Gündem
  • 19.9.2014 14:09

FLAŞ GELİŞME... Sınır Suriyeliler için açıldı

Suriyelilerin Türkiye ye girişleri başladı.Şanlıurfa' nın Suruç İlçesi' nin Dikmetaş köyü sınırında dünden beri bekleyen Suriyelilerin geçişi başladı. IŞİD saldırılarından kaçan Suriyelilerin geçişi sürerken, Suriye tarafından atılan mermiler köyün yakınlarına düştü..

ÇATIŞMA SESLERİ DUYULMAYA BAŞLADI

IŞİD tehdidinden kaçan yüzlerce insanın toplandığı Suruç İlçesi'ne bağlı Dikmetaş Köyü'nün karşısındaki Suriyeli köylerinden, çatışma sesleri duyulmaya başladı.

Telabyad'dan Kobani'ye doğru ilerleyen IŞİD militanlarının güzergah üzerindeki köyleri ele geçirmek istemeleri nedeniyle duyulan gelen çatışma sesleri, örgütün, kaçan Suriyelilerin bulunduğu bölgeye yaklaştığı şeklinde yorumlanıyor. Zaman zaman duyulan silah ve patlama sesleri, hem sınırda bekleyen Suriyelileri, hem de Türkiye tarafındaki vatandaşları tedirgin etmeye başladı.Çatışma seslerinin gelmesi üzerine sınır hattındaki güvenlik önlemlerine ek olarak Şanlıurfa'dan da takviye polisler gönderildi.

GEÇİŞ BAŞLADI

Bu gelişmelerin ardından sınır kesiminde bekleyen Suriyelilerin, hedef olmaması için geçişlerine, saat 13.00'den itibaren izin verilmeye başlandı

TÜRKİYE TARAFINDA MÜDAHALE EDİLDİ, SURİYE TARAFINDA MAYIN PATLADI

IŞİD tehdidinden kaçan ve geçişlerine izin verilmediği için sınır hattında bekleyen Suriyelilerin, Türkiye'ye alınmamasını protesto eden kalabalığın tellerin olduğu bölgeye yönelmesine güvenlik güçleri izin vermedi. İzin verilmemesi üzerine 100 kişilik grubun taş atmaya başlaması üzerine polis ve askerler müdahale etti.

Biber gazlı ve tazyikli suyla yapılan müdahalenin ardından kalabalık, sınır hattından uzaklaşmak zorunda kaldı. Grubun ayrılmasının ardından güvenlik güçleri Suriyelilerin beklediği bölgeye 200 metre uzaklıkta barikat oluşturarak, sınır hattına geçişlere izin vermedi.

SURİYELİ KADIN MAYINA BASTI

Bu gerginlik sırasında Suriye tarafında sınıra doğru gelen 50 yaşlarındaki bir kadının bastığı mayın infilak etti. Suriye tarafında da endişeye yol açan patlamada yaralanan kadın, battaniye ile sınır tellerinden geçirildi ve otomobille Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Sınırda yaşanan gerginlik ve Suriyelilerin sınır hattında bekleyişi devam ediyor.

SURİYELİLERE KUCAK AÇMAMIZ TARİHİ BİR GÖREVDİR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyelilerin Türkiye’ye kabulüne ilişkin, "Bu, mülteci politikamızı eleştirenlerin insani yönden ne kadar zaaf içinde olduğunu da ortaya koyuyor. Bizim Suriyeli kardeşlerimize kucak açmamız tarihi bir görevdir, insani bir görevdir" dedi.

Azerbaycan’da temasları sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, IŞİD tehdidinden kaçan Suriyelilerin Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki sınıra gelmesi ve burada bekletilmelerinin ardından sınırın açılmasıyla Türkiye’ye kabul edilmeleriyle ilgili olarak Bakü’de açıklamalarda bulundu. Bakü Türk Anadolu Lisesi’ni ziyareti sırasında basın mensuplarının bu yöndeki sorularını yanıtlayan Davutoğlu,

“Dün çözüm süreci toplantısında zaten muhtemel senaryolar üzerinde durmuştuk. Gerek AFAD’dan sorumlu Başbakan Yardımcımız Numan Bey’e gerekse İçişleri Bakanımıza gerekse Savunma Bakanımıza, ilgili arkadaşlara bu konuda gerekli tedbirin alınması ve burada mahsur kalan, güvenli bir sığınak arayan kardeşlerimize yardımcı olunması talimatını vermiştik. Olayların bu kadar tırmanması ihtimalini gözettik ama ilk aşamada hissedilen şey sınırda insani yardımdı. Valimiz dün akşam itibarı ile talimatlandırılmışlardı. Her türlü ihtiyaçlarının giderilmesi için bugün iki saat kadar önce yoğun talep olduğu, göç tablosu olabileceği ortaya çıktığında yaklaşık 4 bin Suriyeli kardeşimiz sınıra dayandığında hem İçişleri bakanımız hem de AFAD’dan sorumlu Başbakan Yardımcımız Numan Beyle bu haberler gelir gelmez görüştük. 1,5 saat kadar önce gerekli talimatları verdik.

Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada Suriye’den ya da herhangi bir ülkeden zulüm karşısında sığınacak, bir diyar olarak Anadolu’yu gören kardeşlerimiz sınıra geldiğinde etnik ve mezhebi ayrım gözetmeden hepsini alıyoruz, alacağız. Şu anda da bu geçişler başladı. Tabi çok ani bir gelişme olduğu için arkadaşlarımız süratle organize olmaya çalışıyorlar. Bu kardeşlerimiz en kısa sürede yerleştirilecekler ve ihtiyaçları karşılanacak. Hiç kimsenin bu konuda tereddüttü olmasın. Türkiye var oldukça, kudretli oldukça ve elinde kapasite oldukça kendine sığınan herkesi elindeki imkanlarla yardımcı olacaktır. Burada da hiçbir etnik ve mezhebi ayrım gözetilmez. Ama birinci önceliğimiz her zaman Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarında ihtiyaçlarının karşılanması. Bu imkan ortadan kalktığı anda biz elimizden gelen yardımı yaparız. Bu 4 bin kardeşimiz, şu an bana gelen rakam bu artabilir de, ihtiyaçları karşılanacak.

Ülkemizde ağırlanacaklar. Bu da şunu gösteriyor bugüne kadar bizim mülteci politikamızı eleştirenlerin insani yönden de ne kadar zaaf içinde olduğunu da ortaya koyuyor. Bizim Suriyeli kardeşlerimize kucak açmamız tarihi bir görevdir, insani bir görevdir. Eminim ileride bunları yazacak olanlar bunu insanlık adına tarihimize altın bir sayfa olacak yazacaklardır. Allah devletimize ve milletimize öyle bir güç versin ki bize sığınan herkese el uzatabilelim ve onlara yardımcı olabilelim. Bu talimatlar verildi ve gereken yapılacak” ifadelerini kullandı.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:42

İLGİLİ HABERLER