Gündem
  • 23.9.2014 11:21

Didem’i ölüme sürükleyen bunalımda paralel şüphe

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında intihar eden hakim adayı Didem Yaylalı’nın, intihardan önce adaylığını engelleyen kişinin, şimdi HSYK üyeliği için bağımsız aday olan eski Adalet Akademisi Eğitim Dairesi Başkanı Ayşe Neşe Gül olduğu belirlendi. Gül’ün hakim adayı Didem Yaylalı’nın intihar etmesi sürecini başlatan disiplin cezasını veren kişi olduğu ortaya çıktı. Ayşe Neşe Gül’ün verdiği disiplin cezası üzerine HSYK 3.Dairesi’nin mesleğe kabul etmediği Yaylalı’nın, depresyona girdiği ardından da intihar ettiği sanılıyor.  Hakim adayı olarak yaklaşık 4 yıl önce Adalet Akademisi’nde staja başlayan Didem Yaylalı, Ağustos 2013’te intihar etmişti. Olay özetle şöyle gelişti:

Ayşe Neşe Gül imzası

Astım hastası olan Didem Yaylalı, zatürre tedavisi gördüğü için 7 Mart 2012’de hastane raporu aldı. O gün Adalet Akademisi’ndeki derslere girmedi. Raporu ertesi gün okula gittiğinde “Aday İşlem Bürosu’na” teslim etti. Yaşam tarzı, giyimiyle Akademi yönetiminin hedef aldığı Didem Yaylalı hakkındaki disiplin işlemini, o dönemin Eğitim Merkezi Müdürü Ayşe Neşe Gül başlattı. 13 Haziran 2012’de Yaylalı’dan savunması istendi. Savunma isteme yazısında, Yaylalı’nın aldığı rapordaki protokol numarasıyla 15 Şubat 2012’de aldığı raporun protokol numaralarının aynı olduğu belirtildi.

Ayşe Neşe Gül, “disiplin amiri” sıfatıyla Didem Yaylalı’ya brüt maaşının 1/8 oranında kesilmesi cezası verdi. Verilen karardaki maaş kesme kısmından ziyade “Karar dosyasının adı geçenin şahsi dosyasına konulmak ve Didem Yaylalı yönünden 2802 sayılı yasanın 12.maddesi gereğince değerlendirilmek üzere Adalet Bakanlığı’na ve HSYK Başkanlığı’na gönderilmesine” kısmı daha önemliydi. Nitekim hakim ve savcıların mesleğe kabullerini de yapan HSYK 3.Dairesi, Yaylalı’nın mesleğe kabulünü aldığı disiplin cezası nedeniyle oy çokluğuyla yapmadı. Didem Yaylalı’ya mesleğe kabul edilmediği konusunda bir bildirim yapılmadı.

Zaman aşımına rağmen usülsüz karar çıktı

Didem Yaylalı yaptığı savunmada, öncelikle soruşturma açma zamanaşımı süresine dikkat çekti. Yaylalı, raporun 8 Mart’ta idareye teslim edildiğini ancak, hakkındaki soruşturmanın 30 Nisan’da açıldığına vurgu yaptı. Yaylalı, “Bir aylık soruşturmaya başlama zamanaşımı süresi 22 gün aşılmış, disiplin soruşturması yapılması ve disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğramıştır” dedi.  Didem Yaylalı hakkında HSYK 3. Darisenin, ‘Hakimliğe kabul edilmediği’ yönündeki karar açıklanmamıştı. Yaylalı, durumu cübbe giyme töreninde öğrendi. Tören öncesinde bir görevlinin “listede adınız yok” diyerek kapıdan çevirdiği Yaylalı, psikolojik sorunlar yaşayarak anti depresan haplar almaya başladı. Çok geçmeden de intihar etti.

HSYK 3. Daire üyeliği reddetti

DİDEM Yaylalı’yı mesleğe kabul etmeyen üyeler ise kamuoyunun yakından bildiği isimler. Ayşe Neşe Gül gibi HSYK seçimlerinde aday olan Teoman Gökçe, Ahmet Kaya, Ahmet Hamsici, Resul Yıldım. Hakimlik mesleğine almama gerekçesi olarak ise “görevle ilgili konularda yalan yanlış beyanlarda bulunmak ve özürsüz olarak bir gün göreve gelmemek” gösterildi. Karara sadece üye Zeynep Kavlak muhalif kaldı. 
 
STAR GAZETE

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:36

İLGİLİ HABERLER