Gündem
  • 7.7.2015 12:51

Davutoğlu'ndan teşkilatlara: Her şeye hazır olun

Cumhurbaşkanının hükümeti kurmakla görevlendireceği Başbakan Davutoğlu, muhalefet liderlerinin kapısını çalmadan önce bir basın toplantısı düzenleyerek süreç hakkında kamuoyunu bilgilendirecek.

Koalisyon hükümeti kurma çalışmalarının ilk adımı olarak bu Meclis'in bu haftaki en önemli gündemleri arasında, Meclis Başkanlık Divanı üye sayısı ve görev dağılımının belirlenmesi var. Danışma Kurulu Meclis Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında toplanarak siyasi partilere düşen üye sayısı ve görev dağılımını belirleyecek. Meclis İçtüzüğü'ne göre, Başkanlık Divanı Meclis Başkanı, TBMM Başkanvekilleri, idari amirleri ve katip üyeleri olmak üzere 15 üyeden oluşuyor ancak siyasi partilerin uzlaşması halinde meclis başkanvekili sayısı değişmese de, idare amiri ve katip üye sayısı artırılabiliyor. AK Parti, CHP ve HDP'nin Divan'ın 18 üyeden oluşması konusunda anlaştığı ancak MHP'nin, HDP ile eşit sayıda üye almasına neden olacağı için itiraz ettiği belirtiliyor.

'ERKEN SEÇİME HAZIR OLUN'

Öte yandan, 7 Haziran seçimlerinin, koalisyon hükümetini zorunlu kılmasının ardından Davutoğlu, AK Parti'den giden oyların muhtemel bir erken seçimde geri dönmesi için teşkilatı harekete geçirerek 'erken seçime hazır olun' talimatını verdi. İlk turda, üç partinin de kapısını çalacak olan Davutoğlu, “kırmızı çizgiler"le değil, “ilkeler"le görüşmelere gitmeyi planlıyor.

İLKELER ÖN PLANDA

Bu noktada, “Yeni Anayasa, Çözüm Süreci, Paralel Yapı'yla mücadele, ekonomik istikrar gibi milli hassasiyetler" ön planda olacak. Davutoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konumu dahil, “siyaset üstü" konuların “pazarlık dışı" tutulmasını isteyeceği belirtiliyor. Eğer muhalefet, şartlar konusunda dayatırsa, bu durumda taviz verilmeyeceğinin altı çiziliyor. Davutoğlu, görüşmeler sonrası da, ortaya çıkan tabloyu halka gerekçeleriyle birlikte açıklayacak. YENİŞAFAK

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:28

İLGİLİ HABERLER