Gündem
  • 28.2.2015 18:34

Edebiyatın çınarı Yaşar Kemal'i kaybettik

Türk edebiyatının efsanevi ismi yazar büyük usta Yaşar Kemal'i kaybettik. 92 yaşındaki Yaşar Kemal, uzun süredir İstanbul Üniversitesi'nde tedavi görüyordu.

EDEBİYATIMIZIN KOCA ÇINARI YAŞAR KEMAL
.Solunum güçlüğü ve kalp ritm bozukluğu sebebiyle 14 Ocak'ta İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Yaşar Kemal, o tarihten beri bu hastanede tedavi görüyordu. Yaşar Kemal'in doktorları yaptıkları açıklamalarda, akciğer enfeksiyonu ve ritm bozukluğunun yanında çoklu organ yetmezliği yaşadığını söyledi. Kemal, hastaneye yattığı 14 Ocak'tan bugüne kadar 45 gündür kesintisiz olarak yoğun bakımda kaldı.

DOKTORUNDAN İLK AÇIKLAMA
Yaşar Kemal’in doktoru: 'Ulusumuza başsağlığı diliyorum'

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, yazar Yaşar Kemal’in hayatını kaybetmesiyle ilgili açıklama yaptı. Karan, “Değerli şairimiz Yaşar Kemal bugün saat 16.46 itibari ile vefat etmiştir. Ailesine sevenlerine ve ulusumuza başsağlığı diliyorum” dedi.

Hastanede açıklama yapan Başhekim Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, “Değerli şairimiz Yaşar Kemal bugün saat 16.46 itibari ile vefat etmiştir. Karaciğer hastalığı rahatsızlığı vardı. Üzerine eklenmiş enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkan çoklu organ yetmezliği nedeniyle ortaya çıkan tablo söz konusuydu. Yoğun bakım birimimizde 14 Ocak’ta tedavi görmekteydi. Çoklu organ yetersizliği dendiği zaman solunum sistemi dolaşım sistemi kalp ve damarlar böbrek ve diğer organların etkilenmesi söz konusu. Bu süreçte günlük bilgilendirdiğimiz gibi yapay solunum desteği ve diğer tedaviler yapıldı. Fakat giderek ortaya çıkan laktikoz dediğimiz tablo ve ritim bozukluğu sebebiyle bugün saat 16.46’da kendilerini kaybettik. Kendisine rahmet diliyorum. Ailesine sevenlerine ve ulusumuza başsağlığı diliyorum” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE TELEFONU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden yazar Yaşar Kemal’in eşini arayarak taziyelerini iletti.Solunum güçlüğü ve kalp ritm bozukluğu sebebiyle 14 Ocak’ta İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Yaşar Kemal, o tarihten beri bu hastanede tedavi görüyordu. Bugün hayata gözlerini yuman ünlü yazarın ardından ailesini arayah Erdoğan, başsağlığı diledi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: 'Söyleyecek kelime bulamıyorum'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Büyük yazar, büyük sanatçı Yaşar Kemal’i kaybetmekten duyduğum hüznü ifade edecek kelime bulmakta güçlük çekiyorum' dedi.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazar Yaşar Kemal’in vefatı dolayısıyla mesaj yayımladığı belirtildi.
Mesajında, “Büyük yazar, büyük sanatçı Yaşar Kemal’i kaybetmekten duyduğum hüznü ifade edecek kelime bulmakta güçlük çekiyorum" diyen Davutoğlu şunları söyledi:
"Anadolu’nun ruhunu Köroğlu, Dadaloğlu, Karacoğlan çizgisinde coşkuyla yansıtan ve modern edebiyat imkânlarıyla büyük bir romancı ve hikâyeci olarak dile getiren büyük Usta Yaşar Kemal Cumhuriyetimizle aynı yaştaydı. Söz söylemenin zor olduğu zamanlarda evrensel bir aydın duyarlılığıyla hem muhalif tavrını koruması, hem de gerçeği sakınmadan ifade etmesi; yazar ve sanatçı olarak Yaşar Kemal’in ülkesine karşı duyduğu sorumlulukla onu çok özel ve saygın bir konuma taşımıştır.
Kürt Kökenli bir aydınımız ve ülke meselelerinde söyleyecek çok sözü olan Yaşar Kemal’i Çözüm Süreci nihai aşamaya gelmeden sonsuzluğa uğurladığımıza üzülürken, birlik beraberlik ve kaderdaşlığımız yolunda kat ettiğimiz mesafenin onu memnun ettiği umuduyla teselli buluyoruz. Ülkemizin çok önemli bir değeri olan, dünya edebiyatına ölümsüz eserler kazandıran Yaşar Kemal’e Allah’tan rahmet niyaz ediyor, aile yakınları başta olmak üzere sevenlerine ve bütün milletimize başsağlığı diliyorum.”

YAŞAR KEMAL'İN EŞİ: 'Hepimizin başı sağ olsun'

Ünlü yazar Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, 'Hepimizin başı sağ olsun. İstanbul Tıp Fakültesi’nde olabilecek en iyi bakım sevgi ve saygıyla yolcu ettik. Çok teşekkür ederim' dedi.

Ünlü yazar Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, eşinin ölüm haberi üzerine açıklama yaptı. Oldukça üzgün olduğu gözlenen Baban, “Hepimizin başı sağ olsun. Başından beri medyanın büyük bir ilgi sevgi ve saygıyla izlemesi çok memnun etti. Her şeyden önce meslektaşınız olan Yaşar Kemal’in de çok gurur duyacağı bir şeydi. Ben bugün burada sadece teşekkür etmek için varım. 40 günü aşkın bir süredir İstanbul Tıp Fakültesi’nde olabilecek en iyi bakım sevgi ve saygıyla yolcu ettik. Çok teşekkür ederim“ diye konuştu.

Bakan çelik: ’Türkiye çok büyük bir değerini kaybetti’

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ünlü yazar Yaşar Kemal’in hayatını kaybettiği hastanede açıklama yaptı. Çelik, “Türkiye çok büyük bir değerini kaybetti” dedi.

Yaşar Kemal’in hayatını kaybettiği hastaneye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, bir açıklama yaptı. Çelik, “Türkiye çok büyük bir değerini kaybetti. Türkiye ve insanlık bugün eksildi. Yaşar Kemal Milletimizin ortak değeridir. Anadolu’nun gür sesidir. Hastalığı süresince bütün Türkiye büyük bir saygıyla, dualarıyla ona olan saygısını gösterdi. Ona olan hürmetini gösterdi. Onun büyüklüğünü anlatmaya gerek yok. Onun büyüklüğünü hayatı boyunca ona gösterilen saygı zaten açık bir şekilde ifade ediyor. Hastalığı müddetince de bütün Türkiye’nin gözü buradaydı. Ailesinin yanında olmaya çalıştılar. Gereken ihtimal gösterilmeye çalışıldı. Hepimizin gözü kulağı buradaydı. Sevgili dostları her zaman yanında oldular. Sizler bu ilgi ve alakayı gösterdiniz. Hakikatten acımız çok büyük. Allah rahmet eylesin” diye konuştu. 

 

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 21:52

İLGİLİ HABERLER