Gündem
  • 6.10.2015 23:41

Gülen'in Amerika'da da suyu ısındı

Gülencilerin müttefiği ABD eğitim bakanı istifa etti

Yaklaşık 7 yıldır ABD Eğitim Bakanlığı görevini sürdüren Arne Duncan geçen Cuma ABD Başkanı Barack Obama’nın nezaretinde istifasını açıkladı. Duncan’ın normalde basit görünen istifası Gülen grubunun ABD’deki okulları ve para ağı için mağlubiyet anlamına geliyor.

2007 yılında henüz Chicago Kamu Okulları'nın CEO'su iken Fethullah Gülen'in onursal başkanı olduğu Niagara Vakfı'ndan "Eğitim Ödülü" alan Duncan, bakan olduktan sonra 2010'da ise Washington'da yine Fethullah Gülen'in onursal başkanı olduğu Rumi Forum'dan "Barış ve Diyalog Ödülü" almıştı. Duncan ödül terönine gönderdiği teşekkür notunda Rumi Forum'un dinlerarası diyalogu güçlendirerek okullarda daha güvenli bir ortamın oluşması için büyük bir rol oynadığını söylemişti.

KIDEMLİ DANIŞMANI DA YAKIN
Söz konusu ödülü Bakan Duncan adına alan kıdemli danışman Ken Bedell ise Gülencilere yakınlığı ile dikkat çekiyor. 2010'daki konuşmasında Fethullah Gülen'in eğitimle ilgili düşüncelerine atıf yaparak onu öven Bedell, 2011 yılında yine Rumi Forum'un bir etkinliğine katılarak konuşma yapmıştı. Kıdemli danışman 2014'te de Houston'daki Gülen Enstitüsü'nde "düşük gelirli öğrenciler" adlı bir panelde yer almıştı. Bedell, grubun diğer ülkelerden Washington'ı ziyaret etmek için getirdiği öğrencilerle de ilgilenecek kadar Gülencilerle yakın hareket ediyordu.

GÜLEN OKULLARINA HİBE
2012 ila 2013 verilerine göre kamu parasıyla fonlanan özel okul statüsündeki 130'dan fazla Gülen kampusünde 60 binden fazla öğrenci bulunuyor. Öğrenci başına ortalama 10 bin 608 dolar fon alan Gülen grubunun eline Cosmos, Pioneer, Harmony ve Magnolia adlarıyla faaliyet gösteren okullar için toplamda 630 milyon dolardan fazla bir gelir geçiyor. Bakan Duncan'ın bu okullara kimi zamanlarda ciddi miktarlarda hibeler yaptığı da biliniyor. Duncan Aralık 2012'de Teksas'taki Gülen bağlantılı Harmony okullarına 30 milyon dolar değerinde bir hibe vermişti. Söz konusu hibe Gülen karşıtı Amerikalı eğitim aktivistlerinin de tepkisini çekmişti.

SABAH

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:05

İLGİLİ HABERLER