Gündem
  • 1.7.2015 01:20

HDP "Baykal" dedi.. Gözler Bahçeli'de

Meclis Başkanlığı yarışının ilk iki turunda 4 parti de adaylarının arkasında durdu. Ancak dördüncü turda dengeler değişecek. HDP Deniz Baykal ile İsmet Yılmaz arasında tercih yapmak durumunda kalırsa, "muhalefetten bir aday" olduğu gerekçesiyle Baykal'a destek verecek.

Meclis Başkanlığı yarışında ilk iki tur tamamlandı. Partiler bir-iki fire hariç kendi adaylarının arkasında durdu. Düğümün çözüleceği son tur oylama ise çarşamba günü yapılacak. Bir adayın seçilebilmesi için üçüncü turda 276 oy alması gerekiyor. Bu oylamada da 276 bulunamazsa üçüncü turda en çok oyu alan iki aday dördüncü tura çıkacak. Bu turda oylamaya katılanların çoğunluğunun oyunu alan aday Meclis Başkanı seçilecek.

HDP'de ibre Baykal'dan yana

Muhalefet partileri Meclis Başkanlığı düğümünün çözüleceği dördüncü tur için tutumlarını hemen hemen belirledi.

İlk oylama öncesinde Meclis'te kapalı grup toplantısı yapan Halkların Demokratik Partisi'nde genel eğilim dördüncü turda CHP'nin adayı Deniz Baykal'ı desteklemekten yana. Toplantıda milletvekilleri AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı'nı elinde tutmasının ülke açısından sorun yarattığını dile getirdi. Bazı milletvekilleri, "Muhalefetten başkan olması tercihimizdir" dedi. Toplantıda HDP'nin dördüncü tur oylamaya katılması kararı alındı. HDP'li vekiller ilk oylamaya bu toplantının ardından girdiler ve kendi adayları Dengir Mir Mehmet Fırat'a oy verdiler.

İkinci oylamanın sonunda gazetecilere açıklama yapan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da toplantıdaki genel eğilimi anlattı.

"13 yıllık tek başına iktidardan sonra AKP'nin parlamentoda Meclis Başkanlığı'nı kendi ukdesine alması durumunda muhalefet kendini sorgulamalıdır. Umut ediyorum Meclis Başkanlığı koltuğu parti olarak el değiştirir."

Demirtaş, açıkça Baykal'a oy vereceklerini söylemedi ama son tura İsmet Yılmaz ile birlikte Deniz Baykal'ın kalması durumunda muhalefetin adayından yana olacakları mesajını verdi.

Düğümü MHP çözecek

Bu durumda henüz tavrını açıklamayan MHP kilit parti konumunda. MHP de dördüncü turda nasıl bir tavır alacağına ilişkin son kararını henüz vermedi. İsmet Yılmaz'ın adaylığının belirlenmesinde AK Parti'nin MHP'den de oy alma hedefinin etkili olduğu belirtiliyordu. Ancak Genel Başkan Bahçeli'nin daha önce basına yansıyan, "Erdoğan'ın adayına oy vermeyiz" mesajı MHP'nin de tavrının belirlenmesinde etkili olacak. MHP'nin alacağı her karar oylamanın akıbetini belirleyecek nitelikte. Zira MHP oylamaya katılmazsa, HDP'li vekiller Baykal'a oy verse bile oy sayısı en fazla 211'de kalacak. İsmet Yılmaz'ın oyu ise 258. Kulislerde MHP'nin oylamaya katılıp çekimser oy vereceği iddiası da dile getiriliyor. Al Jazeera'nin ulaştığı MHP kaynakları, "Mutlaka 4. tur oylamaya katılacağız ve oy kullanacağız" dedi. MHP'nin Baykal'a oy verme konusundaki tek kaygısı, HDP ile birlikte ediyor görüntüsü vermek. MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin yakın çevresine bu yönde uyarıları olduğu belirtiliyor. MHP kararını belirlemek için ilgili kurullarını toplayacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli çarşamba günü yapılacak üçüncü ve dördüncü tur oylama öncesinde de partisinin Meclis grubunu toplayacak. 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:35

İLGİLİ HABERLER