Can Dündar'a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak"tan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül'e 5 yıl hapis cezası verildi. Dündar duruşma çıkışı, "İki saat içinde iki suikasta uğradık. Biri silahlı diğeri yasal. Kapalı oturumda ikinci suikast gerçekleşti. Habercilik suçundan ceza aldık" dedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar'a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül'e ise aynı suçtan 5 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, Can Dündar ve Erdem Gül'ün, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan beraatine karar verdi.

Mahkeme, Dündar ve Erdem Gül'ün "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan dosyanın ayrılmasına hükmetti 

Mahkeme Dündar ve Gül hakkında kararını verdi - Tıkla İzle

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR’larına ait görüntülerin yayınlanması ilişkin yargılandığı davada "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan mahkum edildi. Bu suçtan Dündar’ı 5 yıl 10 ay hapse çarptıran mahkeme Gül’e ise 5 yıl hapis cezası verdi. 

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün hakkında siyasal ve askeri casusluk suçundan açılan dava 4’üncü oturumda karara bağlandı. Sabah saatlerine başlayan duruşmada ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından mahkeme yaklaşık 3 saatlik aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme, aranın ardından salona gelen Dündar’a ara sırasında adliye önünde yapılan saldırıdan dolayı geçmiş olsun dileklerini iletti. Kararın açıklanmasından önce Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, Dündar’a “Bu alçakça saldırıyı kınıyoruz. Heyet olarak hayretle karşıladık. Şiddetle ve lanetle kınıyoruz” dedi. Duruşma savcısı Evliya Çalışkan da Dündar’a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Mahkeme, kapalı oturumda görülen davada kararını açıklayacağı sırada yasa gereği bu kararını kaldırdı. Mahkemenin kapalılık kararının kaldırmasıyla izleyiciler ve basın mensupları salona alındı. İzleyicilerin ve basın mensuplarının salona alınmasının ardından mahkeme kararını açıkladı.

ÖRGÜT YÖNÜNDEN DAVA DOSYASI AYRILDI
FETÖ/PDY örgütünün varlığı yönünde henüz bir yargı hükmü olmadığını belirten mahkeme, varlığı yönünde henüz kesin bir yargı hükmü olamayan örgüte yardım şeklinde yüklenen suçtan da herhangi bir hüküm kurulamayacağını belirterek, "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım" suçundan açılan davanın ayrılmasına karar verdi.

“HÜKÜMETİ DEVİRMEYE TEŞEBBÜSTEN” BERAAT
Mahkeme, "hükümeti devirmeye teşebbüs" suçundan ise Dündar ve Gül hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme beraat gerekçesi olarak ise Dündar ve Gül'ün suçun yasal unsuru olan cebir ve şiddet kullanmadıklarının açık olduğunu belirtti. Mahkeme, Dündar ve Gül'ün TIR'ları durduran ve yargılanan sanıklarla irtibat ve ilişkilerinin de olmadığına da vurgu yaparak, "Sanıkların eylemlerinin kanundaki yasal suç tarifine uymadığı vicdani sonuç ve kanısına varılmıştır" dedi.

“DEVLETİN GİZLİ KALMASI GEREKEN BİLGİLERİ TEMİN VE AÇIKLAMAKTAN CEZA”
Mahkeme Dündar ve Gül hakkındaki "casusluk" suçlamasıyla ilgili ise, "Sanıkların başka bir devletle veya terör örgütü ile anlaşma olgusunun dosya kapsamı itibari ile hukuka uygun şekilde elde edilmiş delillerle ispat edilemediği" ifadelerini kullandı. Mahkeme, casusluk iddiasının, "devletin gizli kalması gereken bilgileri temin ve açıklamak" suçu kapsamında değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

CAN DÜNDAR’A 5 YIL 10 AY ERDEM GÜL’E 5 YIL HAPİS
Mahkeme bu nedenle Dündar'a, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni olması ve haberin manşetten girmesi nedeniyle üst sınırdan ceza vererek, 7 yıl hapis cezasına çarptırdı. Dündar'ın sabıkasız oluşunu dikkate alan mahkeme bu cezayı 5 yıl 10 aya indirdi.

Mahkeme aynı suçtan Erdem Gül'e ise, 6 yıl hapis cezası verdi. Gül'ün cezasında da indirime giden mahkeme bu cezayı da 5 yıla indirdi. Mahkeme, adli kontrol hükümleri kapsamında haklarında yurt dışına çıkış yasağı bulunan Gül ve Dündar hakkındaki bu yasağın kaldırılmasına karar verdi.

MİT’İN AVUKATINA 3 BİN 600 TL VEKALET ÜCRETİ
Mahkeme, sanıkların eşit miktarda bölüşmek üzere davanın müştekisi konumunda bulunan MİT’in avukatına 3 bin 600 TL vekalet ücreti ödenmesine karar verdi.

Mahkeme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, davaya katıldığı "hükümeti devirmeye teşebbüs" suçundan sanıklara beraat kararı verdiği için, Erdoğan'ın avukatına vekalet ücreti verilmesine yer olmadığına hükmetti. 

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 19:01

İLGİLİ HABERLER