Gündem
  • 30.9.2014 11:24

Cemil Çiçek, 'Meclis kanun fabrikasına döndü'

MECLİS BAŞKANI ÇİÇEK : TEZKERELER YARIN GELEBİLİR (1)

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM'nin 24. Dönem 4. Yasama Yılı'nı değerlendirdiği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tezkerelerin henüz gelmediğini belirten Çiçek, yarın gelebileceğini ancak içeriğini bilmediklerini ifade etti.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Anayasa değişikliği ile ilgili olarak Çiçek, "Eğer partilerimiz arzu ediyorsa, bu noktada bir mutabakat, kuvvetli irade varsa, cumartesi, pazar da çalışırız. Zaten yeteri kadar çalışma yapıldı. Anlaşamadığımız maddeler üzerinde bile, her bir madde için en az 3, 5 kez müzakere açıldı. Bunları, Meclis'in internet sitesinden takip edebilirsiniz. Sıfırdan başlıyor değiliz. Hangi madde üzerinde, ne düşünüldüğü üzerinde yeteri kadar çalışma var. 60 madde isteniyorsa 60 olur. Kısmi bir değişiklik isteniyorsa o da mümkün olabilir. Teorik olarak ona bir engel yok" diye konuştu.

"TEZKERELER YARIN GELEBİLİR"

Tezkerelerin henüz gelmediğini belirten Çiçek, yarın gelebileceğini ancak içeriğini bilmediklerini ifade etti.

"PARLAMENTO OLARAK CİDDİ BİR YIPRANMIŞLIK İÇİNE GİRİYORUZ"

İçtüzük değişikliği konusunda Çiçek, "Eğer bu çıkarılacak içtüzük 'şu partinin işine yarar, buna yaramaz' deniliyorsa 25. Dönem'e kalır, o tarihte başlar. Onun için bence en kolay, kestirme, kısa yoldan yapılabilecek düzenleme içtüzükle ilgilidir. Gerçekten buna ihtiyaç var. Farkında olmadan bu gerginlikler nedeniyle parlamento olarak ciddi bir yıpranmışlık içine giriyoruz. Parlamentonun hukukunu, itibarını korumak bizim asli görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Bu parlamentonun, bu Meclis'in hepimizin kişiliğinden, onurundan daha öte, yüksek bir onuru, itibarı var. Buna yerli yersiz tartışmalarla gölge düşürüyorsak, kürsünün bu tarafında 'Yüce Meclis'i saygıyla selamlıyorum' deyip, öbür tarafta yüce lafıyla bağdaşmayacak, görüntüler, kavgalar, milletvekilinini itibarını, Meclis'in itibarını ciddi ölçüde zedeliyor. Bunu hepimiz, görüyor, yaşıyoruz, hepimiz de şikayetçiyiz. Bunu düzeltelim. Muhalefet etkin denetimini yapsın. Bunun nasıl olacağı konusunda gittiğimiz parlamentolarda iktidar ve muhalefetten arkadaşlar uygulamalarını görüyor. En son ziyaretimde iki kamaralı bir parlamento, senato ve temsilciler meclisinde soru önergeleri nasıl yanıtlanıyor, gördüler, karşılıklı etkileşim içinde. Biz şimdi soruyu soracağız, cevabı belki 25. Dönem'e bile yetişmeyecek, anında yapmak lazım. Meclis'i kimse gözardı edemez, herkes gelip Meclis'te bilgi, hesap verecek. Herkes, kamuoyu neyin ne olduğunu öğrenecek, tercihini ona göre yapacak" dedi.

"MECLİS BAŞKANI, O PARTİNİN BİR PARÇASI, BU PARTİNİN POLİTİKASININ UNSURU DEĞİL"

Çiçek, "Hiç beni ilgilendirmediği halde, herkes kendi kafasına göre, 'Meclis Başkanı sorumlu...' Meclis Başkanı, o partinin bir parçası, bu partinin politikasının unsuru değil. Herkes talebini serbestçe yapar ama ben hukuka uyacağım. Hukuk ise en önce yazılı kurallardan ibaret. Bu yazılı kurallar bu işe cevaz vermiyor. Bunun yol ve yöntemini hep beraber tartıştık, konuştuk. Onun için içtüzük ihtiyacı çok açık ortadadır. Aksi halde bugün tartıştığımız konularda bir netice elde etme imkanı da olmayacaktır. Bunun en açık örneği, somut örneği soruşturma önergeleridir. Orada hem yargının yaptığı yanlışlık, keyfilik var, -kim ne derse desin-, buna karşılık İçtüzükte olmayan, Ceza Muhakemesi Kanunu'na, Ceza Kanunu'na, mevzuata aykırı bir çok talep. Bunların hepsini bir hukuk zeminine oturtmakta ciddi zorluk çekiyoruz. Bu dönem olmayacaksa bile hiç olmazsa 25. Dönem'e güzel bir miras bırakmış olalım. Bunu, Meclis'in itibarı açısından çok önemsiyorum" dedi.

964 DOKUNULMAZLIK DOSYASI İLGİLİ KOMİSYONDA

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM'nin 24. Dönem 4. Yasama Yılı'nı değerlendirdiği toplantısında 10 Eylül tarihi itibariyle 964 dokunulmazlık dosyasının ilgili komisyonda olduğunu belirtti.

58 KANUN KABUL EDİLDİ, 24 TBMM KARARI ALINDI

Çiçek, bu yasama yılında bazı tasarı ve teklifler birleştirilmek suretiyle 58 kanun kabul edildiğini, 24 TBMM kararı alındığını kaydetti. Çiçek, bu kanunların Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesine Ek Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun, Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun ile "torba yasa" olarak ifade edilen yasa olduğunu kaydetti.

156 BAŞBAKANLIK TEZKERESİ GELDİ

Bu yasama yılında TBMM Başkanlığı'na yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında 156 Başbakanlık tezkeresi geldiğini söyleyen Çiçek, 23 tezkerenin istem üzerine, 135 tezkerenin ise milletvekillerinin üyeliğinin sona ermesi nedeniyle Başbakanlık'a iade edildiğini bildirdi. Çiçek, 10 Eylül tarihi itibariyle 964 dokunulmazlık dosyasının ilgili komisyonda olduğunu belirtti.

MECLİS KANUN FABRİKASINA DÖNDÜ

Çiçek, ileri demokrasi ülkeleri içerisinde en fazla kanun çıkaran Parlamento'nun TBMM olduğunu, Meclis'in kanun fabrikasına döndüğünü belirtti. Meclis'in neden çok kanun çıkardığını, her türlü sorunu neden kanunla çözmek gibi bir yöntemin tercih edildiğini anlatmak istediğini ifade eden Çiçek, "Yeni ihtiyaçlar yeni düzenlemeleri gerektirir. Çıkardığımız yasaların önemli bir kısmı ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Bu temel ihtiyaçların başında, Türkiye'nin AB ile ilgili müzakere süreci geliyor. Türkiye AB'ye tam üye olmak istiyor. Kendi mevzuatını AB standartlarına uygun hale getirmek mecburiyetindedir. Bu nedenle kendi mevzuatımızı AB standartlarına uygun hale getirmek sözkonusu olduğunda, yasaların önemli bir kısmında köklü değişiklikler yapmak icap ediyor. 57. hükümet dönemlerinden itibaren uyum paketleri adı altında yasalar çıkarıldı. TBMM'nin çok sayıda kanun çıkarmasının birinci haklı ve zaruri sebebi budur" diye konuştu.
Tahsin GÜNER / ANKARA, (DHA)

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:25

İLGİLİ HABERLER