Gündem
  • 30.6.2015 10:38

Havaalanlarında DEVRİM gibi yenilik

Havalimanlarındaki kontrol noktası teke düşüyor. Pilot uygulama yarın İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda başlayacak. 1 Eylül tarihinden itibaren ise yurtdışı bağlantılı havalimanlarına 'vücut tarayıcılar' yerleştirilecek.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre son yıllarda havayolu şirketlerindeki artış ve bilet fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak uçakla yolculuk etmek lüks olmaktan çıktı. Türkiye’nin hemen hemen tüm illerine havaalanı açıldı. Bu durum seyahatte konfor getirirken, havaalanlarına da 'yoğunluk' olarak döndü. Hem yoğun talepten hem de son dakikacı oluşumuzdan dolayı havaalanlarının kontrol noktalarında uzun kuyruklar oluşmaya başladı. İki ayrı kontrol noktasında ayrı ayrı ve çok detaylı aranmak yolcuk yapacakları oldukça sıkıntıya sokmaya başlamıştı ancak bugün Milli Sivil Havacılık Güvenliği Kurulu’ndan devrim niteliğinde bir karar çıktı. Havaalanlarındaki iki kontrol noktası artık teke iniyor. Bunun ilk adımı ise yarın İzmir’de atılıyor.

TÜRKİYE GENELİNE YAYILACAK

Milli Sivil Havacılık Güvenliği Kurulu’nun yeni uygulamasıyla 11 milyon kişinin kullandığı İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na girişte yapılan güvenlik uygulaması, yolcuların konforunu sağlamak ve yolcu akışını hızlandırmak amacıyla sona erdirilecek. Artık yolcular Adnan Menderes Havalimanı'nda tek kontrol noktasından geçerek uçağa gidecek. Bu uygulama eğer beklendiği gibi güvenli şekilde devam eder ve istenilen sonucu verirse ülke genelinde uygulanmaya başlanacak. Böylece uçağa yetişme telaşında olan yolcuların en çok mağdur oldukları bu durum da ortadan kalkmış olacak.



SANİYELER İÇİNDE TARIYOR

Bir yenilik de kontrol noktalarındaki tarayıcılar için geliyor. Karara göre, 1 Eylül'den itibaren, yurtdışına açık 11 havalimanında 'vücut tarayıcı' cihaz kullanımına başlanacak. Cihazlar, vücudu saniyeler içinde tarıyor. Uygulama, İstanbul'daki Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarıyla, İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, Antalya, Bodrum, Dalaman, Adana, Trabzon ile Şanlıurfa'daki GAP ve Kütahya'daki havalimanında yaygınlaşacak. Ancak sürenin uzama ihtimali var.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

Sistem günlük hayatta çoğu zaman kullandığımız x-ray cihazları gibi 4 tarafı çevrili bir cihazla çalıştırılıyor. Sırası gelen yolcu cihaza girip ellerini yukarı kaldırarak bir süre bekliyor. Cihazdaki boyutlu radar tarayıcıları sayesinde vücut tarayıcı çalıştırılıyor ve platformda bulunan insanın 3 boyutlu halini önden ve arkadan bilgisayara çıkartıyor.

SİVİLLER DE GELİYOR

Havalimanında kontrol noktasının teke inecek olmasıyla kullanılacak olan güvenlik, ikinci güvenlik alanındaki önlemleri güçlendirilecek. Havalimanı içinde de sivil polisler görev yapacak. Ayrıca tek güvenlik noktası içinde 'arındırılmış alanlar' yer alacak. 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:36

İLGİLİ HABERLER