Gündem
  • 20.9.2017 00:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Arakan mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 72'nci Genel Kurul Toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Arakan'da yaşanan insanı trajediye de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM olarak mağduriyetlere engel olacak bir irade ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Bu yılki genel kurulun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Teröristler faaliyetlerini sürdürüyor. Endişe ile takip ediyoruz. En etkili yol bu çatı altında samimi iş birliği önemlidir. Daha güvenli ve müreffeh bir dünyan için elimizi taşın altına koyalım. Sayın Başkan değerli delegeler Suriye tüm dünyada derin yaralar açtı."

"İDLİB'TE YENİ BİR PLANI HAYATA GEÇİRİYORUZ"

"Terör sınırları aşarak bir kanser gibi yayılıyor. Suriye halkını maalesef uluslararası toplum yalnız bıraktı. Bu insanların yaşadıklarına kayıtsız kalamazdık. Şu anda ülkemizde 3 milyonun üstünde Suriyeli ile 200 binin üstünde Iraklıya ev sahipliği yapıyoruz. Astana'da varılan mutabakat çerçevesinde İdlib için yeni bir planı hayata geçiriyoruz. İstikrarlı ve müreffeh bir Suriye için her adımı destekliyoruz. Mülteci akınını önlemek için her türlü adımı atıyoruz."

"VERİLEN SÖZLER TUTULMADI"

"Çalışmalarımıza uluslararası toplumdan yeterli desteği alamıyoruz. Kamunun, sivil toplum kuruluşlarının harcamaları 30 milyar dolar harcadık. Avrupa Birliği, Suriyeli sığınmacılar için verdiği maddi yardım sözünü tutmamıştır. Buradan tüm dünyanın huzurunda, topraklarında barındırdığı 3,2 milyon sığınmacının tüm yükünü Türkiye'nin omuzlarına bırakan ülkeleri ve uluslararası kuruluşları verdikleri sözleri tutmaya davet ediyorum. Türkiye olarak sadece ülkemize gelen sığınmacılara kucak açmakla kalmıyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun mağdur ve mazlum olan herkesin yardımına koşuyoruz. Somali konusundaki çalışmalarımız örnek olacak düzeydedir. Türkiye yaptığı insani yardımlarda milli gelirine göre dünyada birinci sıradadır."

"FIRAT KALKANI, DEAŞ'A KARŞI EN ÖNEMLİ MÜCADELEDİR"

"Türkiye, Suriye ve Irak'ta istikrarsızlıktan beslenen terör örgütleri ile mücadele etmektedir. Fırat Kalkanı Harekatı sırasında 3 bine yakın DEAŞ'lı teröristi etkisiz hale getirdik. Fırat Kalkanı Harekatı bölgede DEAŞ'a karşı verilen en önemli mücadeledir. Bölgede DEAŞ'a karşı mücadele verdiğini söyleyen grupların ve güçlerin büyük bir bölümünün kesinlikle böyle bir amacı yoktur. Bu gruplar ve güçler DEAŞ'ı kendi gündemlerini hayata geçirmek için bir araç olarak kullanıyor."

"PYD/YPG'NİN EYLEMLERİ İNSANLIK SUÇUDUR"

"PYD/YPG'nin Suriye'de ele geçirdiği bölgelerde demografik yapıyı değiştirme, halkın mallarına el koyma, kendisine karşı çıkanları öldürme veya sürgün etme yönündeki çabaları insanlık suçudur. DEAŞ'la mücadele meşru bir zeminde yürütülmediği takdirde dünyanın yeni DEAŞ'ların tehdidi altına girmesi kaçınılmazdır."

"MYANMAR'DAN ALINAN HABERLER İLE SARSILDIK"

"Birkaç hafta önce Myanmar'dan alınan haberler ile sarsıldık. Vatandaşlık hakları dahi elinden alınan Arakanlı Müslümanlar göçe zorlanmaktadır. Uluslararası toplum tıpkı Suriye'de olduğu gibi Arakan Müslümanlarının maruz kaldığı insani dram konusunda da iyi bir sınav verememiştir. Asıl olan Arakan halkının kendi topraklarını içinde huzurla yaşamalarını temin etmektir. Şayet Myanmar'da yaşanan bu trajedinin önüne geçilmezse insanlık tarihi yeni bir kara lekenin utancıyla baş başa kalacaktır."

"Türkiye olarak bu konuda ülkelerle görüştük. Eşim, oğlum, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızı kamplara gönderdik. Desteklerimiz sürüyor. Ülkemizin resmi kalkınma kuruluşu TİKA bölgede faaliyet gösteren tek yardım kuruluşudur. İlgili ülkelerin yardım etmesi ile yardımlarımızı sürdürmek istiyoruz. Sayın Başkan, değerli delegeler. Tüm dünyanın temsilcileri sıfatı ile biraraya gelen bizler mağduriyetlere engel olacak bir irade ortaya koymazsak dünyamız zulme sürüklenir."

"YAŞANANLAR BM'NİN REFORME EDİLMESİNDE NE KADAR GEÇ KALINDIĞININ İFADESİDİR"

"Tüm bu gelişmeler ve yaşanan insani trajediler, Türkiye olarak 'Dünya 5'ten büyüktür' diyerek sembolleştirdiğimiz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yeniden yapılandırılması çağrımızın haklılığını teyit ediyor. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin reforme edilmesinde ne kadar geç kaldığımızın da bu ifadesidir."

"HERKES BAŞININ ÇARESİNE BAKMANIN YOLLARINI ARAR"

"Tüm dünyanın temsilcileri sıfatıyla bu çatı altında bir araya gelen bizler, terör örgütlerinin cinayetlerine, insani krizlere ve mağduriyetlere engel olacak bir irade ortaya koyamazsak o zaman herkes başının çaresine bakmanın yollarını arar. Bu anlayışın yaygınlaşması durumunda dünyamız yeni bir kaos ve zulüm fırtınasının içine sürüklenir."


 

Güncellenme Tarihi : 19.9.2017 23:14

İLGİLİ HABERLER