Gündem
  • 16.3.2017 00:05

Deniz Baykal'dan başörtü açıklaması

Baykal, 'Cumhurbaşkanı'nın eşinin başörtülü olmasına hiç takılmadım.' dedi.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Habertürk'te 367 krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin 2007 yılında Cumhurbaşkanı'nın seçilmesi için 367 oy gereklidir şeklinde hükmettiğini aktaran Baykal, o dönem yaşadıklarını anlattı.

Baykal, "Bu karar çıktıktan sonra ben Cumhurbaşkanlığı seçimini uzlaşma içinde yapalım dedim. Ak Parti içinde Cuhurbaşkanı olabilecek pek çok insanın varlığını biliyordum. Benim tek derdim Cumhurbaşkanının tarafsız olması idi." dedi.

O dönemde Ak Parti içinde ciddi tartışmalar başladığını iddia eden Baykal, Cumhurbaşkanlığı için Bülent Arınç'ın Erdoğan'a "Ya sen olursun ya Abdullah Gül olur. Eğer siz olmazsanız ben adayım. Beni aday göstermeseniz bile ben adayım." dediğini aktardı.

"BAŞÖRTÜYE HİÇ TAKILMADIM"

"Cumhurbaşkanı'nın eşinin başörtülü olmasına karşı" iddialarını da değerlendiren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eşinin başörtülü olup olmaması gibi spekülasyonlar çıktı. Böyle bir şey yok. Bu konuya hiç takılmadım ve konuyla ilgili hiçbir söylemim yoktur. Ben ana muhalefet partisinin lideri olarak hiç böyle bir konuya takılmadım." ifadelerini kullandı.

367 KRİZİ NEDİR?

Nisan 2007'de Erdoğan'ın partisinin Cumhurbaşkanlığı adayını "Abdullah Gül bey kardeşimdir" sözleriyle duyurmasının ardından TBMM'de Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başladı.

Ancak "Gül'ün seçilebilmesi için Meclis'te en az 367 milletvekilinin bulunması gerekiyor" tezi ortaya atıldı.

Gül'ün yeterli oyu alamadığı ilk turda CHP, Meclis'i boykot etti, MHP ise geldi ama ret oyu kullandı.

Meclis'in birinci oturumu, Anayasa Mahkemesi'nin 1 Mayıs 2007 tarihli kararı ile iptal edidi.

6 Mayıs 2007'de Meclis'te yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısının bulunamayışı yüzünden Gül, Cumhurbaşkanı seçilemedi.

Daha sonra AK Parti'ye MHP'den sürpriz bir destek geldi ve MHP "AKP kimi isterse aday gösterebilir. Biz Meclis'e gireriz, 367 sorunu yaşanmaz" açıklamasıyla krizin çözülmesini sağladı.

3'ncü tura 448 milletvekili katıldı ve Gül, 339 oyla 11'inci Cumhurbaşkanı seçildi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2017 00:19

İLGİLİ HABERLER