Gündem
  • 13.12.2017 11:50

Erdoğan Kudüs Zirvesi'nde konuştu: İsrail terör devletidir

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Kudüs gündemli toplantısı Dışişleri Bakanları düzeyinde başladı. Zirveye 16'sı lider düzeyinde 48 ülkeden temsilci katılıyor

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Toplantısı, Lütfi Kırdar Kültür ve Kongre Merkezinde başladı.

Zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da aralarında bulunduğu 16'sı lider düzeyinde 48 ülkeden temsilci katılıyor.

Zirvenin ilk saatlerinde dışişleri bakanları düzeyinde toplantılar gerçekleşirken, öğleden sonra liderlerin bir araya gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Kudüs Zirvesi'nde konuşuyor

İslam İşbirliği Teşkilatı, Kudüs gündemi ile İstanbul'da toplandı. Zirvede ABD ve İsrail politikalarına tepki gösterilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Kudüs Zirvesi'nde konuşuyor
 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı çağrı sonrasında, 57 İslam ülkesinin oluşturduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bugün İstanbul’da Kudüs gündemi ile olağanüstü toplandı.

Cumhurbaşkanı Kudüs Zirvesi'nde konuşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmanın satırbaşları şöyle:

"HİÇBİR ÜLKE KUDÜSTE BÜYÜKELÇİLİK BULUNDURMAZ"

"Kudüs'ün kadim sokaklarında birkaç dakika dolaşan herkes oranın işgal altında olduğunu anlayacaktır.Zaten işgal altındaki bu şehirle ilgili kararın açıklanmasında hiçbir hükmü olamaz. ABD'nin veto yetkisine sahip olduğu BMGK'nin aldığı karara göre, hiçbir ülke Kudüs'te büyükelçilik bulunduramaz. Nitekim Amerika'nın bu hukuksuz kararına, sadece Kudüs'ü işgal altında tutan İsrail destek vermiştir. Bu kararı kabul etmeyen ülkelere teşekkür ediyorum. Papa başta olmak üzere görüştüğüm tüm liderlerle Kudüs konusundaki bu kararlılık teyit edilmiştir. İslam ülkeleri de en açık şekilde Kudüs'le ilgili bu kararı külliyen reddetmiştir. İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak aynı gün İslam ve dünya kamuoyuna çağrıda bulanarak ABD'nin bu kararının hükümsüz olduğunu bildirmiştim.Şiddet yerine barışı isteyen taraf olduğunu defalarca kanıtlayan Filistinlilerin, bu kararla cezalandırılmak istendiği anlaşılıyor."

Cumhurbaşkanı Kudüs Zirvesi'nde konuşuyor

"KUDÜS İŞGAL ALTINDA"

"ABD'nin başkanı 6 Aralık'ta uluslararası hukuku hiçe sayan bir tutumla Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamıştır. Uzun söze gerek yok, Kudüs'te birkaç dakika dolanaşan herkes orasının işgal altında olduğunu anlayacaktır. İşgal altında olan şehirle ilgili böyle bir kararın açıklamasının hiçbir hükmü olamaz."

"BU HUKUKSUZ KARARA SADECE İSRAİL DESTEK VERMİŞTİR"

"ABD'nin bu hukuksuz kararına sadece İsrail destek vermiştir. Bu gayri meşru karara tepki gösteren herkese teşekkür ediyoruz. Sayın Papa dahil olmak üzere şu ana kadar yaptığım tüm görüşmelerde Kudüs ile ilgili bu kararlı duruş teyit edilmiştir. ABD'nin Kudüs ile ilgili kararını İslam ülkeleri de ilk andan itibaren ve en açık şekilde ABD'nin Kudüs kararını külliyen reddetmiştir. Bu karar şiddet yerine barışı isteyen Filistinlilerin cezalandırılmaları anlamına geliyor."

Cumhurbaşkanı Kudüs Zirvesi'nde konuşuyor

"İSRAİL BİR TERÖR DEVLETİDİR"

"1947'den günümüze Filistin toprakları bu hale getirildi. 'Erdoğan nasıl böyle söylüyorsun' Nasıl söylemeyeyim? 14 yaşında çocukları o teröristler alıyor gözaltına, demir kafeslerin içine yığıyorlar.

 

Cumhurbaşkanı Kudüs Zirvesi'nde konuşuyor

14 yaşında çocuklar 20 kadar asker tarafından gözleri bağlanıyor ve 14 yaşında çocuk dipçikleniyor. Diğer tarafta bir yavru, bir kız çocuğu, annesi yavrusuna sarılıyor ve o tabloda bakıyorsunuz anne dipçikle dövülüyor ve o çocuk elinden alınıyor.Yani bu terörist değil de, işgalci değil de nedir, bunun izahı var mı?

Bunu ispat etmek için, ey Trump daha sana neyi anlatalım.İsrail'e daha bir şey anlatmamıza gerek yok."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KONUŞUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan İslam İşbirliği Teşkılatı toplantısında konuşuyor.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Filistin'le ilgili barışa öncülük etmesini beklediğimizi ABD Başkanı, 6 Aralık'ta Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamıştır. Uzun söze göre yok, Kudüs'te birkaç dakika dolaşan herkes orasının işgal altında olacağını anlayacaktır. İşgal altındaki bir şehirle ilgili böyle bir kararın hiçbir hükmü olamaz. BM kararına göre hiçbir ülke Kudüs'te büyükelçilik bulunduramaz. Bu hukuksuz karara sadece İsrail destek vermiştir.

Sayın Papa dahil olmak üzere, Kudüs'le ilgili olarak bu kararlı duruş teyit edilmiştir. İslam ülkeleri bu kararı külliyen reddetmiştir. Bu kararın vicdan, hukuk, ahlak ve tarih önünde hükümsüz olduğunu ilan ettik. Bu karar barışı isteyen taraf olduğunu defalarca ispatlayan Filistinlilerin cezalandırılmaları anlamına geliyor.

AÇILIŞI ÇAVUŞOĞLU YAPTI

Toplantının açılışında Kur'an tilavetinin ardından konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bugün zulme "dur" demek için toplandıklarını vurguladı.

ABD’nin geçen hafta Kudüs’e ilişkin aldığı kararla insanlık vicdanını derinden yaraladığını ifade eden Çavuşoğlu, ABD’nin attığı bu adımın İsrail’in Kudüs’ü işgal girişimini meşrulaştırmayı hedeflediğini belirtti.

Çavuşoğlu, İslam ümmetinin bu tabloya sessiz kalmasının beklendiğini söyleyerek “Ama biz hiçbir zaman susmayacağız. Bu zorbalık barış olasılığını ve ortak yaşam zeminini yok etti. ABD’nin aldığı bu karar, bizim için yok hükmündedir.” diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Filistin devletinin, diğer tüm ülkelerce tanınması gerektiğini dile getirerek şöyle devam etti:

“Bunun için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz. Bir tarafta işgalci konumunda olduğu BM kararlarıyla tespit edilmiş İsrail var, diğer tarafta ise işgal altında olduğu uluslararası toplumca kabul edilen, üstelik her geçen gün daha fazla toprağı gasp edilen Filistin var. Geldiğimiz noktada Filistin devletinin tanınmasının barış sürecine atıfla geçiştirilmesi mümkün değildir, artık bu tanımanın gerçekleştirilmesi gerekiyor. 

Doğu Kudüs’ü, Filistin’in başkenti olarak tanıyan bizler, diğer ülkeleri, Filistin devletinin 1967 sınırları temelinde ve başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde tanımaya teşvik etmeliyiz.”

Çavuşoğlu, bu noktada Filistinlilerin birlik ve beraberliğinin sağlanmasının hayati öneme sahip olduğunu belirterek bu mücadelede hukuk çizgisinden ayrılmayacaklarını ve provokasyonlara izin vermeyeceklerini ifade etti.

 

Güncellenme Tarihi : 13.12.2017 11:59

İLGİLİ HABERLER